Absces dojke

Pozdravljeni!

Se opravicujem, ker odpiram novo temo, vendar kar sem na hitro pogledala, nisem nasla nic primernega. Res pa, da si nisem vzela prav veliko casa za to, ker ga trenutno enostavno nimam.
Sem mamica sest tednov staremu dojencku. Ker sem pri prvem otroku imela kar tekaj tezav z dojenjem (predvsem custvenih), sem si obljubila, da bom pri naslednjem naredila vse, da dojenje stece. In res, zelo sem se zavzela, ga redno pristavljala, dojencek se je lepo redil, tudi plenicke so bile lepo polne. Tezava je nastopila v zacetku tega meseca (predvidevam, da zaradi povecane kolicine mleka), ko mi je nenadoma pordela leva dojka in sem v njej zacutila boleco zatrdlino. Vrocine nisem imela, zato sem sklepala (iz napisanega iz vasih clankov), da gre za zamaseno mlecno zlezo. Delala sem vse tisto, kar naj bi v takem primeru pomagalo (masaza, dojenje…) in v dveh dneh je bilo bolje. Opazila pa sem, da mi je po tem ostala v dojki bula, ki na otip ni bila vec boleca. Ker me to ni toliko motilo, sem jo ignorirala. Za ta primer sem povedala tudi svoji patronazni sestri, sicer sele po tem, ko sem zadevo ze uredila (vmes je bil vikend).
Prejsnjo sredo cez cca. tri tedne po prvi zadevi me je zvecer zacelo zebsti in ponoci sem imela vrocino 37,6. Ker je bila nizja od tiste, ki velja za mastitis, sem zadevo ponovno poskusala resiti sama, kar pa je bila velika napaka. Dojka je bila v cetrtek zjutraj ze rahlo pordela (kar naj bi veljalo tudi za zamaseno mlecno zlezo). Ponavljala sem vse potrebne “vaje”, vendar brez uspeha. V petek zjutraj je bila dojka ze zelo mocno pordela in otekla (zdi se mi, da je otekla bula, ki je ostala od prvic). Po nasvetu patronazne sem odsla do svoje ginekologinje, ki mi je predpisala dve skatli anaclosila (pomota v kolicini?), mastitisa ni omenjala, prav tako nisem dobila nikakrsnih navodil ali moram poleg antibiotika nadaljevati z masazo itd. Naj povem, da sem sina ves cas dojila na oboleli dojki, vendar zraven dobesedno kricala od bolecine. Ker je bilo stanje nevzdrzno, sem v soboto odsla v dezurno, kjer mi je zdravnica zamenjala antibiotik za amoksiklav, ces da je ta boljsi, ceprav sem prvega jemala sele en dan in se ni moglo biti pravega ucinka. Nadaljevala sem z amoksiklavom. Pregledali so mi tudi kri, kjer so ugotovili vnetne kazalce. Fluktuacije v dojki ni zaznala. Za vsak slucaj (ker je bil vikend) mi je dala tudi pod nujno napotnico za ultrazvok na splosni kirurgiji v primeru, da se stanje poslabsa.
Celo noc sem doma nato jokala od bolecine, si dajala obkladke, niti iztiskati si nisem mogla vec mleka, ker je bila bolecina prehuda, pa tudi mleko enostavno ni vec iztekalo.
In ker je bila dojka v nedeljo se bolj pordela kot prejsnji dan in sem zvecer dobila se vrocino (37,8), sem se odpravila na urgenco. Sina ta dan zaradi neznosnih bolecin nisem vec dojila na oboleli dojki. Imela sem sreco, da je imel vedno dovolj iz druge.
Na urgenci mi niso mogli dosti pomagati, ker takega ultrazvoka pa tudi cloveka, ki bi ga naredil tam zal niso imeli. Poklicali so enega zdravnika, s katerim so se dogovorili, da me sprejme takoj naslednji dan zjutraj (torej vceraj).
Na ultrazvoku so ugotovili, da je v dojki prisotna gosta tekocina. Absces. V splosni anesteziji so mi opravili poseg in povedali, da je bilo v dojki precej gnoja, ki so ga sedaj odstranili. Vesela sem bila, ko mi je zdravnica rekla, da lahko kljub operaciji dojim. Pred tem mi je namrec zdravnik na pregledu to odsvetoval.
Dojencek je v casu moje odsotnosti prejel dvakrat adaptirano mleko, takoj ko sem lahko pa sem ga podojila, vendar samo iz zdrave dojke. Iz leve sem si mleko poskusala iztisniti, vendar vec kot 20 ml mi ni uspelo nacrpati. Opazila sem tudi da je v tem mleku prisotna kri, vendar nisem cisto sigurna, ali ni morda iz rane dotekalo zraven in se nato pomesalo z mlekom, ko sem ga ze iztisnila. Si pa crpalko zaradi obveze zelo tezko nastimam drugace. Tega mleka sinu nisem dajala.
Prej sem si ponovno poskusila izcrpati mleko, da bi olajsala napetost dojke (ceprav ne vem, ali ne gre bolj za oteklino), pa mi ni uspelo vec kot nekaj ml. Je tudi precej bolece. Zanimivo pa je, da ko sina hranim na zdravi dojki, mleko iz obolele samo odteka po kapljicah, res da ga ni ogromno. Ce kozo na dojki se malce napnem, vidim spodaj, predvsem po kolobarjem dojke se precej rumene tekocine. Gnoj? Ali je mozno da to zavira odtok mleka? Ali se bo to scasoma se izlocilo? Nenavadno mi je namrec, da bi kolicina mleka v tako kratkem casu tako drasticno upadla. Pred tezavami sem ga imela namrec kar precej. Ker si zelo zelim dojiti se naprej, bi rada seveda zadevo resila, vendar pocasi, ze zaradi utrujenosti, obupujem nad vsem.
Za kakrsenkoli nasvet ali vzpodbudno besedo vam bom iz srca hvalezna.

Lepo vas pozdravljam!

New Report

Close