Ahilova tetiva
Pozdravljeni,
Potreboval bi pomoč pri zdravljenju ahilove tetive.
Izvid iz UZ leve Ahilove tetive se glasi:
Začetne kostne naplastitve kalkaneusa v področju narastišča Ahilove tetive – lahko entezolatija.
Ahilova tetiva je pribl. 4 cm. nad narastiščem na kalkaneus vretenaso zadebeljena – v prečnem preseku meri 19×13 mm (v isti višini je nadesni strani prečni presek zdrave tetive 12×5 mm ). V področju zadebeljene tetive z dopplerjem zaznam signale prekrvavitve , ki so v primerjavi z desno stranjo videti močnejši – lahko gre za hiperemijo. Ob tetivi je tudi tanka tekočiska plast debeline 1-2mm.
Zaključek:
Vretenasta zadebelitev leve Ahilove tetive – verjetno tendinoza, lahko gre za vneto dogajanje oz. gre za tendinitis. Začetna entezopatija kalkaneusa v področju narastišča Ahilov tetive.
Ne ve se točno kako je prišlo do poškodbe.Vsakodnevno se noga obremenjuje zaradi dviganja bremen.starost 55 let.
Lp.M
Pozdravljeni,
Za določitev zdravljenja bi bil potreben klinični pregled in podatek glede vaših subjektivnih težav. UZ kot zapisano govori ali o tendinozi ali tendinitisu, a je to potrebno preverite s kliničnim pregledom. Od terapij se v takšnih primerih najpogosteje svetuje UZ terapija, prečna frikcija in kinezioterapija.
Lep pozdrav,
Renata Vauhnik
Pozdravljeni,
potrebujem nasvet oz dodatne informacije in vaše mnenje glede moje poškodbe.
Sem aktivni športnik, star 29 let in pred to poškodbo nisem imel težav s tetivami (prav tako ne drugih večjih poškodb).
V mesecu februarju sem si poškodoval ahilovo tetivo – ruptura. Zdravniki so ocenili, da se bodo lotili s konzervativnim zdravljenjem. Prve tri tedne sem imel nehodno longeto v položaju, da je tetiva bila razbremenjena, nato sem menjali in sem dobil mavec (spet 21 dni) s stopalom nekoliko bolj k sebi in še zadnje 3 tedne hodni gibs, stopalo 90 stopinj. Nakar je zdravnik menil, da lahko polno obremenjujem nogo. Pričel sem s fizikalno terapijo (laser, UZ, ind. vaje). V času prvega sklopa terapij so mi opravili dve UZ preiskave, kjer je bilo razvidno to:
1. (11. teden po rupturi)
Kortikalna površina petnice je primerno gladka, zaključek tetive brez patoloških sprememb, takoj proksimalneje od petnice pa močnejša razširitev celotne ahilove tetive, sagitalna debelina 15,5mm (zdrava noga 5,8mm). V srednjem in proksimalni tretjini je ob spodnjem robu videti več otočkov hipo do rahlo hipoehogenih do anehogenih področij, skupne dolžine več kot 4 cm.
2. (15. teden po rupturi)
Pokaže najmanj 3 mesta dokaj hipoehogeno strukturo tetive, ki je še v poteku. Celotna tetiva je zadebeljena, njena debelina znaša več kot 15mm. Na distalnem koncu je prisotna večja hipoehogenost v globljem sloju in bolj z zunanje strani, v srednjem delu pa v globljm sloju in srdinskem delu. Nehomogenost hipoehogenostsjo je vidna tudi pri pripoju vlaken mipičnega trebuha ob posteriorno stran tetive v proksimalnem delu. Nakazuje se tudi anehogenost prostora retrokalkanearne burze.
Jaz sem v tem času opravljal FT, pri čemer se mi je gibljivost dokaj povrnila, vendar sem še rahlo šepal (zmogel se že počasno hojo brez šepanja). Vendar je ves čas bila prisotna bolečina v tem zadebeljenem delu tetive (in tudi po vajah mi je zatekla in “stopila ven”). Nato se mi je v 20. tednu pri hoji zgodilo, da me je v koraku (prenosu teže na poškodovano nogo) zapeklo. Po opravljenem MR-u so ugotovili, da je ruptura.
Izvid MR (20. teden po prvi rupturi):
Videti je vsaj 3cm dolg prostor med proksimalnim in distalnim delom rupturirane tetive. Brez bistvene tekočine v predelu gležnja. Tetive extenzorjev in fleksorjev delujejo primerno. Sprednji in zadnji tibiofibularni in talofibularni ligament sta primerni, medialni ligamentarni aparat prav tako ne kaže posebnosti. Mnenje: Stanje po obsežni popolni rupturi Ahilove tetive.
In po mnenju zdravnika se konzervativno zdravljenje nadaljuje.
Prosil bi vas za nasvet kaj in kako naprej. Sem aktivni športnik in vse povezano z mojim delom je prav tako šport, zato mi je funkcionalnost in popolno okrevanje zelo pomembno. Sedaj je 23. teden po poškodbi. Stanje je nesprememnjeno. Hodim lahko samostojno, vendar zelo težko in z muko – šepam. V predelu teive se še vednu čuti praznina (kjer je bila zadebeljenost največja).
Kakšne so vaše izkušnje stem načinom zdravljena in glede na to, da sem športnik?
Čas popolne rehabilitacije?
Kaj bi vi priporočali (terapije, zdravljenje, ipd.)?
Najlepše se vam zahvaljujem in vas lepo pozdravljam.
Pozdravljeni,
svetujem, da vaše sporočilo posredujete dr. Iztok Pilihu, lahko na njegov elektronski naslov [email protected], da vam svetuje glede načina zdravljenja (operativno ali neoperativno). Fizioterapija v primeru zdravljenja Ahilove tetive vključuje fizikalne terapije (UZ , laser), manualno terapijo (sklepna mobilizacijo v primeru, da je vzrok za omejitev sklepne gibljivosti v samem sklepu, prečna frikcija v primeru zadebelitev v predelu mehkotkivnih struktur) in kinezioterapijo (usmerjeno raztezanje golenskih mišic in usmerjena krepitev golenskih mišic s vključevanjem vseh 3 načinom mišične kontrakcije in poudarkom na ekcentrični kontrakciji. Kot podpora je lahko učinkovit tudi kinesiotaping. Čas rehabilitacije je seveda odvisen od obsežnosti poškodbe in se giblje med 6 in 12 mesecev.
Lep pozdrav,
Renata Vauhnik