Aerobika sigurno ne škoduje krčnim žilam. Obratno! Aerobika in nasploh vsakršna telesna aktivnost spodbuja venski obtok, kar ugodno vpliva na krčne žile. Poleg tega z gibanjem krepimo mišiče, ki se nahajajo v bližini ven. Močnejše mišice nudijo krhkim venam večjo podporo. Problem krčnih žil je namreč v tem, da so venske stene oslabljene in prihaja do zastoja krvi, kar se kaže kot povečana, krtičasta, zavita in povečana vena modrikaste barve, ki je dobro vidna skozi kožo in je celo izbočena. V primeru, da ti krčne žile ne povzročajo težav v tvojem vsakdanjem življenju, je vsakršno gibanje zelo zaželjeno.
Zanima pa me, kakšne je razlog proti gibanju pri krčnih žilah in kdo ti je odsvetoval gibanje?
Glavni in edini razlog bi naj bil pač splošna obremenitev na noge. Stanje in kakšna druga obremenitev na noge “naj ne bi bilo vredu (?)” in ker je aerobika velik povdarek na nogah, je pač tu problem. Odsvetoval ni noben ampak je bilo rečeno da mogoče ni vredu imeti toliko aerobike na teden (5-6x po 1-1.5 ure).To je izjavil celo zdravnik (?!?).Sicer je bolj starega kova (pred penzijo) ampak vseeno…
Po pravici povedano se meni to zdi nesmiselno.Jaz sem tudi slišala, da je vsako gibanje zaželjeno. Ampak če ti reče kar nekaj ljudi, te pa malo zmede.
Hvala za odgovor
Hm hm, ja a pa maš zelo izrazite krčne žile? Ali kdaj po vadbi čutiš bolečino v nogah, potobno trganju? Če jo čutiš, potem bi morda morala malo zmanjšati. Ampak nekako mi ni jasna razlaga tvojega skoraj upokojenega dohtarja, namreč da še za tisto uro na dan, ne bi počel nekaj aktivnega pa čeprav stoječega oz. poskakujočega? Že tako več ali manj samo sedimo in ena ura gibanja dnevno naj bi škodila? Tudi meni je zelo nelogično tole.
Niti ne, samo malo se vidijo.Mislim da so šele začetki ampak vseeno pri krilcu lepo izstopajo 🙁 .
Včasih me na tistih delih peče ali pa malo boli (ne čist trganje ampak bolj kot, da bi se udarila (?). Ampak to je že med vadbo, ko se malo umirim ali pa ko imam vajo, kjer noga miruje in je napeta (npr. kakšen izkorak…)
Glede zdravnika je pa tak, da je že tako na slabem glasu in ga ne jemljem preveč resno.
Najlepša hvala zelo si me potolažila!!!!
malenkost! tudi jaz imam rahle začetke krčnih žil, kar me precej spravlja ob živce, ampak menda se ne da prav nič pomagat, še posebej ne če je stvar dedno pogojena, kot pri meni vsekakor je. jaz imam na desni nogi v predelu meč približno 1.5cm del zile ki je bolj viden, čeprav še ne iztopa od površja kože, vendar izgleda kot da kmalu bo. Ta košček žile pa se mi je pojavil ko sem začela z jemanjem kontracepcijskih tabletk saj le te menda slabijo cirkulacijo, ki je pri ljudeh nagnjenih h krčnim žilam že tako slaba. A v družini imamo nagnjenje h krčnim žilam, tako da je samo vprašanje časa, kdaj bojo izbruhile v vsem svojem obsegu. Ginekologinja in splošna zdravnica sta mi priporočili čim več gibanja in pa vsakodnevne masaže z mazili, ki vsebujejo kostanjev izvleček. V lekarni sem si tudi kupila gel Venitan forte, ki izboljša cirkulacijo, pomaga pri težkih in bolečih nogah in pomaga preprečevat krčne žile. Zdravnici sem omenila odstranitev žile, a mi je postopek odsvetovala. Pravi, da na določen delu noge sicer odstranijo krčno žilo, a se ta nato pojavi na drugem koncu. Mišljeno je seveda stanje z neizrazitimi krčnimi žilami, ki še ne ogrožajo zdravja, temveč le estetsko oz. osebno motijo človeka. Ampak to je pa že druga zgodba; saj veš, nihče ni super popoln. Pozdravček