Najdi forum

ajda, proso

A pozna kdo kak “užiten” recept za pripravo ajdine in prosene kaše – biti mora brez sladkorja? Najlepša hvala za pomoč.

Prosena kaša z ocvirki, ali pa s čebulo, česnom.
Ajdova kaša z zdrobljenimi ali zmletimi orehi.
Ajdova kaša z gobami (če nimaš diete proti kandidi).

Emina

hm… imam ja dieto z kandido… ocvirki .. svinjine se ne sme pri tej dieti… orehi baje tudi niso najboljši…gobe pa sploh ne… a se kaša zmelje v mlinčku ali kaj se naredi, se potem skuha? Sem smešna ampak res ne vem kaj naj bi s tem počela, ker mi vse pristane v smeteh, ker mi res ni dobro, vem pa, da je zeloooo zdravo…

Lahko probaš z dušeno ali praženo zelenjavo.

Še tole v pomoč

Meni je zelo všeč kaša s praženo zelenjavo. Recept sem našla v knjigi:
Okusne vegetarijanske jedi po slovensko:

Prosena kaša z zelenjavo (za 4 osebe)

120 g prosene kaše, 500 g paradižnika, 2 čebuli, 1 zelena paprika, 1 bučka, 3 žlice olivnega olja, 6 strokov česna, sol, lovorjev list, timijan

Čebulo dobro popražimo, dodamo na drobno narezan paradižnik, na rezance narezano papriko, na tanke rezine narezane bučke in začinimo. Počasi dodamo oprano proseno kašo in dušimo dobrih 20 minut.

Namesto prosene kaše lahko uporabimo tudi ajdovo. Okusno je z dodatkom bazilike, tudi kurkuma in ingver prispevata odličen okus, nista pa najbolj primerna za občutljiv želodec. Zelenjavo lahko izbiramo po okusu, meni je navedena kombinacija še najljubša, raje kot zeleno pa uporabim rdečo papriko. Ne zaradi okusa, preprosto zato, ker mi je barva bolj všeč, najbrž je tudi tako prav izbirati hrano. Zelenjava mora biti še malce hrustljava, kaša se mi zdi tudi najboljša, če so zrnja še cela in ne čisto razkuhana. Jed je najlažje pripraviti v voku.
Enkrat sem poskusila proseno kašo kombinirati tudi s sojinimi kalčki, vendar sem jo v tem primeru skuhala posebej in jo jedla kot prilogo. Na olju sem popražila čebulo, dodala papriko, potem pa na zelo vročem primešala še sojine kalčke in jih zelo na hitro prepražila. Lepo je zadišalo in bilo tudi zelo okusno. Če se prav spomnim, sem uporabila le še timijan in sol, na začimbe se ne spoznam preveč, pa bolj razmišljam o njihovi zdravilni komponenti ;-). Všeč mi je tudi pražen brokoli s proseno kašo kot prilogo. Brokolijeve glavice je treba narezati na zelo majhne koščke, jih prepražiti na zelo vročem olju, soljene je treba ves čas mešati, dokler niso dovolj mehki, da lahko vanje zapičimo zobotrebec.
Ajdova kaša mi je všeč tudi v zelenjavnih juhicah. Namesto da bi jih zgostila s kakšnimi jajčnimi dodatki ali še slabše – z moko, jim raje dodam še nekaj ajdove kaše.
S tem sem že kar izčrpala moje skromno kuharsko znanje, upam pa, da bo le prav prišlo.
Lep pozdrav,

Alenka

Pozdravljeni
Pri vsem tem bi dodala samo to, da je zelo dobro, če so kaše, tudi riž, namočene v vodi čez noč, ker jih potem ni treba dolgo kuhati in so lažje prebavljive

BAY
graciela

hvala za pomoč, sem pa tudi pokukala v knjigo od Vandeline in je kar nekaj receptov… še danes bom dobro jedla…njamsa 🙂

Ojla!

Tudi zame sta prosena in ajdova kaša postali pomembno živilo, ker ne uživam drugih žitaric.

Najraje jih skuham čisto preprosto:

za eno osebo dve do tri žlice kaše dam kuhat v pravo količino nekoliko osoljene vrele vode – toliko, da po 20 minutah kuhanja kaša skoraj popije vso tekočino. Včasih je malo ostane, pa jo odlijem, včasih se malo prismodi, pa se ni za sekirat. Tako kuhano ajdovo kašo ponavadi zabelim z nekoliko masla. Proseno pa imam rajši zabeljeno z dvema žlicama navadne sladke smetane. Tako pripravljeno proseno kašo jem kot sladico, saj je po okusu najslajša kuhana jed, ki jo zdaj lahko jem. Sicer pa obe kaši uporabim kot prilogo pri kosilu, namesto klasičnega krompirja ali riža. Ali pa kot glavno jed za popoldansko malico ali večerjo.

Obe kaši sta mi zelo prirasli k srcu in jih imam zelo rada!

Dober tek!

Hay

PROBAJTE ŠE JUŽNO AMERIŠKO QVINOJO in AMARANTH, KOT VSE KAŽE, SE KUHA V SLANI VODI, ZA 1 KOZAREC KAŠE PRILIJEŠ TRIKRATNO KOLIČINO VODE, KUHAŠ NA SREDNJEM OGNJU PRIBL. OD 15 MIN PA DO ENE URE, KER NEKATERI, KI IMAJO VNETJE ČREVESJA, NE PRENESEJO, ČE HRANA NI DOVOLJ KUHANA. ČE SE PA KUHA PREDOLGO, ZGUBLJA HRANILNE SNOVI. PRESODITE SAMI.

BAY

gRACIELA

New Report

Close