ac ali hb
Pozdravljeni,
vprašanje je sicer bolj za ginekologe, ampak vseeno me zanima kaj vi priporočate na genetskih posvetih vašim pacientkam. Ali preiskavo AC ali HB?
V prejšnji nosečnosti so mi odkrili DS in sem zelo v dvomih za kaj se odločiti? Všeč mi je HB ker se opavlja prej vendar moj ginekolog meni, da ni tako zanesljiva kot AC in da je poseg bolj grob. Ali morda veste če v Ljubljani tudi opravijo FISH preiskavo pri AC?
Hvala za odgovore.
Fish je metoda kjer z molekularnoi genetskimi sondami barvno oznaimo kromosome, v mirujočem jedru, ki napogosteje povzročajo kromosomskenapake pri novorojencih. To pa pomeni, da jih lahko direktno opazujemo v razmeroma kratkem času po odvzemu plodovnice. Izvidi so dostopni naslednji dan in odkrijejo napogostejše kromosomkse napakem v številu kromosomov pri plodu.
LP
Ker nisem zasledila koliko stane FISH preiskava 🙁 ,bi lepo prosila ,če nam lahko poveste ta podatek.
Sicer grem jaz opravljat AC sredi decembra ,saj sem letos junija izgubila punčko(DS) in sedaj me je grozno strah vsega in ko pomislim ,da moram pribl.1mesec čakat na izvide ,se mi “meša”.Grozno je ,ko moramo tako dolgo čakat na izvide in če bi bila zmerna cena(kar dvomim) ,bi se verjetno vsaka odločila za FISH preiskavo.
lp in lep dan
nataša