adenom hipofize in progesteron
Spostovani,
do sedaj sem 4x zanosila. Prvic je plod odmrl v 8 tednu nosecnosti (zacetek leta 2004), druga nosecnost (pred stirimi leti) je potekala brez tezav in zapletov in rodila sem zdravo hcerko. Tretja nosecnost (pred letom dni) se je koncala z odmrtjem ploda v 8 tednu.
Sedaj sem noseca cetrtic. Sem v sedmem tednu nosecnosti. Zelo se bojim, da bo plod zopet odmrl.
Poleg zgoraj opisanih nosecnosti moram napisati se, da so mi leta 2004 odstranili desni rezenj scitnice zaradi gomoljev in od takrat jemljem euthyrox.
Po operaciji scitnice mi je endokrinologinja po MR diagnosticirala adenom hipofize. Ob prvem MR spomladi 2005 je bil velik 8mm, po drugem MR, jeseni 2006 se adenom ni povecal.
Ves cas, razen nosecnosti in casa dojenja sem jemala bromergon.
kot strokovnjake za hormonske motnje vas sprasujem:
kje – in ali sploh – kontrolirajo raven hormonov progesterona in ostalih pomembnih na zacetku nosecnosti?
ali bi glede na opisano anamnezo smela jemati progesteron dokler posteljica ne prevzame svoje naloge izlocanja hormonov?
za odgovor v naprej hvala
anaja
Spoštovani!
Kaj je pri vas vzrok za zaplete v nosečnosti ne vem. Gleder na to, da prejemate Euthyrox je v nosečnosti vsekakor koristno kontrolirati TSH pri izbranem zdravniku, oziroma ginekologu. Možno je tudi določiti raven progesterona v nosečnosti na Kliniki za nuklearno medicino UKC. Za jemanje progesterona v zgodnji nosečnosti pri vas ne vidim zadržka, priporočam pa glede tega posvet z ginekologom.
Lp