Najdi forum

AC sklep – sindezmoliza

Pozdravljeni.

Pred 1 letom sem padel z kolesom, utrpel pretres možganov in udarnine po telesu. Sploh problematična je bila rama. V ukc Lj me niso obravnavali korektno in že prvi dan poslali domov z navodili “počitek in led”. Ker sem študent zdravstvenih ved iz tega področja, reakreativen športnik in z nekaj izkušnjami travmatskih poškodb (politravma pred leti), sem takoj čez kak teden videl, da gre pri meni za sindezmolizo, po oceni bi rekel da 2 stopnje. Grem na slikanje, ki nič ne pokaže (naj nebi), a vseeno so mi svetovali operacijo.
Ker imam že slabe izkušnje z javnimi zdravstvenimi ustanovami, se potem nisem odločil za njo. Odločil sem se pozdraviti sam. In mi je, po 4 tednih mitele in strogega mirovanja, ter nato intezivno fizioterapijo in fitnesom, uspelo. Rama je bila vredu dobre pol leta (med tem sem jo na polno obremenjeval – fizično delo + fitnes), a očitno je to vse pripomoglo, da se je zdaj iz lepega spet začela ponovna zgodba. Očitno ni bila zaraščena do konca.

Sedaj je prisotna klavirska tipka, bi rekel da za 2/3 debeline ključnice. Naj omenim, da ključnica je že bila zlomljena in fiksirana z OSM materialom, ki se je nato pobral ven.
Bi bilo smiselno iti ponovno na slikanje, in se potem oglasiti pri vas?
Problem je, da si strogega mirovanja roke v tem času ne morem privoščiti zaradi narave dela, življenja in študija (na desni – primarni roki). Jeseni razmišljam o operaciji, a pot do tja je še dolga in nočem narediti še več škode + bolečina je kar močna.
A se sploh da kaj narediti, da si nebi naredil še več škode do operacije? Kakšne so pa možnosti kirurškega zdravljenja v smislu, obstaja metoda, ki bi mi dovoljevala gibe v roku 2 tednov vsaj do horinzotale?
Sedaj ugotavljam, da mi zelo ustreza če telovadim z zelo lahkimi bremeni, saj mi to segreje kite in okoliške mišice, ter posledično zmanjša bolečino. Bolećina je najhujša ob sedenju, ko imam ramena v rahli protrakciji (na izvidu od lani tudi piše, da je “ključnica nekoliko nestabilna v AP smeri” in dolgotrajnem stoječem položaju (da roka prosto visi – teža roke) in logično, ob nošnji težjih predmetov, česa se zelo izogibam z desno roko.

Daljši spis, ampak v upanju, na vsaj predstavitev kakšne naprednješe kirurške metode, Vas lepo pozdravljam.

Pozdravljeni,

priporočam, da opravite slikanje poškodovanega ramena z magnetno resonanco in da pridete nato na pregled. Iz opisa sklepam, da gre za nestabilen in boleč sklep med ključnico in lopatico (AC sklep). Zelo verjetno bo za odpravo težav potrebno operativno zdravljenje – odstranitev akromialnega dela ključnice (običajno se naredi artroskopsko) in morebiti tudi rekonstrukcija vezi med ključnico in korakoidnim izrastkom lopatice, ki pa je potrebna le redko.

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

Super. Najlepša hvala za odgovor. In ja, res je problem v AC sklepu. Očitno ne gre za popolno pretrganje, saj je sklep še funkcionalen (elevacija, depresija, vsi gibi so možni), ampak očitno dovolj veliko pretrganje, da gleda ključnica ‘iz ramena’ in je prisotna “klavirska tipka”, da o bolečinah ne govorimo.

Bom opravil MRi in se potem z slikami oglasil pri vas, kaj se da narediti.

Lep dan,

Prosim. Velja.

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

Evo, imam izvid magnetne resonance. Moram reči, da sem kar presenečen nad izvidom, saj ne nakazuje večje patologije, kar je zanimivo, glede na to da gre za poškodbo staro 1 leto.

Izvid:

-blaga diastaza v AC sklepu brez stopničaste deformacije (kar mi je popolnoma jasno, saj med MRi slikanjem sem imel roko v najbolj ugodni anatomski poziciji za moje težave)

-mišice rotatorne manšete so ohranjene

-tetiva dolge glave bicepsa poteka normalno do insercije, ob njej je v žlebu tanka plast tekočine (?)

Mnenje:

-blag tenosinovitis tetive dolge glave bicepsa (veliko presenečenje…)

-blaga distenzija AC (pričakovano)

Kaj se da storiti? Kaj se priporoča za vrnitev v normalno aktivno življenje, normalno športno aktivnost?

Težave so še vedno kar hude, z nihanji – ob preveliki obremenitvi roke ali popolnem mirovanju so večje (močne bolečine), ob zmernem gibanju in fizioterapevtskih vajah težav sploh ni.

Vztrajanje pri konzervativni terapiji? Vse lepo in prav, ampak težavo vidim v moji starosti in aktivnemu življenjskemu slogu, kar mi rama sedaj ne omogoča – navkljub rehabilitaciji že 2 meseca (kot že prej omenjeno, dokler gibam ramo in je ne obremenjujem je vredu, ko pa samo enkrat povečam obremenitev, spet močna bolečina – pekoča, lokalizirana na AC sklepu in sprednjem deltoidu – že drug dan se lahko umiri če samo razgibavam in delam izometrične vaje).

Nočem pa biti celo življenje tako (niti si ne morem privoščiti).

Hvala in lep pozdrav

Pozdravljeni,

Kaj se da storiti? Kaj se priporoča za vrnitev v normalno aktivno življenje, normalno športno aktivnost?

Kaj storiti, je odvisno predvsem od ugotovitev pri kliničnem pregledu. Če težave izvirajo predvsem iz AC sklepa, kar je zelo verjetno, priporočam odstranitev zunanjega (akromialnega) dela ključnice. Če težave izvirajo iz draženja kite dolge glave dvoglave nadlahtne mišice, priporočam tenotomijo s ali brez tenodeze (prerezanje kite v predelu ramenskega narastišča s pritrditvijo na glavo nadlahtnice ali brez nje). Oba navedena operativna posega se da izvesti endoskopsko, skozi majhne,  prbližno 1/2 cm dolge reze.

Super. Najlepša hvala za odgovor.

Bom razmišljaj v tej smeri, ko mi bodo življenjske okoliščine to omogočale.

Lep dan,

Prosim. Velja.

Še nekaj. Bi bil morda smiseln pregled pri vas oziroma me lahko napotite h komu, ki se ukvarja z tem?

Sedaj sem se malo bolj poglobil v to, kar ste mi napisali in ocenjujem, da pri meni bi bila potrebna hkrati tenodeza ter hkrati odstranitev akromialnega dela ključnice, da bi imel potem nazaj “zdravo  ramo” (ostala bi še težava z povešenostjo ramenskega sklepa, ampak to je posledica zloma clavicule  izpred 7 let in operativnega zdravljenja le te, mogoče se še to da kako popravit hkrati … ? ).

So pa seveda to samo moje domneve, se preverijo na podlagi kliničnega pregleda, anamneze, imam pa tudi CD s slikami magneta. Da se to preveri in jasno ter nedvoumno zapiše na izvid, za takrat, ko se bom odločil sanirat stvar.

Oziroma se kar napoti/dogovori za poseg, v kolikor se oceni, da bi bil smiseln za moje težave.

Lahko pridete k nam. Takšna stanja sodijo v področje, s katerim se usmerjeno ukvarjamo.

New Report

Close