Najdi forum

ablacija

Podatkov v vašem dopisu je premalo, da bi posumil na akutno poslabšanje “zdravstvenega stanja” srca. Izgleda, da imate občasne neredne srčne utripe (ekstrasistole), ki jih obvladate z atenololom. Mislim, da ste lahko še nadalje aktivni kot doslej.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Pozdravljeni!
Sem oče 15 let starega sina, ki ima prirojeno napako tetrada fallot kompletna korekcija je bila izvedena pri njegovih 10 mesecih in do danes brez zdravil, sedaj pa je imel pred dobrim tednom operacijo na odprtem srcu z vstavitvijo biološke pulmunalne zaklopke, do tu vse lepo in v redu, toda sedmi dan po operaciji se je sin na hodniku nepojasnjeno zrušil. Zdravniki so rekli aritmija z zaustavitvijo srca, ker se je to zgodilo pred očmi zdravnikov in sester je bila reanimacija takojšnja in uspešna, toda na žalost je bil udarec v glavo tako hud, da je moral na intenzivno in je še danes četrti dan na intenzivni in v napol spečem stanju ter podhlajen zaradi previsoke vročine, za katero pa ne najdejo vzroka. Napravljeni CT glave in rengen, ki po njihovih besedah ni pokazal nič posebnega.
Kirurg, ki ga operiral je sedaj predlagal vstavitev ICD – defibrilator, če sem ga pravilno razumel v isti sapi pa je še rekel, da se je to lahko zgodilo enkrat, pa da se mogoče ne bo nikoli več.
Zato se nam domačim zastavlja vprašanje ali je še kakšna druga metoda zdravljenja takih aritmij (kot je npr. abilacija) ali so mogoče zdravila vplivala na aritmijo, itd…. Naj poudarim, da sta bila četrti in šesti dan opravljena ultrazvoka srca, ki naj nebi nakazovala na aritmijo. Citiram samo zaključek: ima po kirurški vstavitvi biološke pulmunalne zaklopke zmerno residualno stenozo na nivoju pulmunalne zaklopke.
Vprašanje o ustreznosti vstavitve ICD – defibrilatorja se pa nam zastavljaja vprašanje, ker je bilo rečeno (od uporabnika), da je zelo občutljiv in se aktivira tudi pri navadnih aritmijah, kar pa zna biti zelo neprijetno za človeka.
Lp!

Bojan

Vaš dopis sem bral z velikim razumevanjem in bi zelo rad pomagal pri rešitvi stiske v kateri ste se znašli. Prepričan sem, da so se vsi kardiokirurgi in anesteziologi, ki delajo na kardiološki kliniki, prizadeto zavzeli, da bi vašemu otroku nudili vse, kar zmore sodobna kardiokirurgija pri najhujših zapletih operacijskih posegov.
V poglavju o vzrokih zvišane telesne temperature brez znanega vzroka je seznam izredno dolg in verjamem, da so se v vašem primeru zdravniki izredno potrudili, da bi ga ugotovili.
Zaradi nepričakovanih zadržkov odgovarjam na dopis z veliko zamudo. Upam, da se je zdravstveno stanje otroka že zboljšalo.
Kar zadeva vsaditev ICD – defibrilatorja ne imejte zadržkov, če so se zdravniki odločili, da ga bodo vsadili. Lahko mi še pišete. Srečno.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Pozdravljeni!

Sinu so vstavili ICD in je trenutno v domači oskrbi, kjer čaka na ponovno operacijo pravkar vstavljene pulmonalne zaklopke (vstavili premajhno) “prevelik gradient 65%”.
Zanima me pa kako lahko pride do take napačne odločitve, glede na vse podatke, ki jih prej pripravijo…

Lp!

Bojan

Spoštovani Bojan,

verjetno, glede na navedeno tudi v prejšnih postih, ne boste od medicinske stroke dobili zadovoljivega odgovora,čeprav bi bilo pošteno in edino prav.

Mislim, da glede na slabe izkušnje, ki jih imate pri zdravljenju sina in vse zaplete,zahtevajte, da bi dobili drugo mnenje iz tujine,ali ga celo operirali tam kjer imajo več izkušenj.
Sina ste jim zaupali,imeli so priložnost, ampak niso bili uspešni!

Je pa dejstvo, da gre za očitno napako. Priprava kirurga in ekipe za operacijo, še posebno srčno operacijo pri otroku, bi morala biti 100% premišljenja (premajhna zaklopka?!)

Sedaj se avtomatsko postavlja vprašanje, zakaj je sin doživel dogodek po operaciji in posledično implantacijo ICD ?

Želim vam vse dobro in srečno!

Obrnili ste se na našo službo z vprašanjem, ki ga lahko reši samo kardiokirurg, ki je operiral otroka oziroma kardiokirurška ustanova v kateri je bil operiran vaš otrok Če bi imel več podatkov (odpustno pismo po operaciji), sem pripravljen pomagati.

lep pozdrav jast bi vas prosil za razlago izvida UZ .srcne votline normalno velike,LVEDO 5,5cm,brez segmentnih motenj krcenja,EFLV normalna,zaklopke morf.bp.,prisotna blaga AR -PHT450ms.brez pljucne hipertenzije.v nivoju AZje na njeni levi-zadnji strani mogoce v diastoli zabeleziti curek do 3,5m/s-patoloska komunikacija RFA.perforacija zaklopke.priporocam transezofagealni UZ srca pri izvajalcu RFA

UZ-pregled srca: pri pregledu je bila vidna sprememba, ki naj bi bila posledica rafdiofrekvenčne ablacije (RFA). Za natančnejšo ugotovitev stanja je kardiolog, ki je opravil UZ pregled srca, priporočil še pregled srca skozi požiralnik.V času diastole (čas ko se srce ponovno polni s krvjo) je viden curek krvi,ki kaže, da aortna zaklopka ni tesno zaprta.

Pozdravljeni!

Ob najmanjšem naporu se mi zelo poveča aritmija in tudi pritisk mi niha ter stiska me v prsih oz. me boli v prsnem košu. Predpisani imam Ritmonorm 150 mg, bila sem pri kardiologu, ki me je dal na čakalno listo za poseg ablacije. Zanima me, če se bo po posegu stanje izboljšalo, ker to traja že dve leti in mi res otežuje življenje in nornalen vsakdan?!

Že v naprej se Vam zahvaljujem za odgovor in LP!

Kardiolog je priporočil zdravljenje aritmije z ablacijo. Tega posega ne bi priporočil če ne bi upal, da vam bo z njim zboljšal zdravstvenega stanja. Očitno je učinek Ritmonorma prešibak. V dopisu ste navedli tudi, da imate več krat napade bolečin v prsnem košu. Mislim, da bi potreboval zdravila, ki delujejo proti bolečinam v prsnem košu pri zoženih arterijah srca.

Pozdravljeni!

15.04. to leto so mi v UKC Ljubljana napravili ablacijo akcesorne poti. Naj vam povem da sem stara 32 let z ASD s stanjem po CVI (možanska kap) to leto 3/2013, s preiskavo so mi odkrili levo lateralno akcesorno pot, ki je bila uspesno ablirana.
Kardiolog mi je predpisal Nebilet 2,5mg, poleg tega imam tudi tablete Marevan. Nebilet so mi predpisali ker mi je po posegu srce občasno preskočilo, teh problemov več nimam, me pa v prsih močno boli in imam večkrat dnevno čuden občutek pri srcu kot da bi se ustavilo za trenutek(isti občutek sem imela ko so mi dali Adenozin ob na napadih).

Medtem sem imela Holter Monitoring v UKC Maribor, izvid so mi poslali domov, moj lečeči zdravnik pa mi ni dal nobenega odgovora na Holter.
Sinurni ritem z minimalno frek. 49, povprečno 70, maksi 102/min
Dnevno nočna variabilnost je ohranjena, maksi. RR interval 1440 ms (ob bradikardijij v nočnih urah)
Vertikularne motnje ritma so do LOWN I
Prisotne so fokalne atrijske ekstrasistole, brez prekoda v AF.
Poseg 11709-00

Prosim za razlago in hvala za odgovor.

V dopisu je izvid 24-urnega opazovanja delovanja srca. V času opazovanja je srce bilo najbolj počasi ponoči (kar je normalno) in najhitreje čez dan pri delu oziroma pri hitri hoji. Opazovane razlike hitrosti srčnega bitja so fiziološke (normalne).
Številka1440 milisekund pomeni, da je v opazovanem trenutku srce bilo približno 48 utripov na minuto.
Ventrikularne motnje ritma (prezgodnji srčni utripi = ekstrasistole) razlikujemo glede pogostosti in mest nastanka. Lown 1 pomeni, da so prezgodnji utripi nastajali samo na enem mestu in, da jih je bilo manj kot 30 v eni uri. Prezgodnji utripi so nastajali v preddvorih. V času snemanja EKG (24 ur) ni bilo nobenega napada popolno nerednega bitja srca.

Pozdravljeni!

Naslednji teden 6. 11. mi bo dr. Vokač naredil ablacijo. Stara sem 32 let in imam paroksizem atrijske fibrilacije. To bolezen imam od 20. leta, vendar se mi je bolezen začela zelo slabšati po lanskem porodu dvojčkov. Že če grem samo po stopnicah mi začne srce hitro bit in se počutim zelo slabo in moram počivati.
Sicer sem veliko prebrala o tej bolezni, predvsem pa o ablaciji, ampak imam vseeno nekaj vprašanj. Dr. Vokač mi je zelo malo povedal o ablaciji, opozoril me je samo na to, da se naj na ablacijo PSIHIČNO pripravim. Po pravici povedano me je ZELO strah. Zelo sem bila vesela, ko mi je rekel da mi bo ablacijo naredil, ker sem res zelo dolgo čakala na to, ampak zdaj po tej besedi “PSIHIČNO” pa me je res strah. Povejte mi kako poteka ta operacija, kakšen je občutek, ali to boli, sicer imam zelo visok prag bolečine, ampak tega pa me je res strah.
Kakšna je uspešnost operacije? Skrbi me kako bo, če ablacija ne bo uspešna, kako bo ko bom šla nazaj v službo, kakšna bo kvaliteta mojega življenja v prihodnosti, ker zdaj je tako tako, veliko počivam, vse moram res počasi delat.Skrbi me tudi za moja otročička, da bi se mi kaj zgodilo pri ablaciji in ne bi mogla skrbet za njiju.

Iskreno se vam zahvaljujem za odgovore in upam da bom po tem bolj pomirjena in bom lažje in z manj strahu šla na ablacijo!!!

Ne vem točno razložiti besedne zveze “psihična priprava” za ablacijo. Verjetno vas je zdravnik želel rešiti zaskrbjenosti pred posegom, ki je nekoliko boleč (kot vsak poseg v človeško telo tudi če bolniku predhodno damo zdravilo proti bolečinam). Morda ste že koga vprašali kako je prenesel ablacijo. Gotovo vam je povedal, da je bilo manj hudo kakor se je bal. Poseg ablacije traja zelo kratek čas (pol ure?) če zdravnik takoj najde točko, kjer nastaja neredno bitje. Več krat traja dlje. V zelo redkih primerih se zgodi, da je poseg brezuspešen. Toda ni zadržka,da ga čez čas ponovi. Neodvisno od končnega rezultata posega, poseg ne bo vplival na vašo delazmožnost in življenjsko srečo mame pri dveh otročičkih.

pozdravljeni

ker sem tudi sam narocen na rfa zaradi paf me zanoma kako bbi lahko stopil v kontakt za g. Barbaro H.

hvala
Matej

Navedene gospe ne poznam

postovanje zanima me koliko kolika je cijena zahvata ablacije srca na klinici maribor. javljam se iz bosne, unaprijed zahvalna

Ker ne poznam cene za ablacijo srca v Mariboru vas prosim, da pokličete na njihovo telefonsko številko (Kardiološki oddelek bolnišnica Maribor). Srečno.

Spoštovani,

holter mi je pokazal da imam artimijo non stop, 24 ur, Zdravnik mi je preporočil ablacijo. Ali se pri tej moji diagnozi FA ve kje je v mišici okvara ali je potrebna še kakšna preiskava pred postopkom?

Natančno mesto okvare opredeli kardiolopred ablacijo.

New Report

Close