Aerobika za mamice
Pred devetimi tedni sem rodila in kilogrami so mi šli že kar lepo dol, samo zadnji štirje odvečni pa vztrajajo in vztrajajo :):) S tem torej nimam posebnih težav, sem pa čisto iz forme. Prej sem (tudi v nosečnosti) vsak dan telovadila, zdaj pa nekako ne najdem časa za to. Doma se mi vedno kaj drugega zdi bolj pomembno kot telovadba, a po vseh teh tednih čutim, da mi telesna vadba manjka. Vsa sem že sključena in mlahava. Zanima me, ali mogoče veste za kakšno aerobiko za mamice ali kaj podobnega. Ali katera od vas mamic obiskuje kakšno telovadbo ali plavanje ali karkoli? Kako to uskladite s svojimi pikci in njihovo lakoto? Moj je naprogramiran najmanj na tri ure, tako da sploh ne vem, ali bi utegnila v tem času kaj potelovaditi (sploh če to ne bi bilo v bližini). Poleg tega ni lačen ob istih urah, tako da nikoli ne vem, ali bom recimo naslednji torek ob šestih imela čas ali ne. Kako ve to skombinirate?
Lp,
Katarina
Hojla!
Tudi jaz sem na vse možne načine kombinirala telovadbo s tamalo, pa z možem…Ni šlo. In sem si omislila Orbitrek. In zadeva funkcionira. Vsak dan pa imam čas pol ure, mož pa je tisti čas z žabiko. Sicer če imaš možnost, je fino iti ven na telovadbo, med ljudi ampak včasih res ne gre in ne gre. Poskusi doma.
Naj ti ne zmanjka volje!
Zdrav duh v zdravem telesu!
LP
Draga Katarina,
tudi meni ne uspe priti do kakšne vodene vadbe (in stran od otrok, he, he – včasih paše). Sama delam takole: zjutraj (žal ne vsak dan), če mladič zaspi, vsaj pol ure vozim sobno kolo. Ko se mulček kobaca po tleh, se vležem zraven in malce potelovadim vaje za noge in ritko ter mimogrede naredim nekaj trebušnjakov. Nato švigneva ven z vozičkom in hodim tako hitro, da mi postane vroče in se zadiham, vsaj 5 km (ravno v mesto in nazaj). Če popoldan utegnem in če je lepo vreme se z mulčkom spravim na kolo in naredim en krog (približno 45 min. do 1 ure) ali na rolerje + vse tri mladiče na rolerjih, kolesu in z enim v vozičku (spet do mesta in nazaj, včasih samo do igrišča, če nimam energije). Kakšen dan vse to, kakšen dan popolnoma nič, če pa skupaj pogledam, pa vsaj 5x na teden kar pošteno aerobno telovadim in sem v 4 mesecih načrtno spravila dol 6 kg, brez diet. Od poroda (pred 8 meseci) pa že skupaj 15 kg. Zdaj se pa že važim, ampak rabim jih vsaj še 8 kg dol spravit, da se bom lahko spravila nazaj v prednosečniške minice, he, he… Še čokoladicam se moram odpovedat 🙁
Kaj pa zvečer? Sicer pa, saj je minilo šele devet tednov, tako da se lahko za začetek samo malo obremenjuješ in ne smeš pretiravat. Tako boš pa ja našla tistih parkrat po petnajst minut ali pa tudi pol ure, kar je za začetek čisto dovolj. Če potipaš, imaš trebušne mišice še čisto razprte. Kar ulezi se na tla in napni prepono, pa boš čutila. In s tako ošvohnjenim telesom pač ne smeš pretiravati. Kasneje ti bo pa tudi mali že spal bolj redno (vsaj upam, no). Jaz sem imela to srečo, da je že po mesecu in pol odspal vsaj od osmih do enih v kosu, tačas je pa oči vskočil. Pa sva se tako ob večerih menjala, enkrat on, enkrat jaz. Zdaj, pa treniram zvečer, ponavadi po deveti ali celo po deseti, ker samo takrat mali spi za ziher (ima pet mesecev). Moram reči, da sem spet nazaj v svoji formi in s štirimi kilami manj kot pred porodom in brez kančka špeha na trebuhu. S tem da sem se zredila sedemnajst kil in sem jih imela ob odhodu iz porodnišnice še devet preveč. Samo res pa ne smeš se basat s sladkarijami, češ da nimaš časa kaj skuhat, kot imajo nekatere težave-tudi jaz na začetku. Samo volje je pa treba. Želim ti veliko sreče!
T.
Hoj, hoj!
Tudi jaz sem želela na organizirano vadbo, pa mislim, da z dojenčkom ni ravno prikladen čas za to. Sicer pa so tudi naše bejbice potrebne svežega zraka – midva sva v jeseni špancirala dopoldne in popoldne, vsakič po eno uro. včasih, predvsem ob slabem vremenu, sem tudi poganjala orbitrek, kar pa mi je rahlo dolgočasno. Zdaj na pomlad pa z Binetom še bolj uživava v sprehodih – greva peš do mojih staršev, kar je natanko 9 km od našega doma. Vmes je še en grozen hrib, kjer pošteno globoko diham! Prvič sva šla na to turo ko je bil bejbi star dva meseca in pol – seveda je bila potrebna malica nakoliko stran od poti, na enem podrtem drevesu…
Midva sva se odločila uživati v lepem vremenu, dokler sem še na porodniški. Jeseni bo pa itak bolj deževno, časa bo zaradi službe manj, pa tudi h aerobiki bom šla lažje.
A hočeš še kvantitavne rezultate? Brez da bi se kaj trudila, imam zdaj 3 kg manj kot pa preden sem zanosila. Ko sem prišla iz porodnišnice, sem jih imela 8 več kot danes..
Veliko zabave priskupni rekreaciji vama želim, Liza M.
Draga Katarina !
Kam se ti tako mudi ? Saj vem, da so odvečni kilogrami vedno problem, ampak malček te bo verjetno v prihodnosti še močno izčrpal in kile bodo šle morda kar same od sebe dol. Vsaj tako se je zgodilo pri meni. Če pa te bolj moti slaba forma, pa se lahko potolažiš – kmalu se bo začel najlepši del leta (sonček, prijetno toplo, pa ne prevroče) in z malim boš lahko hodila na sprehode kolikor te bo volja. Za pridobivanje boljše kondicije bo to za začetek dovolj, boš videla. Spomnim se še sebe – pred nosečnostjo sem se dokaj redno rekreirala, pa sploh nisem opazila, da sem izgubila med nosečnostjo vso kondicijo. Kakih štirinajst dni po porodu sva s partnerjem prvič peljala našo pikico na sprehod in še danes se spomnim, da se mi je ves čas zdelo, da non-stop tečem za vozičkom in da me bo tistih 15 minut “sprehajanja” ubilo. Prav vesela sem bila, ko sem po nekaj tednih brez zadihanosti veselo porivala voziček pred seboj po uro ali več.
Če malčka ne dojiš, se je lažje ukvarjati s kakšno intenzivno vadbo. Daš ga v varstvo in z njim vred flaško mleka, ampak iz tvojega pisanja sklepam, da ni tako. Tako gledano je stvar zapletena še iz enega vidika. Pri intenzivni vadbi (kakršna je aerobika) se menda tvorijo nekakšne kisline (tako mi je vsaj povedala moja vaditeljica telovadbe), ki mleku spremenijo okus in lahko da malček ne bo hotel piti. Baje bi morala počakati vsaj dve uri po vadbi, da te kisline izginejo preden dojiš. Zakomplicirano, kajne. Te pa razumem, da se doma težko pripraviš do telovadbe. Želje so velike, volja pa premajhna. Vsaj tako je bilo pri meni. No, jaz sem si našla super možnost telovadbe skupaj s svojo dojenčico. Nisi napisala od kod si doma. Jaz sem iz Kranja, ampak verjetno podobne programe izvajajo tudi v Ljubljani in drugje. V Naklem pri Kranju organizira Vita center telovadbo mamic z dojenčki vred dvakrat na teden. In imamo se prav prijetno. Telovadba poteka na blazinah (vaje za roke, zadnjico, noge, trebušne mišice) ali na napihnjenih žogah, kakšnih deset minut imamo aerobiko. Tako vsa stvar ni preveč intenzivna, vseeno pa narediš kar nekaj vaj. Dojenčki glede na starost različno “sodelujejo”. Najmlajši samo ležijo, mamice pa jih spotoma malo pozabavajo. Večje že malo raztegnemo s preprostimi fizioterapevtskimi vajami in jih zmasiramo (le kakih 5 minut), sicer pa sami veselo raziskujejo prostor (imajo razne igrače, tako da se kar pridno sami zabavajo). Seveda jih je treba non-stop imeti pod budnim nadzorom in včasih (ko ima kakšen bolj slab dan) kakšna mamica pokuri več energije zaradi skakanja za malčkom kot pa zaradi telovadbe. Če je treba kakšnega nahraniti tudi ni problem – vse vemo, kako se stvari streže (odpneš mikico in – voila !). Zato pa je vsa stvar tako preprosta. Kasneje še malo poklepetamo in si izmenjamo izkušnje in ta telovadba deluje v dveh smereh: ni le balzam za telo, ampak še za dušo. Včasih se namreč dnevi lahko kar vlečejo (sploh zdaj, ko je aprilski dež), tako pa si zapolnim vsaj dve urici dopoldneva, tudi če je slabo vreme. Če pikica doma zoprnari, jo tam vsa sitnost mine. In tako sva obe dobre volje.
LP
Vesnica
Pozdravcek!!!
Mene pa zanima, ce je orbitrek (in tista niva zadeva, ki jo zdaj prodajajo) res tako ucinkovit…..tudi jaz nimam ravno veliko casa, do najblizjega fitnesa je dalec, zaradi vnetja oci (in posledic) pa se moram paziti vetra, sonca in drugih vplivov.
pravzaprav sem si ga ze nekajkrat hotela kupiti, pa je precej drag – in ne bi rada po enem mesecu ugotovila, da reklama ni cist realna.
lepo se imejte in lepo telovadite – najboljs pa je na soncku!
katja
Hojla!
Orbitrek ni tako slaba zadevšna. Jaz ga gonim vsak dan po pol ure in moram priznati, da se na nogah in zadnjici kar pozna. (gonim že dva meseca) Kupila pa sva ga z možem na čeke, torej 4 krat po 10.000 SIT, kar pa tudi ni tako hudo. Midva sva obadva zadovoljna, saj lahko telovadiva, ko ima čas, kar pa je z dojenčkom res nepredvidljivo.
Mislim, da ti ne bo žal.
LP
Joj Katja, saj ni tako hudo. Enostavno sem ena tistih, ki se ne znajo dol usesti in v zrak gledati. Moje življenje je včasih ena sama huda dirka in tudi jaz včasih pregorim in kakšen dan presedim pred TV, se mi ne da skuhat, ne da pospravljat, ne da z otroki igrat, ne da gledat in dihat, he, he. Potem pa kriza mine in spet… Moram pa reči, da imam (neverjetno) z vsakim otrokom več – tudi več energije.
Seveda se nam lahko pridružiš. Zadeva poteka v Vita centru v Naklem, kjer so specializirani za raznolike oblike vodene vadbe (aerobike vseh vrst, kondicijski treningi, joga, vadba za upokojence, vadba za nosečnice, vadba za mamice z dojenčki, vadba za otroke v starosti od 1 do 3 let, vadba za otroke od 3 do 7 let itd.). Stavba je živo pisane barve in se nahaja tik ob cesti, nasproti poslovnih stavb Živil in Merkurja. Ker boš verjetno prišla po avtocesti, bo stavba na desni strani takoj na začetku Naklega. Vadba poteka ob ponedeljkih in sredah s pričetkom ob 10h. Traja 45 minut. Posamezen obisk stane 1200 sit za nečlane in 1000 sit za člane. Jaz običajno vzamem dopoldansko karto z osmimi obiski na mesec za kar plačam 4000 sit (splača se torej vzeti pakete), običajna karta z osmimi obiski pa stane 5500 sit (lahko greš na katerokoli vadbo, ki jo oni izvajajo). koliko so stari dojenčki ? Sem hodijo mamice, ki so na porodniški (zato so vadbe v dopoldanskih urah), dojenčki pa so različno stari. Trenutno je najstarejši star skoraj eno leto, najmlajši pa kake štiri mesece. Nekatere pridejo tudi z mlajšimi. Ko sem jaz začela obiskovati to telovadbo, je bila moja pikica stara nekaj več kot 4 mesece, zdaj jih ima enajst in ti “najini” dnevi se nama žal iztekajo….
Za podrobnejše informacije lahko pokličeš kar njih na telefon 04/ 2519-558 ali 041/790248. Malo se tudi pozanimaj, kako bo odprto sedaj, ko bodo prazniki, da se ne boš zaman vozila tako daleč. Pohiti, mogoče se še celo vidiva !
Vesnica
Jaz grem ponavadi oblečena v trenerko ali raztegljive telovadne hlače – tako oblečena grem že kar od doma, saj se je tam težko oblačiti in zraven še paziti na dojenčka (moja je stara že enajst mesecev in seveda puza ter se spotika naokoli kot nora tako da moram non-stop imeti oči na njej; pri mlajših,ki še niso mobilni , je malo lažje). Poleg tega telovadba ni visoko intenzivna (beri: se ne preznojiš veliko), tako da ponavadi preoblečem samo mikico in švignem domov (ok, priznam, ponavadi sledi še kofetek in klepet z mamicami). Ne potrebuješ tudi nikakršne posebne obutve – telovadimo namreč kar bose (v štumfkih seveda) – kot sem že rekla, telovadba poteka večinoma na blazinah. Malčki pa so pač oblečeni tako kot so. Bolj primerne so kakšne ne posebej fancy cunjice, pa seveda štumfki z gumicami za tiste, ki se trudijo vstajati in hoditi.
Vesnica