Adenovirusi?
Lep pozdrav,že pred časom ste mi svetovali in v upanju na ponoven odgovor se obračam na vas. Zanima me kako se prenaša okužba z adenovirusi? Sin je pred dobrim tednom zbolel-driska, bruhanje, bolečine v trebuščku in po pregledu blata smo dobili ta izvid. Ker pa je imel mož bolečine v trebuhu in drisko (dosti milejše oblike) sumino na hrano. Pa ne vem, če je to možno, otroci v okolici so imeli podobne znake vendar dosti prej cca. 10 dni.
Naslednje pa me zanima kako sedaj, stanje se že izboljšuje, vsaj kar se tiče apetita in odvajanja. Ali se potem to popolnoma izloči iz telesa?
Hvala vam za odgovor in lep pozdrav, S
Pozdravljeni Sraka,
okužba se prenaša po kapljični poti (prehlad, kihanje, kašljanje), ker pa gre tudi za drisko, je prenos tudi fekalno-oralen, torej preko umazanih rok.
Odrasli običajno zbolijo za blažjimi znaki kot otroci, tako da je možno, da je oči samo nekajkrat vodeno odvajanje in krče v trebuhu, otrok pa vse znake na organih, ki jih adenovirus običajno prizadene (vnete oči, vneto žrelo, prehlad, hud kašelj, driska in izpuščaj).
Tudi inkubacijska doba je tu nekje.
Običajno se apetit in razpoloženost povrneta nekaj dni po preboleli virozi, virus pa se lahko iz blata izloča še nekaj dni, pa celo tednov.
lp
Tanč
Ga. Tanč pozdravljeni, prosim za odgovor.
Hčerka bo dec. stara 4 leta, in mislim da imamo spet adenovirozo.
Najprej dobrih 14 dni nazaj kašelj (pregled pri P – blagi bronhitis), po tem 3 dni vročina – 2 dan največ – do cca 39,5), danes je nima več, 1 dan med vročino jo je bolela tudi glava. Ima pa že cca 10dni tudi povečane mandlje, ki niso izrazito rdeči, niti belih pikic nima nič, je ješča in pije, je tudi nič ne boli, ter pa povečane vratne bezgavke, cca 3-4cm.
Hčerka je sicer čisto ok, je in pije, se igra itd., pokašlja mogoče še 5x na dan.
Je to sploh adenoviroza, oz. kaj bi lahko bilo?
Namreč zanima me naslednje: je mogoče da se AV ponavlja na vsake 3 mesece? Saj jo je imela februarja, potem maja in avgusta, edino do zdaj je na povečanih mandljih vedno imela tudi bele pikice, sedaj ne…ostalo je bilo vse enako, kašelj, povečani mandlji+bezgavke, vročina. Ni pa nikoli imela driske, ni bruhala, ter brez vnetih učk.
Je pa imela točno 1 leto nazaj tudi inf. mononukleozo – ko to enkrat ima, naj ne bi več imela ane, takrat se spomnim da je imela tudi izrazite podočnjake oz. kolobarje okoli oči, in bila brez moči, tako da to ni!
In če se AV ponavlja – se kdaj to konča?
Najlepša hvala za odgovor!
Tgt
Prehladnih virusov, ki povzročajo podobne znake (torej prehlad, smrkanje, kašelj, vneto žrelo), vročino, je mnogo. Ni povsem nujno, ampak običajno pri adenovirozi vidimo ali mehko do tekoče blato ali gnojno vnete oči. Če teh dveh znakov ni, potem je adenoviroza sicer možna, pa manj verjetna. Če je otrok izrazito prehlajen, potem počakajte, če pa nima izcedka iz nosu, bi bilo morda tudi za narediti hitri bris žrela na streptokoka.