Najdi forum

Abrupcija distalne falange palca na nogi

Pozdravljeni.Pred dobrimi 3 tedni brcnila v žogo…rtg vidna abrupcija distalne falange palca na nogi..danes mi je osebna zdravnica odstranila trak, kljub temu, sa je rekla, da je na sliki skoraj identična pred 3 tedni. Zanima me, če je to uredu? Kakšni so lahko zapleti, če se kost ni zacelila? Bojim se, da bom imela stalne bolečine pri tesnejši obutvi in športu?!
Hvala, lp mateja

Pozdravljeni,

3 tedenska imobilizacija za takšne zlome praviloma zadostuje, čeprav na rentgenskih slikah po takšnem času običajno še ni vidnih znakov kostnega celjenja. Priporočam pa še vsaj 2 mesečno nošnjo udobne obutve ter izogibanje velikim, sunkovitim in bolečim obremenitvam.

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

Hvala

Prosim.

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

Še enkrat se oglašam…stalno me spremlja mravljinčenje prsta in dela stopala..je temu vzrok sprememba zaradi drugačnega stopanja? Po kakšnem čadu naj bi minilo? Malo me je tudi strah, ker imam stoječe delo v krojilnici 🙁 noga pa me boli že prej kot po 8h urah..hvala še enkrat, lp mateja

Vzrok za mravljinčenje je najverjetneje hkratna poškodba mehkih tkiv in s tem tudi drobnih živcev v tem področju. Takšno mravljinčenje lahko traja od nekaj ur do nekaj mesecev, odvisno od obsežnosti poškodb živcev. V redkih primerih lahko mravljinčenje tudi ostane kot trajna posledica, vendar postane s časom manj moteče.

Spoštovani,

Pri padcu sem si poškodovala desno stopalo. Rentgenska slika je pokazala vidno abrucija v predelu na rastišča kalkaneokubuidnega lig. Diagnoza abruptio ossis cubuidei pedis dex. Dobila sem longeto in bergle čez 14 dni KONTROLA. Zdravnik je sicer omenil, da gre za malo bolj kompliciran zlom in da me čaka cca 6 tednov gipsa potem pa postopna obremenitev. Sedaj me zanima če bi mi lahko razložili kaj pomenijo ti izrazi in za zlom na katerem predelu gre in kakšna je rehabilitacija. V mavcarni so mi rekli, da po 14 dneh ponavadi za takšen zlom nasledi longeto gips na celotno nogo. Ali je temu tako?   Hvala že vnaprej za odgovor.

Spostovani,

Res je, običajno se po 2 tednih namesto longete naredi gips, saj bo takrat oteklina že izvenela in bo longeto možno zamenjati brez nevarnosti, da bi mavec preveč pritiskal na stopalo.

V vašem primeru gre za zlom v predelu kuboidne (kockaste) kosti, ki se nahaja na zunanji strani stopala, pod gleznjem. Kuboidna kost je ena izmed manjših kosti v srednjem delu stopala, ki je pomembna za stabilnost stopala in gibanje pri hoji.

Kar zadeva rehabilitacijo, vam je zdravnik že povedal, da boste morali nositi gips približno 6 tednov, kar je običajno za takšen zlom. Gips bo pomagal stabilizirati kost, medtem ko se ta zaceli. Ko se bo zlom zacelil, bo potrebno postopno obremenjevanje, da se povrne funkcionalnost in gibljivost stopala. To pomeni, da boste postopoma začeli obremenjevati stopalo z lahkimi aktivnostmi, kot je hoja, preden boste prešli na bolj zahtevne obremenitve.

Upam, da sem vam pomagala pri razumevanju vaše poškodbe in zdravljenja.

Lep pozdrav!

dr. Mateja Sirše, dr. med., spec. ortopedske kirurgije, *** www.ortovital.si *** Kontakt: Ambulanta Zdravje, 030 704 429, [email protected], *** ASANTIS, kirurški in laserski center, 031 876 104, [email protected] ***

New Report

Close