Abrazija zobov zaradi začasne proteze
Pozdravljeni,
pred pol leta sem izgubil sprednji zob, enico, in si takoj začel urejati implantat. Ker celjenje traja kar nekaj mesecev, mi je zobozdravnica izdelala protez, ki zapolni luknjo, t.i. flipper tooth. Proteza se z kovinskima kaveljčkama na vsaki strani oklepa zadnjih zob, da je pri miru, vendar sem po 3 mesecih ugotovil, da mi je tam obrabilo zoba (moje ocena je nekje 1mm v globino). Ko si ščetkam zobe, me na tem mestu boli.
Zanima me sledeče:
[list]
[*] se bo sklenina na tem mestu ozdravila?
[*] kaj lahko storim v izogib nadalnjemu poglabljanju (imam službo, kjer je manjkajoč zob nesprejemljiv)?[/list]
Pozdravlejni,
kot sem na tem forumu že večkrat odgovarjala na temo začasnih zob pred/med implantati, je tudi pri vas odgovor podoben: kadar se le da, sploh pa v estetskem območju se poslužujemo fiksnih provizorijev. V vseh pogledih so superiorni snemnim in omogočijo estetsko končno protetično rešitev.
Za izdelavo takega provizorija se ne rabi brusiti sosedov: adhezivno se nanje pritrdi kot pri Maryland mostičku.
LP Andreja
PS: sklenina se sama ne bo zacelila. Na mestu obrabe naj vam zaščitijo zobe s kompozitom