Abstinenca
Pozdravljeni.
Sem v čudni situaciji. Nisem v depresiji ali kaj podobnega, a mi gre ta težava vseeno (vedno bolj) na živce. Problem je v tem, da nisem seksal že kar dolgo..Več let. Lupčkal sem se z večimi vmes, samo do seksa ni prišlo. Zakaj nisem seksal? Razlogov je več. Sem precej izbirčen glede punc in nočem to početi s tistimi, s katerimi si ne bi predstavljam imeti otroka. Malce namreč paničarim, da bo kondom počil ravno pri nepravi punci..Že takoj tukaj se mi krog potencialnih punc močno skrči. Drugi problem je, da preveč paničarim glede spolnih bolezni. Ker kolikor vem tudi ob nošenju kondoma lahko še marsikaj stakneš. Tretji problem je v tem, da sem negotov glede erekcije. V glavi imam, kaj pa če erekcija pri naslednjem seksu zaradi nervoze ne takšna, kot mora biti. Dlje kot ne bom seksal, več bo nervoze.
Verjetno sedaj mislite, da sem zelo zakompleksan s svojim izgledom. To ne drži v celoti. Po pravici povedano se mi zdi, da bolje izgledam kot večina moških. Ker pa sem po naravi perfekcionist, me seveda tudi motijo nekatere stvari na svojem izgledu. Zanimivo. Po eni strani nisem popolnoma zadovoljen s sabo, po drugi se mi pa zdi, da sem boljši od večine moških.
Povejte mi prosim, kako naj presekam to abstinenco seksa? Hvala!
Lp
Pozdravljeni,
hvala za vaše sporočilo.
Omenjate več razlogov zakaj niste želeli, da pride do seksa. Ste izbirčni, nočete početi to s tistimi s katerimi si ne predstavljate imeti otroka, saj paničarite, da bo kondom počil pri nepravi punci, hkrati paničarite zaradi spolnih bolezni in ste negotovi zaradi erekcije. Omenjate tudi, da ste perfekcionist in vas motijo nekatere stvari na vašem izgledu.
Nimam odgovora na vaše vprašanje kako presekati abstinenco seksa. Očitno je v vas več zavor, ki vam preprečujejo spolne odnose, hkrati pa si jih želite. Dve nasprotujoči si sili? Nezavedno ima veliko moč in trenutno vam ovira vaše zavestne želje. Omenjate tudi morebitne anksiozne misli – strah pred spolnimi boleznimi in da bo počil kondom. Ali sta to realni grožnji, se vam je že kdaj to zgodilo? Pravite, da ste perfekcionistični in vas motijo nekatere stvari na vašem izgledu. Tudi perfekcionizem ima nezavedne vzroke, ki pa lahko v veliki meri slabšajo našo kvaliteto življenja. Torej, odgovori se skrivajo v vas, vi ste tisti, ki se najbolje pozna in ima neomejene možnosti samoraziskovanja.
Sem vam odgovoril na vprašanje?
Lep pozdrav,
Pozdravljeni,
zavest in podzavest lahko primerjam z ledeno goro, ki plava v morju. Tisto, kar vidite na površju je zavest, večji del, ki je neviden na površini pa podzavest. Tudi če površino spreminjate, se tisto pod vodo ne bo spreminjalo. Podobno je pri nas. Zavestno si lahko še toliko dopovedujemo, vendar podzavesti ne bomo spremenili. Kot v primeru ledene gore, se je potrebno potopiti pod gladino vode.
Lep pozdrav,
Pozdravljeni,
eden od načinov je psihoterapija, kjer imate prostor za samoraziskovanje, hkrati pa vam psihoterapevt pomaga na tej poti ozaveščanja. Ljudje smo sami sebi neznanka in se pravzaprav slabo poznamo. Psihoterapevtski prostor in psihoterapevt omogočata edinstveno situacijo, poligon, kjer imamo priložnost za takšno pot.
Lep pozdrav,