Aglurab
Spoštovani!
V slabih dveh letih sem se, kljub nespremenjeni prehrani, zredila za 20 kg. Zdravnica me je napotila k endokrinologu, ki mi je na podlagi rezultatov raziskav predpisal Aglurab – po zajtrku in po večerji po 1000 mg. Povedal mi je le, da so to antidiabetične tablete, ki vplivajo na presnovo ogljikovih hidratov v prebavilih in da gre pri meni za insulinsko rezistenco. Od kar jemljem tablete, zdaj polna dva meseca, sem shujšala 10 kilogramov. Nisem pa dobila nobenih navodil o prehrani – kaj lahko jem in česa ne smem jesti, zato vas prosim za usmeritve glede prehrane. Hvala.
Pozdravljeni,
glede prehrane je najbolje, če se zglasite v vašem ZD in prosite za vključitev v skupino za zdravo prehrano. Sicer niste napisali ne koliko ste stari, ne kolikšna je vaša telesna teža.
Na kratko glede prehrane: 5 obrokov na dan, na krožniku naj bo 2/5 škrobnih živil, 2/5 zelenjavne priloge, 1/5 beljakovin (mesa ali drugih beljakovin), od ogljikovih hidratov jejte tiste z nizkim glikemičnim indeksom, izogibajte se visokega glikemičnega indeksa (običajno rečem da sta prepovedani dve stvari- sladkor in bela moka), pazite na maščobe, posebno nasičene, živalske, jejte čim več zelenjave, sadja (vendar ne veliko naenkrat (le za velikost srednje velikega jabolka ali kolikor spravite v dve zaokroženi dlani), jejte stročnice. Pomembno je, da pijete dovolj tekočine, približno 1 – 1,5l. Najpomembnejša pa je telesna dejavnost, s katero največ vplivate na inzulinsko rezistenco. Pomembna je tako aerobna telesna dejavnost, kot tudi vaje za raztegljivost in krepitev mišic. Mišice so največji porabnik energije, zato je posebno pri hujšanju pomembno, da jih krepite. V primeru, če samo malo jeste, kot nekateri radi hujšajo, izgubite mišično maso, ko pričnete jesti normalno, se zredite več, kot ste izgubili. Temu se izognemo s petimi obroki in redno telesno dejavnostjo, kar nadaljujemo tudi za vzdrževanje telesne teže.
Napisali ste, da ste izgubili 10 kg v dveh mesecih. kar je zelo pohvalno, sedaj pa poskrbite, če že niste, še za zdravo prehrano in redno telesno dejavnost.
Lepo se imejte
Pozdravljeni; tudi jaz imam inzulinsko rezistenco, med nosečnostjo sem imela nos.diabetes, jemala Aglurab 1500 na dan. Ker dojim so mi aglurab odsvetovali. Zakaj? Ko sem ga jemala sem v nosečnosti uravnavala TT, tako da sem imela konec n. isto težo kot na začetku. Sedaj se redim kljub temu da pazim ne prehrano in imam še več kg kot pred N…preko 130…Bi bilo smiselno jemati Aglurab ali ne?Kako škoduje otroku če dojim? Hvala za odgovor
Pozdravljeni,
metformin se izloča v mleko, pride v dojenčka in lahko povzroči hipoglikemijo. Zato se ne priporoča.
Med dojenjem porabljate več energije, kot če ne dojite. Izkoristite to za zniževanje telesne teže. Da lahko dojite, ne potrebujete več hrane, ne poslušajte svojih babic in mam, ki menijo, da je potrebno jesti več. Morate pa zaužiti dovolj tekočine. Držite se diete, kot med nosečnostjo, pojdite z dojenčkom na daljše sprehode, hodite aktivno, da se malo preznojite. Pijte samo vodo in čaje brez sladkorja, lahko dodate limono. Omejite vse maščobe. Izbor hrane je zelo pomemben. Če ne bo šla teža dol, odstranite 1/3 hrane iz krožnika.
Pa lepo se imejte. Uživajte z dojenčkom, sprostite se.
Karmen Janša
Forum je zaprt za komentiranje.