Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja Afta

Afta

Pozdravljeni. Zanima me, ali lahko dobis kaksno spolno prenosljivo bolezen zaradi afte na ustni sluznici, ki ni vec boleca in je v usihanju (je pa se vedno viden manjsi 1-2 mm velik bel krogec od nje) ob poljubljanju?

Lp

Spoštovani, če ima afto oseba, s katero se poljubljate in še niste okuženi z virusom, ki tovrstne spremembe povzroča, se pač lahko okužite s em virusom (običajno tivrstne mehurčke povzroča herpes virus).

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

A virusi se pa prek afte ne prenasajo? Ne vem, ali afta propusca viruse v sebe tako kot klasicne odprte rane to naredijo in te tako okuzi.

Oba s partnerico imava kdaj afto tako da en drugega z aftami ocitno ne moreva vec okuziti.

Spoštovani, pravzaprav ne razumem čisto, kaj želite. Kot vstopno mesto je mesto afte primerljivo s samo sluznico. Enako tvegano je, da se nekega povzročitelja nanese na mesto afte kot na sluznico. Ampak sprašujem se, od kod naj bi le-ta prišel, če imate istega partnerja?

Ce imas v ustih odprto rano in ima oseba s katero se poljubljas nek virus, ki se prenasa, se predvidevam da lahko okuzis s tem virusem.
Enako me je zanimalo sedaj kako je pa ce imas namesto odprte rane afto. Ampak kot ste omenila afta deluje podobno kot ostala sluznica, torej ne prepusca virusev. Sem prav razumel?

Spoštovani, že sama sluznica (pa čeprav zdrava) je odlično vstopno mesto (vi temu oravite, da “prepušča”) za viruse. Pri večji rani, ki pa bi morala biti npr. – stanje po puljenju zoba; večji ugriz s krvavenjem; je možnost vstopa različnih povzročiteljev še večja.

Kaj pa če imaš težave z vnetimi dlesnimi (gingivitis), ali imaš potem precej večjo možnost vstopa različnih povzročiteljev kot če maš zdrave dlesni? Predvidevam, da je odgovor ne, saj pri gingivitisu mislim da ne gre za odprte rane, saj ti kri ne teče kar nenehno po ustih.
Hvala.

Pri vnetih dlesnih je možnost vstopa povzročiteljev večja, vendar predvsem lastnih – v ustih že živečih bakterij, npr.

New Report

Close