abrupcija placente
Spoštovani g. doktor
Pred 7 meseci sem rodila fantka. Imela sem načrtovani CR in na PDC na predpriprava na cr je bilo naslednje. Posteljica močno kalcinirana, plodovnice mnogo, posteljica sega v fundus. ko sem G vprašala kaj pomeni močno kalcinirana posteljica mi je rekla da je močno zrela in me naročila za cr čez 8 dni.To je bilo na četrtek.V ponedeljek pa je prišlo do abrupcije brez zunanjih znakov (nič izcedka ali krvavitve, samo hude bolečine) Hvala bogu sem še pravočasno prišla. Fantek je imel hude težave, vendar so ga uspeli obdržati. Sedaj hodimo na NFTH in upamo da ne bo CP.
Zanima pa me naslednje. Rada bi imela še enega otroka, vendar me je strah da se vsa ta agonija ponovi. V nosečnosti nisem imela težav, zato je bil konec velik udarec. Stara sem 38 let in to je bil moj 3 otrok in drugi CR. Je še prekmalu za novega člana.
Pa še to me zanima. Ali bi bilo mogoče preprečiti abrupcijo, če bi me G naročala na CTG vsak drugi dan , glede na to da je bila posteljica zelo zrela.
Hvala za odgovore
Lusy
Spoštovani,
abrupcija posteljice je po definiciji vedno presenečenje, celo takrat, ko imamo opravka z nosečnico, ki spada v rizično skupino, kjer abrupcijo srečujemo pogosteje (hipertenzija, dvojčki ali večplodna nosečnost, sistemska vezivna obolenja ipd.) je posamezna abrupcija nenapovedljiva in nepredvidljiva in nam ostane le učinkovito odzivanje na sum, da se to dogaja. Z nobeno metodo nadzora nad nosečnostjo torej abrupcije ni mogoče “zaobiti” ali napovedati, seveda pa si lahko govorimo, da bi se to ne zgodilo, če bi pred tem nardili CR, kar pa je nedopustno sklepanje, kajti na tak način bi se lahko izognili tudi vsem naravnim nesrečam, da bi “preprosto bili drugje, ko se to zgodi”. Za načrtovanje nove nosečnosti je vsekakor prekmalu. Med nosečnostmi naj bo po CR vsaj minimalno 12 mesecev razmika, še raje vidimo malo dlje.
Pozdravljeni,
Stara sem 23 let. To je moja druga nosecnost.
Sem v 34 tednu nosecnosti. Pri UZ pregledu je ginekolog omenil, da je posteljica kalcinirana in je videt manjse “infarkte”. Mere ploda:
Tedni amenoreje: 34/3
Dol.gest.:33/5
BDP:85
HC:295
AC:297
FL:67
Plodovnica:primerna
Vstava:glavicna
Teza:2390g
Posteljica: ne znam prebrati.
Prosim se za vase mnenje glede stanja kaj pomeni, da imam kalcinirano posteljico z infarkti. Ali je to nevarno. Prejsno nosecnost sem zakljucila naravno v 41 tednu.
Hvala in lp
te spremembe na posteljici so se izkazale za nepomembne. Pomembna je rast ploda in pripadajoči podatki, gibanje, pretoki, plodovnica, raste pa je povsem primerna.
Pozdrav,
se že vnaprej opravičujem za panična vprašanja, ampak moram “dat ven iz sebe” ta strah… verjetno veste, da so danes popularne razne skupine mamic na Facebooku in tudi sama sem včlanjena v eno, kjer vse pričakujemo v istem mesecu… skratka, debata gor in dol in ena izmed članic je delila svojo izkušnjo z abrupcijo placente, ki se je končala srečno, vendar se pri otroku kažejo določeni razvojni zaostanki, ampak zaenkrat nič hujšega. Iz firbca sem šla še malo brat o tem in se čisto prestrašila… berem, da je dogodek nepredvidljiv in naključen, torej v bistvu nanj nimamo vpliva ne glede na to kaj delamo? To je moja druga nosečnost, rok poroda konec avgusta. Prva nosečnost ves čas bp, brez krvavitev, izcedkov, le zadnji teden malce povišan pritisk – 145/95 zaradi česar sprožen porod in cr zaradi neodpiranja. V odpustnici piše, da je šlo za blago preeklampsijo, vendar razen pritiska, ki ni prišel do 150/100 ni bilo drugega, tudi otekanje minimalno. Otrok zdrav, okrevanje bp. Tudi sicer zdrava, stara 28. Ali imam zaradi tega pritiska več možnosti za pojav abrupcije? Ali bi morala jemati aspirin, kar berem, da priporočajo ob predhodni preeklampsiji? Do sedaj je pritisk v redu, običajno 120/70, ni bilo krvavitev, bolečin, skratka vse v redu. Edino kar me muči so krči v trebuh, vendar v smislu kot te krč v meča, kadar se prehitro obrnem v postelji – če pijem magnesol je boljše. Ali bi to lahko bili znaki abrupcije? Na UZ vedno vse v redu. Paniko malce preveč zganjam tudi zaradi tega, ker imamo namen cel mesec julij preživeti na morju (Kanegra), vendar blizu SLO meje in izolske porodnišnice, če bi bilo karkoli… strah me je, da ne bi prišlo do česa tako nevarnega in bi prepozno prišla do porodnišnice in bi otrok zaradi tega umrl ali imel trajne posledice – npr. cerebralna paraliza? Tega (CP) me je nenormalno strah že tako ali tako. Koliko časa sploh imamo ob takšnem dogodku preden je usodno? Tudi sicer imam od doma do najbližje porodnišnice (LJ, eventuelno PO) cca. 35-40 min., torej je skoraj isto ne glede na to kje sem, če bi do česa takega prišlo? Po drugi strani pa berem (vem, da bi bilo boljše če ne bi, ampak…), da je marsikatera imela abrupcijo placente pa je počivala in na koncu rodila čez rok. Ne morem si ustvariti mnenja ali je to res tako zelo nevarno in imajo otroci hude posledice, ali pa le ni tako zelo črno kot se sliši… V prvi nosečnosti za ta pojav nisem vedela in se nisem sekirala, sedaj pa me je res vsega strah in bi rabila kakšno razumsko besedo in pomiritev. Hvala iz srca ter lep dan.
Spoštovani,
pozabite na abrupcijo. Nanjo nimate ne vpliva niti je ne morete sami diagnosticirati. Če vas je strah abrupcije posteljice, potem vas je lahko enako strah tudi vožnje z avtomobilom, pa da vam bo meteorit padel na glavo, da bo potres, med tem ko boste spali in se vam bo strop zrušil na glavo in da vas bodo ugrabili nezemljani in podobno. Če ste imeli kasno blago preeklampsijo, vam Aspirin ne bo nič pomagal, sploh pa ne, če začnete kasneje kot pri 10 do 12 tednih nosečnosti
Lepo pozdravljeni,
Tudi jaz sem imela abrupcijo placente v 35t pred nekaj meseci. Prejšnji dve nosečnosti obe čez rok. Tu se je pa začelo s popadki čez cel dan za katere sem predvidevala da so pripravljalni dokler jih nisem začela bolj spremljati. Sprejeta sem bila v P, čeprav naj se ne bi nič dogajalo. Dobila sem buscopan kateri ni nič pomagal in sem čez cca 3 ure zakrvavela. Sledil je urgentni cr. Otrok je bil vredu, preko 3kg, apgar 8,9, drugih težav ni bilo, razen dihalne stiske.
Imela sem gestacijski diabetes, ki sem ga nekako držala v mejah s prehrano in slabokrvnost preko cele nosečnosti, kjer pa tudi s tardyferonom nismo mogli dvigniti vrednosti železa. To dvoje vem, da sta dejavnika.
Zanima pa me, čeprav sem že brala vaše odgovore in vem, da se ne da diagnosticirati ne preprečiti abrupcije, če je karkoli da se lahko preventivno stori, v primeru da slučajno ponovno zanosim. Mogoče poskrbeti za zadostne zaloge železa v telesu da potem ne pride do slabokrvnosti?
Ali nosečnici v tem primeru pripada kakšen pregled več po 20t?
Tu se zavedam, da smo imeli grozno srečo in je otrok hvala bogu vredu. Vsi moji otroci so bili do sedaj veliki, 4kg in 4.5kg, zadnji v 35t slabih 3,2kg.
Najlepša hvala za vas osgovor
Spoštovani,
žal je abrupcija placente nepredvidljiv in nenapovedljiv dogodek in kot ste sami že “pogooglali”, za abrupcijo zgolj obstajajo določeni dejavniki tveganja, ki pa je seveda ne napovedo, temveč zgolj povečajo možnost pojavljanja. Anemija, zlasti hujša oblika (npr. Hb pod 90g/L) je gotovo dejavnik tveganja, prav tako arterijska hipertenzija v nosečnsoti, ampak je dejavnik tveganja tudi napačno zdravljenje, npr. spazmoliza ali še bolj tokoliza ob krčenju maternice. Sam nosečnicam proti krčenju maternice nikoli, ampak res nikoli, ne predpisujem nobenih sredstev proti krčenju maternice razen izjemoma ob evidentem prezgodnjem porodu pred 34. tednom in to zgolj za čas pospešene matruracije plodovih pljuč (48 ur) in še to po predhodnem prepričanju, da ne gre za abrupcijo placente, kajti vsakršno zaviranje krčenja maternice ob abrupciji, zgolj poveča krvavitev in situacijo zgolj poslabša.
“povzročitev” abrupcije s spazmolitikom ni ustrezen izraz, ker tega ne povzroča, lahko pa bi že prisotno oziroma začeto abrupcijo poslabšal oziroma pospešil.
Pozdravljeni
Sem v 24/4
tednu nosecnosti, imam dve maternici, pa me nekaj zanima in sicer moj MV je ze od 16 tedna nekje dolg med 30-40mm, kljub vsem tiscanjem in otrdevanjem k sreci ostaja zaprt. Ali je sedaj v 24 tednu, ko je dolg 36mm to vse varno? Saj veste milijon vprasanj gre cez glavo….sem na bolniski po potrebi pijem magnezij in spazmex… je kaj na kar bi mogla biti pozorna? Imam moznost, da pripeljem nosecnost do konca? Pa se to vse meritve so v mejah za 24 teden, edin tezek je ze 800gramov je to okej?
Hvala za odgovore!
Lep pozdrav
res je. Če pri 24+ tednih MV niti malo ne popušča, potem je tveganje za porod pred 32. tednom izjemno majhno. Vseeno pa velja vsaj zaradi nekoliko slabših pogojev za plod v polovički maternice nadzirati plodovo rast vsaj 1x na 4 tednov.