Najdi forum

Adrenalin

Spoštovani!

Danes sem vas zasledil po poročilih, kjer ste govorili o reakcijah na čebelji pik. No sam sem astmatik, alergičen na ogromno alergenov, ne vem pa če sem na čebelje pike. Jemljem Seretide, Aerius in Monkasto. Ob poslabšanjih tudi Medrol.
Zanima me, če ni tako, da je treba ob hudi reakciji prejeti adrenalin? In pa kako adrenalin pomaga? Vem, da se pri anafilaksi zgodi, da pa pade tlak. Adrenalin verjetno to prepreči. Ampak kaj pa je, če ti oteče grlo in ne moreš več dihati? A proti tej oteklini tudi deluje adrenalin?

Spoštovani,

alergijo za strup žuželk razvijejo predvsem tisti, ki jih žuželke večkrat pičijo. Alergija za vdihane alergene in astma nimata nič skupnega s to vrsto alergije.
Ja, ob hudi alergijski reakciji najbolj pomaga adrenalin, ki deluje na alergijske celice in ustavi sproščanje histamina iz njih. S tem ustavi alergijsko reakcijo. Tako, da adrenalin deluje na vse probleme pri anafilaksiji.

Lep pozdrav

Mitja Košnik

Hvala za odgovor! Sem tudi na internetu našel članke o tem, kjer je ta mehanizem opisan.
Bi me pa še nekaj zanimalo, upam, da imate toliko časa da odgovorite. Če te recimo nekaj piči in imaš reakcijo (ne anafilaktične), kaj je boljše vzeti, antihistaminik ali raje kar takoj Medrol in koliko mg?
Pa še drugo vprašanje. Zelo sem zadovoljen s Seretidom. Imam pa en problem, ki postaja nevzdržen. Totalno sem hripav. Zdaj me že v službi sprašujejo, če sem vedno prehlajen. Vem pa da je od Seretida. Vedno si izpiram usta po uporabi. Kaj lahko naredim?

Medrol kaj dosti ne koristi pri anafilaksiji ali pri akutni urtikariji. Medrol zmanjšuje velike lokalne otekline.
Kadar se naredi blažja reakcija (urtike, srbež), te simptome dobro blažijo antihistaminiki. Ampak vsaj 2 tableti, lahko tudi 4.
Glede Seretide: to zdravilo slabi mišice grla, zato nastane hripavost. Izpiranje ust nič ne koristi. Stvar ni nevarna. Poskusite par dni zmanjšati odmerek Seretide. Sicer pa do svojega pulmologa, da zamenjata zdravilo.
Lep pozdrav
Mitja Kosnik

New Report

Close