Najdi forum

Agresija 4,5 letnika

Pozdravljeni, sem mama 4,5 letniku in 2,5 letnici. Problem je sinovo vedenje, saj non stop nagaja sestri, jo tepe, vleče, se dere nanjo, se ji smeji, ko ji kaj ne uspe itd…Tako vedenje se ne pojavi samo takrat kadar imata kakšen konflikt, vendar se sin tako obnaša ves čas iz ljubega miru, kljub temu, da mu hči nič noče. Poiskusili smo že vse, od mirnega pogovora, do dretja in kazni, a nič ne pomaga. Več kot očitno je ljubosumen oz. išče pozornost. Ne vem več kaj naj z možem storiva, da bi se umiril oz. da bi mu pomagala. Hvala in lep pozdrav.

Pozdravljena.

Očitno je v neki stiski in ne zmore uravnavati neke svoje frustracije. Predlagam vam, da si preberete knjigo Celostni razvoj otroških možganov in Vzgoja brez drame, kjer boste zagotovo našla kakšen odgovor na svoje vprašanje. Predvsem zato, ker boste razumela, kaj se dogaja v možganih tako majhnega otroka in kako se odzvati v teh dramatičnih trenutkih.
Problem je kompleksen, predlagam da mu daste malo več prostora tudi, ko je vse v redu. Ne vem, kaj on v sebi doživlja, zagotovo pa mu je težko. Mogoče doživlja, da imate sestrico raje ali da ima več in drugačno pozornost.
Vsekakor pa na silo in s kaznovanjem ne bo šlo. Očitno se sam ne zmore umiriti in potrebuje vas. Pa očeta. Naj se očka angažira z njim in naj kaj skupaj počneta, sama.
Očitno mu bo potrebno dati nek samo njegov prostor.
Vse dobro

Andreja Vukmir Brenčič, spec. ZDT [email protected] 031 582 404 www.pogled.si

Živjo,
naša skoraj 5 let stara deklica je zelo mila. V vrtcu pravijo, da je bistra z zelo širokim naborom besed in bujno domišlijo, je pa šibka na področju socializacije s sovrstniki. Poleg tega imajo v skupini nekaj otrok, ki jo večkrat porivajo, udarijo, mimogrede pocukajo, počečkajo risbico pri kateri se je potrudila….tako da doma velikokrat s solzicami pove, da so bili otroci poredni do nje. Zadnje čase opažam, da je tudi sama postala bolj agresivna, kar naenkrat jo popade jeza in takrat meče stvari, cepeta, tuli in se ne moreva lepo pogovoriti, kot sva se včasih. Kar pa me bolj skrbi je, da zadnje čase pri njeni igri opažam, da kadar se igra »šolo« in je učiteljica, je vedno ena od igrač poredna, zato kriči nanjo, jo pošlje v kot (doma tega nikoli ne prakticiramo), jo meče, skratka jo fizično nadvladuje in je videti da se ob tem počuti dobro.
Je to obrambni mehanizem na to kar se ji dogaja v vrtcu? Se pravi, da je zamenjala vloge, da je tokrat ona tista, ki nadvladuje? Kako pomagati otroku? Hvala za vaše nasvete.

Pozdravljena.

Igra otrok veliko pove o njihovem doživljanju, življenju. Tudi terapija otroka poteka na način, da preko igre, igrač (in kako jih postavijo in zgodbo, ki jo ob tem sestavijo) govori o njihovem notranjem svetu, doživljanju, čustvih, življenjskih situacijah. Očitno se v vrtcu dogaja neka dinamika, ki jo spravlja v stisko in ji očitno nekaj ni dobro. Jaz načeloma ne kritiziram vzgojiteljic vse vprek, ker jih veliko dela s srcem in sočutjem. Žal pa slišim tudi za take, ki nimajo ravno sočutnega pristopa do otrok.. Mogoče se boste morala pogovoriti z vzgojiteljico, kaj se dogaja. Mogoče celo z ravnateljico. Bodite pozorna na vedenje svoje hčerkice in spregovorite.
Vse dobro vam želim.

Andreja Vukmir Brenčič, spec. ZDT [email protected] 031 582 404 www.pogled.si

Hvala za vaš odgovor, bomo upoštevali vaše nasvete. Lp

New Report

Close