afte- slinavka kaj jesti?
Jure je staknil nek hud virus, ki mu je podaril cel kup aft v usta katera mu ne pustijo spati, ker pokajo in bolijo. Zaradi njih tudi jesti noče več.
Probala sem z pudingom, greskom, bananinim milk shakom, juhico a ne gre nič več kot po ena žlica v usta.
Imate kako idejo s čim naj ga še probamo nahranit?
Koliko časa je po vaših izkušnjah tako stanje trajalo?
hvala za odgovore in lp-
Moj Jan je pri 3 letih dobil tudi slinavko in mi 9 dni ni jedel čisto nič, ter 4 dni po kapljicah pil, tako, da smo morali zaradi dehidracije za par dni v bolnico, kjer je bil na flašah. Mi je pa še ponoči jokal od bolečine, ker ga je tako bolelo. Je pa zdravnica povedala, da zelo malo otrok dobi tako hudo stanje, kot ga je dobil moj sine, ampak po enem tednu je minilo brez posledic.
Pomembno je predvsem, da veliko pije, da ne bo dehidriral, s hrano ga ne obremenjujte, če bo hotel, naj poje kak bolj kot ne hladen jogur oz. nekaj bolj tekočega, ker so usta sedaj zelo boleča,
pa srečno
Maja
jojjjjjjj, mi smo se je ravno znebili. Od ponedeljka dalje normalno spet je in pije. Prišli smo z morja z vročino in sem mislila, da je angina. Pri zdravniku so rekli, da so samo afte, ki bodo v parih dneh izginile-no pa niso, vse skupaj je trajalo 16 dni. Vmes je bilo tako hudo, da sem ji z brizgo dajala mleko, videlo se je, da bi jedla, ampak ni in ni mogla pogoltniti hrane. Pri že tako malo kg je še enega izgubila-stara pa je eno leto. Jedla ni torej Nič, je pa pila sokove in mleko ampak vse mlačno. Zdravnica nam ni predpisala ničesar, ampak bi lahko vsaj suspenzijo za spiranje, mi je v lekarni potem razložila. S to suspenzijo(vsebuje anestetik) sem ji potem pršila žrelo, da je na koncu počasi začela jesti pa na prst sem si dala gengigel mazilo in ji ga porinila v žrelo:(((((in poskusila malo namazati-aja, afte je imela po žrelu in nebnicah in na nebu pred jezičkom- “fajn”dostopno mesto za mazanje. Torej pomagala ti skoraj nisem nič, ker nimam recepta za “kaj jesti”-pri nas nismo jedli. Vso srečo vam želim pa, da bi se čimprej pozdravilo.
Zdaj me pa res zanima, ali je pri tej slinavki kaj na tem, da jo dobijo samo nekateri otroci, ki so temu bolj podvrženi, ali kako?
Od mojih štirih otrok nihče nikoli ni imel slinavke oz. polna usta aft. Pa je pri triletnici menda v vrtcu razsajala celo večkrat. Ali je to tako kot pri herpesu, da se pokaže samo pri nekaterih, čeprav imajo vsi virus v telesu? Slišala sem, da nekateri dobijo celo večkrat. Moji tudi nikoli niso imeli herpesov na ustih, kot tudi jaz ne (mož je imel v mladosti). Ali je oboje kako povezano?
A kdo ve, kako je s tem, ker sem na tem področju popolnoma bosa.
Otroku pa daš tisto, kar mu paše, nikar ga ne sili.
Ja, slinavka je menda prvi kontakt otroka z virusom herpesa (več o tem na forumu pediatrija) in je lahko zelo boleča. Naša deklica jo je prebolela letos marca – temperatura blizu 41, afte povsod, komaj je govorilam, iz ust ji je smrdelo po gnilem. Boga miška, tega res ne želim nobenemu otročku…
Končalo se je s herpesi okrog in na ustnicah…
Jedla nekaj dni ni nič, sem pa k sreči dovolj tečna, da je dosti pila. In gengi gel ji je precej blažil bolečine (sem ga nastiskala na palčko za brisanje ušes in ji z njo ZELO previdno namazala; je kmalu občutila olajšanje, ker je delno anestetičen…). Od začetka sem jo tudi pregovarjala, da bi izpirali, pa je tretji dan tako močno jokala, da je nisem več silila, ker itak ne pomaga.
Želim hitro okrevanje, r
Nam je pomagala tekočina za grgranje TANTUMVERDE, tako da smo namočili palčko za ušesa in potem namazala po ustih.Zdravnica mi je razložila da je več vrst tega, te slinavke, da vsak otrok ne dobi enako vrsto, se pa dobi bolj v vročih mesecih, baje.Drugače so mi pa svetovali , da v teh primerih bi naj otrok jedel bolj hladno hrano, kak hladen jogurt,sladoled ali kaj podobnega.Pač kar paše otroku.Mi smo že imeli pri ta starejši in ta srednji, prvič je trajala malo več ko en teden, pri ta drugi pet dni.
Niti nisem brala, kaj so ti druge svetovale, tako da se opravičujem, če bom kaj ponovila.
Naš je pojedel ogromne količine mrzlega navadnega jogurta, sadni ga je pekel. Za razkuževanje sem mu skuhala žajbljev čaj in mu ga špricnila v usta po kapalki za nos. Se mu je blazno fino zdel, tako da sem mu potem tudi čaj in vodo tako dajala. Aja, pa govejo juho je pil po cuclju.
Pa v lekarni ti na recept namešajo anestezin, da namažeš pol ure pred jedjo. Našemu je šlo mazanje tako na živce, da ga potem itak nisem mogla prepričat, da bi kaj jedel.
Pa nujno veliko pit, da ne pristane na infuzijah. To je bilo prvo, kar mi je P rekla.
se bo slišalo neverjetno, ampak proti aftam zelo pomaga slana voda. moj mož jih ima velikokrat in v 2 dneh je dober. zadnjič jih je imela naša 5 letnica po grlu (ugotovil otolog, ker sva bile slučajno na kontroli) in sem jo nahecala da je 4x grgrala slano vodo in je vse izginilo. tako da …če se jih da nahecat je to zelo enostavno in učinkovito zdravilo.