Absence
To je oblika epilepsije, za katero tudi jaz nisem vedela, da sploh obstaja, dokler se ni pokazala pri naši tamali. Poskusila bom opisati čim bolj nazorno.
Včasih smo opazili, da se Hana kar nekam zagleda ali zamisli in če si jo ruknil “hej, kaj sanjaš” ni tisti trenutek ne čutila ne slišala ne videla . Skratka, odklop. O.K. se pač zamisli. To pa se je dogajalo vedno bolj pogosto. Ko je npr. telovadila, je kar malo odtavala, ko pa je prišla k sebi, je delala normalno naprej. Tudi ko je risala, je takrat kar začela nekaj čečkati, potem pa je bila jezna sama nase. Seveda je bilo to precej moteče pa tudi nevarno (kolo, rolerji, cesta).
Potem smo šli k naši zdravnici, ta pa nam je dala napotnico na nevrologijo. In EEG je potrdil diagnozo absence, ker se to vidi na možganskih valovih, ki med napadom dobesedno ponorijo. Sedaj mora jemati zdravilo Apilepsin in teh napadov ni več. So pa te absence značilne za otroke od 5 do 8 leta približno in potem v puberteti same po sebi minejo.
Upam, da sem vsaj približno orisala absence, lahko pa me še kaj vprašate.
LP
Živjo!
Imela bi samo eno vprašanje: Je imela hči v otroštvu vročinske krče. Saj sem prebrala, da so le ti ena vrsta epileptičnih napadov. Moja hči jih je namreč prebolela in me zanima, če obstaja možnost, da se tudi pri njej razvije kasneje Absenca.
Na žalost ti ne morem o tej stvari nič povedati, saj je ne poznam. Upam , da se bo kdo oglasil in ti pomagal razložiti kaj več.
Pozdravček in hvala za odgovor.
To smo ugotovili pri šestih letih. Z zdravili se v bistvu samo zviša prag vzdraženja možganov. Ti namreč za ta napad potrebujejo nek dražljaj, ki jih sprovocira. Kakšen je ta dražljaj, je odvisno od vsakega posameznika. Na EEG-eju naredijo provokacije z različnimi frekvencami utripanja lučke, hitro dihanje, ipd. Hana je trznila na hitro dihanje. Takoj ko smo uvedli polno dozo zdravila (uvajati je namreč potrebno počasi), so se ti napadi nehali. Mene moti pri tem to, ker mora ta zdravila jemati najmanj tri leta, potem pa se še pol leta odvajati. Vsake tri mesece moramo kontrolirati kri, na vsake pol leta pa delamo še jetrne teste.