Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Urgenca afektni krči ali kaj drugega?

afektni krči ali kaj drugega?

Spoštovani!

Imam sina, ki bo kmalu dopolnil 5 let. Je zdrav in energičen otrok. Par dni nazaj smo bili na pohodu. Ko je bil že malo utrujen, se je spotaknil in padel na cca. malo izbočen kamen (ni bil spičast) na gozdni stezi. Udaril se je v trebuh. Začel je jokati in sem ga takoj objela in ga tolažila. Kar naenkrat pa se je malo vrgel nazaj in jezik potisnil ven iz ust. Naj povem, da je njegov obraz bil najprej vijoličast potem pa bolj bel. Ko je imel jeziček ven se mi je zdelo, da se duši zato sem ga takoj obrnila na trebuh z glavo navzdol. V bistvu mi je visel čez moja kolena, ker sem bila v počepu in tla so bila blatna. Božala sem ga po hrbtu, kar naenkrat pa se mi je zdelo, da ne diha več oz. kot da umira. Začela sem ga klicati in močno masirati po hrbtu, nakar se je zbudil. Rekel mi je, da je malo zaspal. Močno mi je odleglo. Potem sem ga nosila. Malo ga je še bolel trebušček, vendar je bil čez kako uro in pol že dober. Kasneje ni več tarnal, da ga kaj boli. Ni bruhal in ni imel glavobolov. Tudi udarec na trebuh ni viden.

Ko je bil manjši, do treh let, je imel afektne krče. Kadar je bil zmatran oz. pod stresom (ker npr. ni dobil kar bi hotel) je pomodrel in prenehal za trenutek dihati. To se je sicer dogajalo bolj poredko. Bili smo na testiranju za epileptične napade, kjer so nam povedali, da je vse OK. Ko je bil dojenček mu je jeziček visel ven iz ust do cca. 10 meseca.

Dogodek na pohodu me je zelo zaskrbel. Bili smo pri pediatrinji, ki nam je tudi dala napotnico za pregled pri nevrologu.

1.Zanima me, ali sem ravnala prav oz. kako bi lahko pravilno nudila pomoč, če se bo to še kdaj ponovilo. Na kaj moram biti pozorna?
2. Ali je možno, da bi se fantek zadušil, če bi ostal na hrbtu z jezičkom ven? Skrbi me namreč, da se lahko to tudi zgodi ko nikogar ni zraven.

Upam, da bomo hitro prišli na vrsto pri nevrologu. Vendar bi mi zelo pomagalo tudi vaše mnenje in nasvet. Hvala.

Lep pozdrav.

Draga mamica!

Zelo razumem vašo zaskrbljenost, zato vam takoj odgovarjam.
Ukrepali ste pravilno.

Dovolite mi, da o fantiču izvem še malo več. Zanima me, ali sicer pogosto pade, kdaj je shodil in kakšne so njegove risbice. Kaj najraje riše?
Kako se igra z drugimi otroki? Ali je večji od vrstnikov?

Ker ste že pred leti opravili potrebne preiskave, ocenjujem, da bodo rezultati tudi to pot enaki. Verjetno se boste pri svojem sinčku še kdaj srečali s kakšno težavo, ki naj vam ne vzame energije in ne vzbudi preveč strahu.

Zato pa smo mame, da pomagamo pri odraščanju otrok –
zato smo tudi zdravniki, da pomagamo mamam in očetom pri skrbi za zdravje nas vseh.

Lepo vas pozdravljam.

Danica Rotar Pavlič

Pozdravljeni!
Tile napadi so mi poznani – vsaj podobni, saj ne morem kar tako to poistosvetiti, vendar, če vam bo kaj v pomoč so se pojavljali tudi pri moji sestrici – tako kot ste opisali, pomodrela, nehala dihat za nekaj trenutkov in vedno takrat, ko je bila utrujena ali pod stresom (ni dobila, kar je hotela), jaz bi temu tudi rekla takrat, ko se je trmala. Pa je to trajalo eno obdobje , ko je šla v 1. razred se je končalo in nikoli več ponovilo.
Enak primer je imela tudi moja prijateljica s svojo hčerkico, pa je tudi minilo brez posledic.
Upam, da bo enako tudi pri vas – je pa hudo oz. mene je bilo vedno groza, seveda se človek ob vsakem napadu sekira in še potem in se sprašuje, kaj pa če….
Srečno.

New Report

Close