Aida
Včeraj sem si ogledala Aido v CD. Nikakor ne morem mimo moteče, zelo, zelo moteče zadeve, ki me je spremljala cele 3 ure trajanja opere. Zakaj se ljudje, preden se udeležijo takih in podobnih koncertov, ne pozanimajo o obnašanju med predstavo. Takoj po prvem stavku se je namreč oglasil nekdo iz parterja in glasno začel vzklikati ubogemu tenoristu, BRAVO, BRAVO ter glasno ploskal. Na kar mu je sledil še ostali del publike. In tako smo morali cele tri ure poslušati konstantno prekinjanje pevcev s ploskanjem.
Rotovnika so izpljuvali, ker je izdal bonton obnašanja v CD, sama pa sem mnenja, da bi ga moral marsikdo prebrati preden se odpravi v ta kulturni hram. In v tem ne vidim nič hudega ali ponižujočega, saj se nobeden ni rodil s fakulteto. Bomo pa s pravilnim obnašanjem omogočili drugim, da res uživajo v predstavi.
Lep dan še naprej,
Beti
Draga Beti!
Takoj sem opazila, da v opero ne zahajaš ravno pogosto, saj bi morala vedeti , da je ploskanje pevcem po dobro odpeti ariji nekaj povsem normalnega in ni znak nekulture. V Aidi je zelo znana in zahtevna tenorska arija “Celeste Aida” že čisto na začetku, aplavz pa je za pevca dodatna vzpodbuda pa tudi priložnost, da zajame saaaapo in si tudi malo odpočije.
Res je!
V operi je vpitje Bravo in ploskanje po koncu arije, dueta, včasih tudi celo baletnega vložka, orkesterskega dela, ki je zelo dobro izveden, izkazovanje odobravanja, tako pevcu publika da priznanje.
Je pa res, da pri nas tega ni bilo kaj dosti. Spomnim se, da smo v srednji soli hodili gor na stojisca v operi in viseli tan prav vsako predstavo (valjda bodoci glasbeniki…). Mislim, da je Branko Robinsak en pevec, ki nas ne bo nikoli pozabil. Na diplomi (Traviata) smo mu zmetali na oder kup cvetja (no ja… potrgali smo ga par metrov stran od opere:)))), nismo nehali vpit in je bil res zur….
Ja, vpitje in ploskanje spada na glasbeni oder… Ob koncu arije seveda. Povsem drugace pa je z bontono tistih, ki gredo na koncert in ploskajo med stavki (simfonije, sonate….). To pa res ne paše not… ne glede na to kok dobro je izvedeno…
Tanja