agresivna shizofrenija pri očetu
Pozdravljeni
Hudo stanje neke vrste shizofrenije, deluzije, psihoze pri mojem očetu se je začelo pojavljati nekje lani v začetku leta. oče je imel konstanto paranojo da mu nekdo preko telefonu prisluškuje in da ima na vseh elektronskih napravah nek virus. Začel je moji mami vzemat dostop do interneta in telefona. prav tako se je znebil v hiši skoraj vseh naprav ki so povezane na internet. na koncu tudi radio. Pred kakšnim mesecem se je pa to razrastlo še v hujše stanje in je začel pobirat iz stanovanja vse kovine, elektriko skratka vse kar po njegovem ”seva” (hladninik, pralni stroj,…) .Prav tako v stanovanju nimata več nobene žarnice se pravi, da dobesedno živita v temi. še stekla je pokril, da noter ne prideju hudi UV žarki sonca ki pa prav tako sevajo. Mama je žrtev dolgotrajnega nasilja in njegove manipulacije in se od doma noče odselit. zraven imata še v stanovanju majhnega kužeka, ki je zanemarjen. po vsej mojih poskusih si želim vsaj psa dobit k meni v moje stanovanje, kjer lahko za njega skrbim.
Oče konstanto grozi z samomorom in umorom tistega, ki mu je naložil virus (to osebo ima on imensko določeno) . V zadnjem mesecu smo tudi ugotovili, da zaradi plačil položnice njima bodo stanovanje vzeli in pravi, da pripravlja orožja/bombe ko bodo prišli stanovanje vzeti, on ne gre ven živ.
Jaz (hči) brat in sestra poskušamo na vsak način spravit očeta na psihiatrijo, ga prosimo naj se gre vsaj pokazati zdravniku ker je začel govorit, da niti ne vidi več barv, da ima hude posledice sevanja. Zdravniku noče ker pravi, da mu bodo tiste aparature škodovale in da so itak vsi ”in-on-it”
moje vprašanje oziroma razlog diskusije je; kako takšnega človeka spravit na zdravljenje preden naredi sam sebi ali drugemu kaj hudega.. prav tako grozi, da če ga zapremo na psihiatrijo bo prišel nazaj in nas ubil…
Kakršnikoli nasvet bi prišel prav. Ne vemo več kaj naredit
Pozdravljeni!
Si predstavljam, da vam je zelo težko. Imate zelo zapleteno situacijo.
Imate več možnosti kako postopati, se mi pa zdi nujno, da čimprej poiščete pomoč.
Nujna medicinska pomoč: Če je vaš oče neposredno nevaren sebi ali drugim, pokličite nujno medicinsko pomoč na številko 112. Opišite situacijo, vključno z njegovimi grožnjami samomoru in drugim.
Obvestite osebnega zdravnika: Obrnite se na osebnega zdravnika vašega očeta in mu povejte o situaciji. Tudi če vaš oče noče obiskati zdravnika, je pomembno, da so zdravstveni delavci seznanjeni s situacijo.
Center za socialno delo: Vaš lokalni Center za socialno delo (CSD) ima tudi pristojnosti, da v takih primerih ukrepa. CSD ima pristojnosti za izvajanje ukrepov, vključno s prisilno hospitalizacijo v skrajnih primerih.
Poiščite podporo za družino: Za podporo se obrnite tudi na društva in organizacije, ki nudijo pomoč svojcem oseb z duševnimi motnjami, na primer na društvo Šent. Tam vam lahko nudijo dodatne nasvete in strategije za obvladovanje situacije.
Zaščita matere in hišnega ljubljenčka: Če menite, da sta vaša mati in hišni ljubljenček v nevarnosti, se posvetujte s CSD, ali obstaja možnost intervencije na njihovo zaščito. CSD ima pristojnosti tudi za varstvo žrtev nasilja v družini in zanemarjenih živali.
Zelo pomembno je, da ukrepate. Kljub strahu ali očetovi nesposobnosti dojemanja resnosti situacije, je potrebno poiskati pomoč. Ta situacija je resna in zahteva takojšnjo strokovno pomoč.
S prijaznimi pozdravi,
Miha Štrukelj