Najdi forum

Pozdravljeni,

zanima me kakšne so lahko posledice abrazije oz. kako pogosto lahko vodijo v zaplet neplodnosti. Kako je mogoče po tem to zdraviti? Najvrjetneje me zaradi ostanka posteljice 12×12 po porodu čaka ravno ta scenarij, in ker si ponovno želim spet zanositi sem v velikih skrbeh. Zanima me tudi zakaj se ginekologi za odstranitev ne odlocijo za manj invazivno metodo HSC namesto abrazije?

Za odgovore se vam prijazno zahvaljujem.

Odgovor na objavo uporabnika
Ema193, 12.12.2025 ob 13:25

Pozdravljeni,

zanima me kakšne so lahko posledice abrazije oz. kako pogosto lahko vodijo v zaplet neplodnosti. Kako je mogoče po tem to zdraviti? Najvrjetneje me zaradi ostanka posteljice 12×12 po porodu čaka ravno ta scenarij, in ker si ponovno želim spet zanositi sem v velikih skrbeh. Zanima me tudi zakaj se ginekologi za odstranitev ne odlocijo za manj invazivno metodo HSC namesto abrazije?

Za odgovore se vam prijazno zahvaljujem.

Pozdravljeni,

če je v maternici 12×12 mm velik ostanek je najbolj smiselno, da počakate do menstruacije, saj se večina tako majhnih ostankov spontano izloči z menstruacijo.

Če je po porodu potrebno odstranjevanje tkiva iz maternice, je histeroskopija bolj priporočena kot abrazija. Sicer je tudi abrazija varna, a vedno lahko prosite za ambulantno HSC in če jo v vaši bolnici ne delajo, vam lahko ginekolog da napotnico za drugo bolnico.

Torej – če ni nujno, posegov sploh ne delamo. In pri 12×12 mm veliki strukturi v maternici lahko počakate.

Če bo potreben poseg, je HSC bolj priporočljiva, a tudi abrazija je poseg z malo zapletov, sploh pa je dolgotrajnih posledic res malo in le izjemoma se zgodi, da je posledica težava z zanositvijo.

srečno, N

***prof. dr. Nataša Tul Mandić, dr. med., ginekologinja in porodničarka *** vodja Centra za nosečnice, Bolnišnica za ženske bolezni in porodništvo Postojna, *** samoplačniška ambulanta v MCCZ, Parmova 53, Ljubljana (naročanje na 051 321 224) *** terapevtka medicinske hipnoze

New Report

Close