Abrazija
Pozdravljeni,
zanima me kakšne so lahko posledice abrazije oz. kako pogosto lahko vodijo v zaplet neplodnosti. Kako je mogoče po tem to zdraviti? Najvrjetneje me zaradi ostanka posteljice 12×12 po porodu čaka ravno ta scenarij, in ker si ponovno želim spet zanositi sem v velikih skrbeh. Zanima me tudi zakaj se ginekologi za odstranitev ne odlocijo za manj invazivno metodo HSC namesto abrazije?
Za odgovore se vam prijazno zahvaljujem.
Ema193, 12.12.2025 ob 13:25
Pozdravljeni,
zanima me kakšne so lahko posledice abrazije oz. kako pogosto lahko vodijo v zaplet neplodnosti. Kako je mogoče po tem to zdraviti? Najvrjetneje me zaradi ostanka posteljice 12×12 po porodu čaka ravno ta scenarij, in ker si ponovno želim spet zanositi sem v velikih skrbeh. Zanima me tudi zakaj se ginekologi za odstranitev ne odlocijo za manj invazivno metodo HSC namesto abrazije?
Za odgovore se vam prijazno zahvaljujem.
Pozdravljeni,
če je v maternici 12×12 mm velik ostanek je najbolj smiselno, da počakate do menstruacije, saj se večina tako majhnih ostankov spontano izloči z menstruacijo.
Če je po porodu potrebno odstranjevanje tkiva iz maternice, je histeroskopija bolj priporočena kot abrazija. Sicer je tudi abrazija varna, a vedno lahko prosite za ambulantno HSC in če jo v vaši bolnici ne delajo, vam lahko ginekolog da napotnico za drugo bolnico.
Torej – če ni nujno, posegov sploh ne delamo. In pri 12×12 mm veliki strukturi v maternici lahko počakate.
Če bo potreben poseg, je HSC bolj priporočljiva, a tudi abrazija je poseg z malo zapletov, sploh pa je dolgotrajnih posledic res malo in le izjemoma se zgodi, da je posledica težava z zanositvijo.
srečno, N