Pozdravljeni,
sem nov zato se opravičujem, če tole ne spada sem, medicina ni ravno moje področje.
Imam problem, ki se vleče že skoraj dve leti in nevem, kaj naj storim.
Že skoraj dve leti se mi riga brez kakšnega vzroka in to na “prazno”, niti zrak.
Kako to izgleda?
To se mi pojavlja skoraj vsak dan. Danes konkretno, ravno sedaj že tretjič. Sedel sem pred TV, jedel ali pil nič in začelo se je. Zdi se mi, da ni tisto tipično riganje, ko spiješ gazirano pijačo in rigneš. V mojem primeru je malo drugače. V grlu se mi naredi kot nekakšen cmok in moram se prisilit, da ta cmok nekako odblokiram, ker me sicer začne dušiti in žene me k bruhanju, čeprav zaradi tega še nikoli nisem. Cmok je iz sekundo v sekundo občutno večji in če se silim, da ne bi rignil, me začne dušiti. Ta cmok se strajno obnavlja vsake tri sekunde, zato rigam včasih tudi po več ur naenkrat, preden popusti in imam mir. Bil sem pri zdravnici, rekla je, da imam problem s kislino in mi dala neke tablete (se žal ne spomnim več katere). Tablete sem jemal tako kot je bilo predpisano, težava pa ni izginila in traja še danes. Včasih imam mir tudi kakšen teden, včasih pa je cel dan neznosen in zaradi tega sem že večkrat tudi prespal cel pouk. Včasih me ob zagrabi ob spanju in se lahko zavleče do jutra.
Prvič, ko se je to pojavilo, je bilo najhuje. Sredi noči, trajalo je do jutra, klicali smo dežurnega, rekel je, naj spijem vodo, to sem storil, pomagalo ni nič. Ko je minilo, sem zagrabil priložnost in zaspal. Med spanjem se mi to še ni zgodilo, oziroma se vsaj zaradi tega nisem zbudil. Dogaja se mi samo, ko sem buden, ne najdem pa ničesar, s čimer bi situacijo lahko povezal in pokazal na krivca. Bil sem na dieti, ni pomagalo. Vmes je bil vodni dan, sem bil na istem, pa sadni dan, spet na istem. Tri dni sem vztrajal z vodo, nobene razlike. Najprej sem pomislil, da je vseskupaj povezano z gaziranimi pijačami. Rad pijem vse kar ima mehurčke. Zdravnica mi je to tudi omenila, zato sem takrat za en mesec prekinil z vsem gaziranim in pil veliko vode in raznih negaziranih pijač. Brez učinka.
Niti nevem, kaj mi je, zdravnica mi tudi ni povedala ničesar konkretnega, razen to, da imam očitno težave s kislino. In to je vse kar vem. Sedaj vas prosim, če mi lahko mogoče kdo od vas pove, kaj je to oziroma me lahko usmeri, kam naj se obrnem in kaj je za storiti?
Se opravičujem, sem kar veliko napisal, zato bom skušal našteti samo simptome:
– Riganje, kadarkoli in kjerkoli. Nikoli po hrani ali pol ure po jedi. Najpogosteje 2 uri ali več po kakršnikoli jedi ali pijači
– Cmok v grlu, ki iz sekundo v sekundo “raste” do te mere, da me začenja dušiti. Takrat se moram napenjat in silit da rignem. Čez tri sekunde pa spet. In spet. In spet…
– V ustih se mi med tem občasno pojavi čuden okus, mešanica kislega in sladkega, vedno rahlo pekočega
– V času rignaja čutim intenziven zračni pritisk pri pljučih in žlički, ki popusti, ko rignem in se vrne, ko se cmok začne obnavljat
– Če se poslušam tako, da imam odprta usta, slišim nekakšno pretakanje v grlu, kjer se dela cmok
– Blag vonj, ki spominja na smetano, ki pa je ne jem, razen če je na pudingu, pa še to enkrat na mesec
– Čeprav rigam, se ne izloča nič, niti zrak. Če rigam z zaprtimi usti, lahko rigam tudi intenzivno 10 minut, pa se v ustih ne nabere niti malo zraka.
Star sem 24 let, kadilec, redno pijem gazirane pijače. Alkohola ne pijem.
Že vnaprej se zahvaljujem za kakršnokoli informacijo in Vas lepo pozdravljam.
LP
Mitja
Pozdravljeni!
Riganje oz spahovanje je ponavadi znak oslabelosti spodnje požiralnikove mišice zapiralke-kar omogoči refluks kisline nazaj v požiralnik. Boolniki imajo ob tem lahko tudi občutek cmoka v žrelu in občutek dušenja. V večini primerov pomagajo zaviralci protonske črpalke, če po 14 dnevnem zdravljenju ni izboljšanja, je potrebno opraviti gastroskopijo. Podobne težave kot jih navajate so lahko posledica še drugih redkejših bolezni požiralnika kot je ahalazija ali pa so posledica sistemskega obolenja.
V vašem primeru bi svetovala gastroskopijo in če bo ta negativna v smislu refluksnega ezofagitisa, bo potrebna še 24 urna pH metrija in manometrija požiralnika ter rentgensko kontrastno slikanje požiralnika.
Lp,Nataša Smrekar