Aceton v nosečnosti
Pozdravljeni, sem kozmetičarka. Sem v zgodnji nosečnosti- 5 teden. Na delu sem izpostavljena lakom za nohte in acetonu . Nosim zaščitno masko ffp2 , prostor poskusim kar se da imeti prezračen vendar je manjša soba. Zanima me ali lahko tako naprej delam ali hlapi škodujejo plodu? Bojim se da so že naredili hlapi kakšno posledico saj čez masko useno zavoha lak ali aceton
mia1056, 29.07.2025 ob 14:39
Pozdravljeni, sem kozmetičarka. Sem v zgodnji nosečnosti- 5 teden. Na delu sem izpostavljena lakom za nohte in acetonu . Nosim zaščitno masko ffp2 , prostor poskusim kar se da imeti prezračen vendar je manjša soba. Zanima me ali lahko tako naprej delam ali hlapi škodujejo plodu? Bojim se da so že naredili hlapi kakšno posledico saj čez masko useno zavoha lak ali aceton
Res je, delavke ki so poklicno izpostavljene nekaterim kemikalijam imajo lahko višje tveganje za nepravilnosti v razvoju plodov, zato so vaši preventivni ukrepi zelo smiselni. Ob teh ukrepih so tveganja minimalna.
Če pa pride v poklicnem okolju do izpostavljenosti, ki presegajo predpisane mejne vrednosti, zlasti za toluen in dibutil ftalat, ki so prisotni v nekaterih produktih (kar lahko prevrite), pa se je smiselno umakniti iz okolja.
srečno, N