Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija adenoviroza

adenoviroza

Pozdavljeni,

moja hči je že drug teden doma iz vrtca, ker je prejšnji teden dobila vročino, ki pa ni bila visoka (37,3 – 37,6, maksimalno 38) in je nismo niti zbijali, saj se jedrugače kar dobro počutila, potem je začela smrkati in kašljati (1x je bruhala, ampak mislim, da zaradi sluzi) in tudi dobila vnete oči. Sedaj je to vse pozdravljeno in nima vročine že 6 dni, tudi vnetje oči in smrkanje ter kašljanje je šlo lepo nazaj. Zanima me ali je možno, da je bila to adenoviroza? Lahko gre v ponedeljek v vrtec? Skrbi me, ker sem na forumu zasledila, da lahko adenoviroza traja tudi 6 tednov z vmesnimi izboljšanji. Upam ,da je bilo pri nas to to, zanima pa me še čez koliko časa se stanje lahko spet poslabša? Lai je možno, da se spet po 1 tednu poslabša ali ne?

Podatek o gnojno vnetih očeh bi kazal na adenovirozo, za katero je značilen potek z vmesnimi popolnimi izboljšanji in poslabšanji. Če bo deklica povsem zdrava, lahko gre v vrtec, seveda pa upoštevajte možnost, da se bo stanje lahko ponovno poslabšalo v nekaj dneh.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Ali je možno, da se bolezen ponovi šele čez kakšen teden? Ali je možno, da to sploh ni adenoviroza, glede na to, da ni imela vseh znakov?

LP

Pa še to me zanima. Ali se lahko gremo kopat, če bo zdrava ali raje ne?

Lahko se ponovi po 1 tednu, imela pa je vse zanke, razen mehkega blata, kar pa ni nujno priostno. Ko bo povsme zdrava, se gre lahko tudi kopat.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Pozdravljeni!
Dodala bi samo eno kratko vprašanje. Ali je za adenovirozo značilna tudi ponavljajoča vročina? Nekaj dni brez, potem pa spet?

Hvala!

Ob drugih znakih adenoviroze (prehladni znaki, kašelj, gnojno vnete oči) je takšna vročina značilna. Če je prisotna sama vročina, je potrebno izljučevati bakterijske okužbe.

Hvala za odgovor. Zanimalo me je zato, ker ima sin potrjeno adenovirozo, dobival je sicer tudi antibiotik zaradi slabih izvidov krvi in vnetja ušes, sedaj pa se je vročina spet (že dvakrat) pojavila (poleg kašlja in smrkavega nosu, oči pa tudi na začetku ni imel vnetih). Glede na to, da smo v pon zaključili z antibiotikom, vročina pa se je pojavila v torek, verjetno ne gre za bakterijsko okužbo. Vsaj upamo.

Hvala še enkrat

Pri adenovirozi je zoprno ravno to, da ponovnega pojava vročine ne moremo brez pregleda pripisati sami adenovirozi, ampak je potrebno vedno znova izključevati bakterijsko vnetje.

Pozdravljeni!
Je res za adenovirozo značilno tudi rdeče grlo? Bris je pri nas pokazal, da ni bakterijsko, vsi znaki so kazali na adenovirozo, le izcedek iz oči ni bil gnojen, ampak ob visoki vročini so se oči malo solzile, ne gnojno, niti zjutraj ni bilo gnojnih “zaspančkov”. Pediater je rekel, da ob izključitvi bakterijskega vnetja v grlu, potrdimo adenovirozo – je torej možna brez gnojnega izcedka iz oči? Hvala.

Za adenovirozo (včasih imenovano faringokonjunktivalna vročica, torej vročina z vnetjem očesne veznice in žrela) je angina zelo značilna in jo po videzu zlahka zamenjamo za streptokokno angino. Nekateri sevi adenovirusa ne povzročajo značilno gnojnega vnetja očesne veznice.

Pozdravljeni!

Tudi pri nas imamo diagnozo adeno viroaza – na podlagi trajajočih izcedkov iz oči, ki niso povsem izginili tudi, ko je jedel antibiotik zaradi angine. Glede na to, da je za nami prvo leto vrtca bi rekla, da jo ima že kar od septembra 2010 😉 – po vrnitvi v vrtec, je bil čez 2-5 dni spet bolan (običajno viroza).

Zanima me sledeče. Ali je možno, da otrok preboli adeno virozo večkrat v eni sezoni. Naš 22-mesečnik je namreč več bolan kot zdrav. Od januarja je imel diagnosticirano januarja, marca in maja gnojno angino. Angina ni bila nikoli potrjena z odvzemom krvi ali brisa. Zgolj na podlagi oblog v grlu, trdih bezgavk in vročine. Prejšnji teden je ponovno zakuhal in prva diagnoza je bila ponovno gnojno grlo, torej angina. Prosila sem zdravnico, da mu pregleda kri. Izvid ni kazal na bakterijsko okužbo. Vzela je tudi bris in je bil negativen. Razen vročine ni imel nobenih drugih znakov. Ko je vročina padla, je začel smrkati in sedaj vse bolj kašlja, se mi zdi, da kar laja. Ali je kašelj in smrkelj tudi lahko zaradi adeno viroze?

Sumim, da je bila angina konec maja tudi virusna, ker sem tudi jaz imela bele obloge v grlu in sem jemala Ospen (vročine nisem imela). Vendar mi ni nič pomagal. Bolečina ni bila nič manjša. Angina je pri meni izzvenela kakšne štiri dni po preneganju antibiotika. Od sredine aprila ima sin skoz prisoten izcedek iz oči. Tega ni veliko, oči niso zlepljene. Izcedek imam tudi jaz. Občasno povsem izgine, potem pa se ponovno pojavi. Sin ima občasno zelo tekoče blato.

Kako dolgo lahko še računamo s temi poslabšanji. Ali se ta kašelj pozdravi sam. Mi izvajamo inhalacije 2x na dan doma. Ali se ti izcedki iz oči kako posebej zdravijo (npr. kapljice)? Kolikokrat lahko preboliš adeno virozo? Ali ta viroza zelo oslabi imunski sistem? Ali mislite, da bi ga morje kaj okrepilo in bi postal bolj odporen. Za nami je resnično grozna jesen, zima in pomlad. Strah me je jeseni, da bo spet isto.

Ali je možno, da adeno virozo preboliš brez vročine in kakšnih hujših oboljenj. Jaz sem namreč imela skoraj tri tedne boleče grlo in kakšne 10 dni sem tudi kašljala. Skoz mi po malem teče iz oči – izcedek belo zelen, vendar oči niso zlepljene. Takšen izcedek ima tudi partner. Drugih težav nima.

Hvala in se opravičujem za dolg spis.

LP

Adnoviroza še sama traja nekaj tednov, običajno otrok preboli eno v sezoni. Lahko pa se zgodi, da v začetku jeseni preboli eno adenovirozo, spomladi pa ga doleti malce spremenjen sev.
Zdravljenje angin brez brisa se je izkazalo za neprimerno, saj zdravimo vsaj 75% brez potrebe, torej virusne angine. Prav adenovirusna angina zelo posnema angino pri odraslih, torej z rumenimi čepi in povečanimi bezgavkami. Streptokokna angina pri malem otroku običajno poteka brez gnojnih čepov, kot veliki, otečeni in rdeči mandlji in povečane bezgavke.
Adenoviroza vedno poteka s prehladnimi znaki, torej kašelj in smrkanje (+ gnojno vnete oči običajno) so vedno prisotni.
Ker gre za virusno bolezen, se pozdravi sama. Tudi vnetje očesne veznice sicer običano zdravimo z antibiotičnimi kapljicami, vendar se je izkazalo, da le v primeru zelenega gnoja učinkujejo, sicer gre pač za virusno vnetje.
Adenovirozo lahko prebolimo tolikokrat, kot jo povzročajo različni sevi, je pa zagotovo res, da je imunski sistem že tako prekužen, da virus v osnovi prepozna in začne tvoriti protitelesa. zato tudi običajno vidimo, da naslednja adenoviroza traja le kakšen teden.
Slabljenje imunskega sistema je tako laiočna razlaga, da je ni mogoče komentirati. Vsaka bolezen vzpodbudi tvorbo specifičnih protiteles in aktivira imunski sistem.
Vaš potek kaže na to, da ste adenovirozo zagotovo preboleli v preteklosti in da sedanja poteka le z blagimi znaki.

Pozdravljeni!

Ali je možno, da poteka adenoviroza (pri 3 leta in 8 mesecev starem otroku) brez vnetih oči?

Hvala vnaprej za odgovor.
Lp

Ja, nekateri sevi adenoviroze ne povzročajo sicer značilno gnojno vnetih oči.

Pozdravljeni,

hčerka (18 m) že en teden driska, sicer ne pogosteje kot 3x dnevno, pije in je normalno.
Včeraj zjutraj je dobila kar obilen gnojen izcedek iz enega očesa, ki se je popoldne razširilo tudi na drugo oko. Danes je stanje isto, le da sta očesi še rdeči.
Vročine nima, razpoloženje je normalno.
V četrtek sva bili pri P zaradi driske in je svetovala le linex in oblino hidracijo.

Zanima me ali naj gremo jutri zjutraj na urgenco po Tobrex kapljice, ali lahko počakamo do ponedeljka?

Bi to lahko bil potek adenoviroze, kljub temu, da vročine nima?

Hvala

Lep pozdrav

Oba znaka sta najverjetneje del en in iste viroze. Vnetje oči z gnojnim izcedkom je tudi virusnega porekla in se pozdravi tudi brez antibiotičnim mazil in kapljic. Umivajte s toplo vodo večkrat dnevno, če bodo jutri oči še zlepljene in iizcedek zelen, se posvetujte z vašim pediatrom.

New Report

Close