Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Alergija Advantan krema – kožni rak v družini?

Advantan krema – kožni rak v družini?

Ne zamerite mi, če preveč strašim s takšnim naslovom teme, ampak drugače ne vem!

Po moževi strani (nj.oče in tete) imajo v družini hudo obliko kožnega raka, pa me zaradi tega vsakič kadar moram namazati sinčka s kremo, ki vsebuje 10%advantana, 50%belobase skrbi, da ga zaradi nje še bolj izpostavljam tej bolezni.

Ali ima mogoče katera kakšne informacije v zvezi s tem?
pozdrav vsem skupaj,
mojcapec

Kateri kožni rak je to? Če poznate natančno ime, napišite, da povem kaj več.
Veste, ko sem jaz stažirala (to je pravzaprav pripravništvo) sem videla ogromno ljudi, predvsem starejših, ki so se s kortikosteroidnimi mazili mazali leta in leta. Bučmani. Pa so res staknili eno obliko kožnega raka. Zato, da vas ne bi po nepotrebnem skrbelo, napišite ime raka (melanom, bazalnikarcinom, itd …), pa vam odgovorim.
Po nekajkratnem, kratkem mazanju se raka NE BOJTE.
LP
Tanč

Končno mi je uspelo izvedeti tastovo diagnozo in sicer po telefonu, tako da gre približno takole:
Gre za baje redko obliko raka- melanom epitelomskih izvirov; Goltz-Gorlin sindrom s številnimi bazocelularnimi karcinomi.
Potihoma me že tako skrbi, da sinček ni podedoval te bolezni, pri uporabi advantan kreme pa je skrb še večja.

Tanč, neskončno ti hvala…. :)!
lp,
mojcapec

mojcapec, ta redka kožna bolezen ni v zvezi z uporabo kortikosteroidnega mazila. A si že kaj prebrala o njej? Če si, napiši kaj, bova debatirali, prav?

O, hvala! Imam takoj malo lažjo vest!
Po pravici povedano nisem podrobno brskala o tej bolezni, ker me je strah, da bom potem pa res postala obremenjena z njo. Čeprav ni čisto tako, da kar ne veš, ne boli….

Vidim pa, kako se ubogi tast bojuje s to boleznijo – imajo jo pa mislim, da še njegova sestra, nečak, ena sestra pa naj bi zaradi tega celo umrla. Na obrazu se najbolj opazijo brazgotine in presajena koža, zdaj pa mu celo grozijo, da mu bodo odrezali polovico ušesa (?!) – rane se gnojijo in praktično pojavljajo skoraj povsod. Revež se matra s temi operacijami že iz pubertete.
Na srečo (da potrkam na les) ni videti, da bi mož podedoval to po očetu. Je pa res da pri vsaki sumljivi krastici pomisliva na najhujše. Potem sem pa jaz vedno tisti policaj, ki mu težim, da naj se ne praži na soncu. Verjetno bom tudi sitna okoli tega pri sinčku, saj upam, da četudi ima genetsko predispozicijo, jo lahko mogoče vsaj malo ustavim s pravilnim ravnanjem ali pa nego.
Verjetno je grdo, ampak na trenutek se ustrašim če se sinček preveč dotakne kakšne tastove rane na obrazu, ker kar mislim, da se bo nalezel. Vem, da to ni mogoče, pa zaščitniški nagon deluje kar preveč…

Očitno bo ta rak moja hujša mora, kot pa tele alergije – pa še enga zdravga otročka bi rada spravila na ta svet….:)!

No, dost bo, sem se ´zaklepetala´!
Hitro spat, ker ima moje detece kar zgodnjo jutranjo uro!
lahko noc

Mojcapec, bolezen je res huda. Vendar o njej zelo malo vem, le toliko, kolikor sem si včeraj prebrala, ko sem izvedela, kakšno bolezen ima tast. Vem, da je najbolj grozno, ko se sprašuješ, ali je tudi tvoj otrok… Svetovala bi ti, da greš na sosednji forum “genetska posvetovalnica” (zdravstveni, moderirani) in vprašaš dr. Brezigarjevo.
Vprašaj jo o belzni, o možnostih pri potomcih, o testiranju, o naslednji nosečnosti, vse jo lahko vprašaš. OK?

Po eni strani je res, da dokler ne veš, ne boli.
Hej, lep dan, danes bo sonček!
Tanč

Madonca, sploh nisem pomislila na drug forum – že bežim, tebi pa še enkrat najlepša hvala!
pozdravček,
mojcapec

New Report

Close