Najdi forum

Aerobika ali fitness?

Danes sem prvič izbrskala ta naslov in moram reč, da sem najdla tisto kar sem iskala..končno stran, kjer lahko nekoga vprašaš par stvari, malo bolj natančno o teh zadevah; prehrani, hujšanju itd. Imam nekaj vprašanj glede rakreacije in hujšanja; stara sem 29 let, rada imam individualne športe, smučanje, kolesarjenje, plavanje, hojo v hribe.. včasih sem (ne preveč redno) hodila tudi na fitness in aerobiko, vendar po srcu sem lenuh in gurman tako da sem daleč od kakšne zelo aktivne športnice..Problem se je pojavil letos marca na smučanju, ko sem ugotovila, da očitno nisem več v letih, da bi lahko z lahkoto ves teden smučala in bila zvečer še v dobri formi za še kaj drugega..Že po prvem dnevu, po petih urah smuke, poleg tega da je bil še težek sneg, ker je bilo marca, mi je šlo kar na jok ker sem bila z močmi na koncu, noge so se mi kar tresle in najraje bi se kar sezula in šla domov..in takrat sem se odločila da si bom pridobila kondicijo, ker je nimam več dovolj, tiste “prirojene”, da bi se lahko takole zafrkavala..toda vmes sem imela še nekaj izpitov, ki so me spravljali ob živce in sem lepo odlašala do zdaj..In zdaj vprašanje; odločila sem se, da bom šla na aerobiko ali fitness, ampak bi poleg kondicije rada malo shujšala in malo preoblikovala telo (telo je tisto klasično žensko; spodnji del močnejši od zgornjega oz. najhitreje shujšam v obraz, prsa, ki so itak bolj mini in v pas in tebuh, ostalo pa ostane okroglo), od prej vem, da v fitnessu vedno pridobiš nekaj kil, za aerobiko pa poleg kondicije ne
vem koliko je učinkovita na drugih področjih…Ali mi lahko svetujete kaj je bolj ustrezno ali pa bolj učinkovito, in kolikokrat na teden bi bilo recimo dovolj, če bi šla malo na eno in drugo? Ali pa bi bilo bolje en mesec hodit na aerobiko in potem drug mesec na fitness? Še podatek; visoka sem 165cm in trenutno imam 58kg, najbolje se počutim pri 53-54kg, toliko bi rada tudi izgubila, ok.5kg)..
Se opravičujem za tako dolgo pisanje, kratko in jedernato mi ne gre nikoli preveč dobr..Aja, še to: kolokokrat naj bi bilo rekreacije, aerobike oz. fitnessa zares dovolj, tako da so v enem letu vidni rezultati? (sam ne pretiravat, ker imam službo in še 2 izpita sta mi ostala, tako da nimam časa hodit vsak dan po več ur)..
Najlepša hvala za odgovore in lp, Nika

Nika,

Zanimivo vprašanje… zagotovo dilema mnogih. Aerobika in fitnes.. ponujata dolocene prednosti vsak po svoje.

Prednosti aerobike so vodena in motivirana skupinska vadba, slabost pa da je intenzivnost prilagojena vecini… ne pa individualno posamezniku.

Prednosti fitnesa so… intenzivnost je individualno prirejena posamezniku, ni pa vodena vadba… razen ce delas s trenerjem.

Aerobika je v vecini primerov dobra za husanje, se pa z njo ne da zares kvalitetno oblikovati postave. Danes sicer obstajajo vrste aerobike, kjer se izvajajo tudi vaje z utezmi… na teh urah se da storiti tudi nekaj za samo obliko. Vseeno pa na aerobiko gledam bolj kot na dodatek… oz. popestritev treningov, kot pa na lastno izbiro pz. priporocilo kaj je boljse.

Sam sem mnenja da se da na fitnesu storiti vse potrebno za dosego zelenega cilja, ob dovolj dobro sestavljenem in nacrtnem delu. Ura aerobike, tudi dokaj hitro mine… zdi se mi nasploh prekratek trening… razen ce gres na dve uri zaporedoma.

Priporocljivo je da vsaj trikrat tedensko treniras, dobro pa je seveda cim vec. Če ti je aerobika zelo vsec… lahko naredis tudi sledeco kombinacijo. Najprej gres na fitnes… pa naredis trening z utemi in na trenazerjih, takoj zatem pa gres se na kaksno uro aerobike. Pa ce to naredi 3x tedensko… bi bilo ze kar spica… in ce ob tem imas volje se za kak trening na prostem… bos kmalu blize zeleni tezi.

LP,
Goran

Najlepša hvala za odgovor.
S prijateljico sva se odločili za fitness; imeli sva testiranje, določitev vaj. Čudno se mi zdi, ker sva na različni želji obeh, dobili pravzaprav enak program vaj (prijateljica si želi pridobiti na mišični moči in preoblikovanju telesa, jaz pa kondicijo in hujšanje). Ali je to v redu? Ali bi morali imeti različna programa vaj?
2. vprašanje: kje in pri kom bi lahko dobila enostavno (glede kuhanja in priprave) in raznoliko sestavljen jedilnik za izgubo telesne teže? (npr. za 8 tednov, 7kg)
Ali se da osebno z nekom, o tem pogovoriti? Ali mogoče veste kakšen naslov, tel. mail, in ceno?
Za zdaj hodiva 4xteden, 1-1,5 uro na fitness in me skrbi, da bo brez hujšanja moja teža samo še narasla (za hujšanje bi se pa odločila v vsakem primeru, s fitnessom ali brez). Kljubtemu, da sem že ogromno prebrala o zdravi prehrani, kalorijah, GI, se zelo težko “na pamet” omejim na določeno, dovovoljeno količino hrane (mam velike oči), zato bi mi bilo veliko lažje, če bi imela določene obroke, neko orientacijo… Na pamet kombinirati hrano in količino le-te, se mi zdi težko in “varljivo”, hitro se lahko pregrešiš, če ne v zvrsti, pa v količini dovoljene hrane.

Še nekrat hvala za odgovor in lp, Nika

Nika,

Čudno se mi zdi, da sta dobili enak program… saj gre za precej različen trening. Testiranje je seveda predpogoj za sestavo dobrega treninga, ampak vajin trening ne bi smel biti enak.

Glede treningov, sestave jedilnika in kakeršnih koli drugih informacij v zvezi z prehrano, treninga se lahko obrneš direktno name ( [email protected] ).

Pri vsaki dieti, je osnoven pogoj dobra tehnica, ki meri na gram natančno. Za vsako dieto je dobro če je točno določena količina tega in onega. Jesti po občutku, je lahko nehvaležna reč, tako kot si tudi sama omenila… kmalu se pregrešiš ali v zvrsti hrane, še prej pa v količini.

Lahko mi torej pišeš na moj email, pa ti bom posredoval vse informacije, ki bi te utegnile zanimati.

LP,
Goran

Nika,
jedilnike za hujšanje in še dosti drugih informacij glede hujšanja lahko najdeš tudi na http://www.cyberdiet.com.
LP, Manka

New Report

Close