Najdi forum

ADHD pri praslih, diagnoza

Pozdravljeni.

star sem 23 let in nevem kam se obrnit.

Najprej sem na tiktoku videl veliko video vsebin povezanih z adhd simptomom, zdelo se mi je cudno ker so bili cisto vsi videi ‘relatable’.

priblizno od srednje sole imam mocne tezave z koncentracijo. srednjo solo sem ze nekako zdelal, na faksu pa ne moram narediti prav nic. letos komaj da sem naredil 2 izpita, se to z plonkanjem. kadar se usedem za knjigo mi misli enostavno odletijo nekam proc, ko berem snov rabim stavek veckrat prebrati, da v glavi sploh sprejmem kaj sem prebral, na koncu se ne naucim nic. na delu ter doma konstantno pozabljam kam sem odlozil stvar, ki sem jo imel 8 sekund nazaj v roki, veliko stvari pozabim narediti.

ko si zvecer prizgem kaksen film, ga enostavno nemorem gledati ker imam v glavi stalno druge misli, ne vem kdaj sem nazadnje pogledal cel film.

ko se lotim necesa, sem poln ambicije ter motivacije, nekje sredi dela jo izgubim ter pustim vse skupaj na mestu.

prva stvar zjutraj ko se zbudim, mi mozgani zacnejo delat 110% in nemorem biti zbran, recimo, se zbudim in prvo sekundo zacnem razmisljati zakaj se nisem ucil. posledicno sem celo dopoldne zivcen, v skrbeh ter nezbran, ko pridem po delu domov pa sem enostavno toliko izmucen, da se lahko samo ulezem, seveda mi tudi takrat mozgani delajo na polhno, da nemorem pocivati normalno.

Apetita vec ali manj nimam, od srednje sem sel priblizno 15 kg dol. Pridejo dveni, ko cez dan pojem samo en mali sendvic.

Stalno se v glavi pogovarjam sam s seboj, namisljeni pogovori, tezko sem tiho in stalno skacem v besedo.

Bral sem o tabletah oz zdravilih za adhd, katere naj bi umirile misli, da lahko recimo pospravim sobo katera je stalno razmetana ter se dejansko kaj naucim, vendar naj bi imele veliko stranskih ucinkov.

Glede moje tezave se nisem pogovoril se z nobenim, niti z starsi kateri me imajo radi ter se razumemo. V meni je nek strah, da si tega neupam povedat, ne morem opisati zakaj. bojim se tudi da bi se mi prijatelji posmehovali, kao ‘autist’ ali ‘retard’.

Prosim za nasvet, hvala

 

Samo prijavljeni uporabniki lahko vidijo priponke.

Pozdravljeni!

Kar ste opisali ni nujno, da gre za ADHD in tudi če gre za takšne simptome, niso edina možna rešitev zdravila. Po vsej verjetnosti gre za psihološko pogojene težave, ki imajo svoje vzroke in če imate motivacijo za samoraziskovanje vam priporočam psihoterapijo. Če želite diagnozo za vaše stanje, potem zaprosite za napotnico h kliničnem psihologu.

Če sem vas prav razumel, se o svojih težavah ne želite pogovoriti z drugimi, ker se bojite, da vas bodo poniževali in vas je tudi sram? Morda pa se bodo vseeno drugače odzvali in vam bili v podporo?

S prijaznimi pozdravi,
Miha Štrukelj

Mag. Miha Štrukelj, Psihoanalitični psihoterapevt v Ljubljani, Link: Psihoterapija Štrukelj
Objava čaka odobritev
Objava čaka odobritev

New Report

Close