Najdi forum

Spoštovani, že eno leto jemljem Activelle hormonske tablete kot pomoč pri menopavzi. Glede na to, da je to zame izgleda premajhna doza mi je zdravnik povedal, da lahko dodam še polovičko tablete.Tablete pa žal nimajo zareze in potem moram odrezati polovičko kar z nožem. Ali je to dopustno.
Hvala za Vaš odgovor.

Lep konec tedna Vam želim,
Aida

Spoštovana!
Zdravilo Activelle je namenjeno nadomestnemu hormonskemu zdravljenju. Njegovo odmerjanje je natančno določeno – ena tableta na dan.
Ker vsebujejo hormonska zdravila majhno količino učinkovine, ki zadostuje predvidenenemu učinku, je vsako povečanje odmerka lahko zelo škodljivo. Temu pravimo ozka terapevtska širina. Če pri takšnih zdravilih povečamo dozo, lahko povzročimo zelo velika nihanja, posledice pa so lahko nepredvidljive.
Zato bi Vam jaz odsvetovala dodajanje rezanih tablet. Tega namreč tudi proizvajalec ni predvidel in za posledice tudi ne bo odgovarjal.
Lep pozdrav!

Spoštovani,

malo ste me prestrašili in zmedli z odgovorom. Namreč polovičko tablete ne jemljem, ker sem se zato sama odločila ampak mi je to svetoval moj dolgoletni zdravnik ginekolog. Meni, da je v tem odmerku ene in pol tabletke Activelle vseeno manj vsebnosti hormonov kot pri Kliogest, ki so pa zdravila za pomoč pri meni s še enkrat večjo vsebnostjo hormona kot Activelle. Njemu se zdi, da če pri jemanju tabletke in pol ne čutim zopernih simptomov menopavze je to bolje kot redno jemanje zdravila Kliogest. Mene je zanimalo ali je prav, da tabletko prerežem z nožem ali moram kako drugače. gLEDE na Vaš prejšnji odgovor prosim, če mi še enkrat odgovorite ali je res NEVARNO, če jemljem le nekoliko močnejšo dozo kot je ena tabletka Activelle. Če je temu tako, potem se sprašujem kako lahko ženske jemljejo zdravilo Kliogest ki pa vsebuje dvakratno dozo Activelle?

Lepo pozdravljeni,
Aida

Spoštovani!
Zanima me ali lahko jemljem kliogest tbl.proti vročinskimi valovi, glede na to da se zdravim zaradi hipertenzije, povišanih trigliceridov in holesterola?

Lep pozdrav!
Irena C.

Spoštovana gospa Irena!
Ko farmacevti svetujemo bolnikom, kako zmanjšati tveganja pri uporabi zdravil, vedno poudarimo, da je potrebno zdravniku vedno našteti vsa zdravila, ki jih jemljemo, tudi tista, ki jih sami kupujemo brez recepta.
Predvidevam, da Vam zdravnik še ni predpisal zdravila Kliogest, sicer bi Vas že sam opozoril na morebitne težave, ki lahko nastopijo, ali pa bi se z Vami temeljito pogovoril.
Med zdravljenjem z zdravilom Kliogest lahko pride med drugim tudi do poslabšanja hipertenzije. Ta trditev je navedena v poglavju “Stanja, ki zahtevajo nadzor” v navodilu za uporabo zdravila. V poglavju “Razlogi za takojšnjo prekinitev zdravljenja” pa je navedeno, da je potrebno zdravljenje prekiniti, če se pojavi pomembno povišanje krvnega tlaka.
Posebno skrbno je potrebno spremljati ženske s hipertrigliceridemijo, ker so pri tej motnji opisani sicer redki primeri velikega porasta trigliceridov v krvi, ki so se iztekli v pankreatitis.
Vse trditve, ki sem jih navedla, so zapisane v navodilu za uporabo zdravila in jih lahko sami preverite.
Torej opozorila so več kot resna, zato Vam svetujem, da se pogovorite z Vašim zdravnikom, v kolikor Vam je že predpisal zdravilo, v kar pa skoraj dvomim.
Lepo Vas pozdravljam!

Pozdravljeni, zaradi neznosnih težav v menopavzi, mi je ginekolog predpisal tabletke Activelle. Do sedaj nadomestne hormonske terapije nisem imela, sem pa uživala izdelke kot je genestin, feminal. Stara sem 53 let, pred dvema letoma so mi odstranili maternico in en jajčnik. Preden vzamem novo zdravilo vedno preberem navodila za uporabo in stranske učinke in v navodilu piše, da tabletke Activelle ne smejo jemati ženske brez maternice. Poleg tega imam družinsko anamnezo za rak na dojki (na preglede hodim na pol leta) in v zadnjih dveh letih sem pridobila 10 kg, pri nespremenjeni prehrani in 2x tedenski vadbi. Prosim za vaše mnenje, ker razmišljam, da tabletk sploh ne bi jemala .

Pozdravljena!
Strinjam se z vami glede pomislekov o varnosti jemanja zdravila, ki vam ga je predpisal ginekolog. Če težave težko prenašate, vam svetujem, da se ponovno posvetujete z njim. Morda je spregledal varnostno opozorilo glede odstranjene maternice in družinske anamneze glede raka dojke.
Če pa vaše težave le niso prehude, bi vam svetovala, da se odrečete hormonski terapiji in si pomagate kako drugače. V začetku bo hudo, ker rabi telo nekaj časa, da vzpostavi ravnovesje.
Glede telesne teže pa je pri večini žensk tako, da pridobijo nekaj kilogramov po menopavzi. Seveda pa je potrebno paziti, da jih ni preveč. Hormonska zdravila, ki ste jih jemali so tudi pripomogla k večji telesni teži.
Želim vam, da bi težave čimprej minile in da bi zaživeli polno in brez skrbi.
Lep pozdrav!
Nada Irgolič, mag. farm., spec.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close