Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Farmacevt svetuje Absropcija zdravil

Absropcija zdravil

Pozdravljeni!

Čisto informativno me zanima, če bi zdravila zaužili pod jezikom, kjer je absorpcija dobra, ali bi lahko pričakovali, da bi ista doza zdravila imela večji učinek kot običajno, saj zdravilna učinkovina ne bi šla skozi jetra?

Lp in hvala 🙂

Pozdravljeni!
Me veseli da ste postavili to vprašanje in vam z veseljem odgovorim na vaše razmišljanje. Pri absorpciji skozi ustno sluznico zdravilna učinkovina direktno preide v krvni obtok. Pri absorpciji skozi tanko črevo pa po krvnem sistemu direktno pride v jetra iz jeter pa potem naprej v krvni obtok (pri tem se del zdravilne učinkovine pretvori v neučinkovito obliko) Teoretično bi bilo vaše razmišljanje možno, vendar ne v vseh primerih. Zdravilna učinkovina se mora najprej raztopiti in šele nato se absorbira. Za večino zdravilnih učinkovin je to idealno v želodcu in tankem črevesju. Zdravilne učinkovine v zdravilih imajo različne fizikalno kemijske lastnosti in te vplivajo na njihovo absorpcijo. Zdravilne učinkovine, ki se jemljejo pod jezikom imajo poleg ustreznih fizikalno kemičnih lastnosti tudi posebno obliko vgradnje v zdravilo in je kot tako namenjena podjezični uporabi. To je na primer zdravilo za lajšanje angine pektoris, kjer mora biti zdravilna učinkovina hitro na voljo v krvi. Večinoma zdravil se jemlje peroralno in se zdravilna učinkovina absorbira v prebavnem traktu. Pri zdravilu ni pomembno samo da zdravilna učinkovina hitro preide v kri ampak da deluje čim dlje (potrebno jemanje samo 1x na dan).
Na koncu še moj nasvet. Močno odsvetujem eksperimentiranje z uživanjem zdravil na drugačen način kot je predpisan. Zdravila je potrebno jemati točno po navodilih za uporabo, za katero proizvajalec jamči, da bo zdravilo delovalo varno in učinkovito.

Lep pozdrav

Sebastijan Mršek, mag.farm., spec.

Pozdravljeni,
imam vprašanje glede Folne kisline.Katero mi svetujete v začetni nosečnosti, katera je najboljša?
In kakšna je tudi najboljša njena uporaba?

Hvala in lep pozdrav!

Pozdravljeni!
V začetni dobi nosečnosti vam priporočam jemanje Tifol tablet, ki so na voljo brez recepta v lekarni. Jemanje zdravila je 1 tableto na dan po obroku hrane vsaj prve tri mesece nosečnosti, lahko pa skozi celotno nosečnost.

Sebastijan Mršek, mag.farm., spec.

Pozdravljeni!
Menim da je Floradix Kindervital, tonik za otroke primeren vitaminski sirup za leto in pol starega otroka. Da bi iskali sirup z vitamini, ki bi imel daljši rok uporabe nima smisla. Količina sirupa zadostuje za en mesec oziroma še manj, če ga redno dajte vsak dan. Daljši rok uporabe pomeni dodanih več konzervansov, kar pa za otroke ni ustrezno. Rok uporabe sirupov po odprtju ni neomejen oziroma do roka uporabe, ki je naveden na ovojnini. Še posebej je to pomembno, če sirupom niso dodani konzervansi. Na embalaži v večini primerov ni navedenega roka uporabe po odprtju. Kakšne so lahko posledice pri daljši uporabi odprtega sirupa. V prvi vrst lahko pride do mikrobiološke kontaminacije sirupa (plesen). Kot drugo pa se zmanjšuje koncentracija učinkovin (npr. vitaminov) zaradi oksidacije s stikom z zrakom. Zato bi vam vedno priporočal, da sirupe, če ni drugače predpisano porabite v enem mesecu. To tudi pomeni da ni potrebno »šparat« pri jemanju vitaminskega sirupa. Najbolje je redno jemanje sirupa vsak dan po navodilih in porabili ga boste v enem mesecu. V vašem primeru ko ste sirup dajali odprtega 1,5 meseca menim da ni prišlo do kakršnih težav (lahko se je zmanjšala koncentracija nekaterih vitaminov) ampak v bodoče vam zaradi varnosti in učinkovitosti zdravil v obliki sirupa priporočam porabo v enem mesecu. Nekateri sirupi proti bolečinam in vročini imajo rok uporabe po odprtju 3 mesece. V tem primeru je to smiselno, ker se sirup jemlje samo takrat ko je vročina oziroma bolečine. Tako da bi lahko rekli da je najdaljši rok po odprtju pri sirupih 3 mesece, seveda pri tistih, ki vsebujejo konzervanse in vsebujejo učinkovine ki tako dolgo odprtje še prenesejo. Na koncu vsem svetujem, da se za informacijo glede roka uporabe sirupa po odprtju obrnejo na farmacevta v lekarni, ki vam bo znal svetovati.

Sebastijan Mršek, mag.farm., spec.

New Report

Close