Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija AB preventivno in slabši sluh

AB preventivno in slabši sluh

Spoštovani,
sin (2,5 leti) je nov.2007 3x prebolel vnetje ušes in 1x izliv.
Od lanskega leta ni imel več vnetij, ampak sem ga vseeno peljala na pregled na ORL, ker sem sumila, da slabše sliši. Pregled je imel januarja 2008.
Sluh: W, +R+
Timpanogram: obojestransko tip B
Stapedius refleksa: slabše izzivna
Bobniča, cela, rožnata, motna brez odseva.Sluznica nosa, žrela rožnata. Žrelnica povečana. Mandlja razbrzdana, med loki, na vratu drobne bezgavke.

Dobil je 1 mesečno zaščito s Hiconcilom (6,5 ml na dan) in datum za operacijo žrelnice v maju 08.

Po enem mesecu jemanja Hiconcila je bil izvid skoraj enak, razen tega, da sta zdaj bobniča siva, levi še moten brez odseva.
Sluh: W, +R+
Timpanogram: obojestransko tip B
Stapedius refleksa: slabše izzivna
Dobil je še en mesec zaščite s Hiconcilom.

Zdi se mi, da je 2 mesečno jemanje AB kar precejšen zalogaj za tako malega otroka.
Sin maja še ne bo star 3. leta, ko naj bi šel na operacijo žrelnice (Indicirana je adenoidektomija, miringotomija in ev. vstavitev TC)

Zanima me sledeče:
1. Glede na to, da otrok nima vnetij, ampak slabši sluh – kako AB v tem primeru koristi?
2. Ali se sluh izboljša izključno samo z operacijo žrelnice?
3. Ali je res nujna operacija žrelnice? Glede na to, da otrok zelo zelo veliko govori in v zadnjem času že skoraj reče črko R. Da ne smrči več in da izvajamo toaleto s fiziološko raztopino vsako jutro in vsak večer.
4. Ali gre otrok lahko v bazen? Sprašujem zaradi vode, ki bi prišla v ušesa in ne zaradi prehladov.

Najlepša hvala za vaš odogovor in lep pozdrav.

Spoštovani!

Operacija žrelnice ni “življensko” nujna, je pa priporočljiva, če otrok slabo sliši in je žrelnica povečana. Seveda, če imate občutek, da se stanje normalizuje, lahko tudi počakate. Ne pozabite pa, da je normalen sluh potreben za normalen psihični razvoj otroka. Mi Hiconcil ne predpisujemo, tako da za razlako priporočam, da prašate tam, kjer so vam to napisali. Antibiotik pomaga, če so patološke bakterije vzrok za težave, sicer ne vidim smisla.

LP. drIB.

New Report

Close