Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Prehrana in varnost živil aditivi v prehrani

aditivi v prehrani

V današnjem času se mi zdi, da že vsa kupljena hrana vsebuje različne aditive. Ker bi otrokom rada ponudila oz. skuhala čim bolj zdravo hrano (brez aditivov), me zanima na kaj vse gledate ko kupujete živila? Kupuje BIO? Vem da je najbolje domače, ampak ravno vsega pa doma nimamo, in se mi zdi neumno filat otroke z kemijo. Prosim za vaše izkušnje….

Ekološko pridelana živila so posebej označena, pravzaprav imajo večje trgovine celo posebne oddelke s takšnimi živili. Sadje in zelenjavo pa lahko kupite tudi na ekološki tržnici.
Ko kupujete ostala živila, ki nimajo te posebne oznake pa bodite pozorni na sestavine. Vse sestavine morajo biti navedene na deklaraciji, torej tudi aditivi. Lahko so napisani z imeni ali pa z oznakami (“zloglasni” E in številka). Veliko dodatkov se uporablja tudi pri proizvodnji kruha, tako da poglejte tudi te izdelke.
Izognite pa se pripravljenim jedem, te tudi vsebujejo veliko dodatkov, raje kupite sestavine in jed pripravite sami.
Glede na ta letni čas, pa je veliko ratlinja užitnega tudi že v naravi, zato lahko naberete tudi divje rastline (le pred nabiranjem se pozanimajte in poskrbite, da boste rastlino dobro poznali).

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

Pozdravljeni!
Kateri namazi so za otroka najprimernejši? Moj otrok ima zelo rad razne paštete in evrokreme in zraven kruha poli salamo in sir. Izmed vseh teh stvari, se mi zdita sir in evrokrem še najbolj primerna, pašteta in salama pa občasno. Katere namaea lahko še ponudim, da so čimbolj “naravni”?
Hvala

Res je, da bolj kot so živila predelane večja verjetnost je da vsebujejo rzalične dodatke. največ vam pove deklaracija. Salame in drugi mesni izdelki imajo veliko dodatkov.
Evrokrem vsebuje veliko sladkorja, zato naj bodo količine zmerne (odmerjene bolj od vas kot od želje otroka).
Osebno vam priporočam, da naredite kakšne namaze tudi sami, dajem vam nekaj sugestij:
Čičerikin namaz z bučnim oljem
Sestavine:
200 g čičerike
2 žlici bučnega olja
Sol, drobnjak, limona
Priprava:
Čičeriko namočimo čez noč in jo mehko skuhamo v slani vodi. Kuhano odcedimo in jo zmiksamo skupaj z oljem, žličko limoninega soka, dodamo drobnjak. Solimo po okusu.

Namaz iz šampinjonov
Prepražimo šampinjone, dodamo sole, česen, timijan, malo gorčice, limonin sok in nekaj žlic kuhane čičerike (ali druge stročnice). Dodamo lahko tudi kislo smetano namesto gorčice, če je okus preveč pikanten.

Namaze lahko pripravljate tudi iz skute, z dodatkom sadja so sladki, lahko pa dodate različne začimbe (peteršilj, drobnjak) in ga solite.

Tunin namaz: tunina, malo gorčice, peteršilj, (česen), limonin sok, žlica kisle smetane… in vse dobro premešajte.
Vsekakor je idej veliko, poskušajte in zagotovo boste našli še kakšen namaz, ki ga bo vaš otrok z veseljem sprejel. Vključite ga v prirpavo, da si morda sam izbere priljubjene sestavine.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

New Report

Close