Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Gibala/Gibalni sistem Revma a se kdo zdravi z injekcijami?

a se kdo zdravi z injekcijami?

Mene zanima če se kdo zdravi z injekcijami methotrexata – Metoject? ali si jih dajete sami? Kakšni so stranski učinki? Ali se vam z injekcijami stanje izboljšalo?

Sama imam RA že dve leti, stara sem 37 let, in že od postavljene diagnoze sem ma MTX (sedaj 5 tbl) in Folacinu. Revmatolog mi je priporočil injekcije, nisem se še odločila, naj bi se dajale pod kožo, se pravi da bi si jih naj dajala sama. Povedal je tudi, da je manj stranskih učinkov kakor pri MTX tabletah.
Zanima me vaše mnenje.

Pa lep sončen dan, M.

Pred 5 tedni sem se začela zdraviti z Metoject, ker MTX 8×2,5 mg ni bilo več dovolj. Stara sem 34 let, RA imam 2 leti. Daje mi jih mož, ker sama še nisem zbrala dovolj poguma. Počutje je veliko boljše, saj ni več slabosti in tiščanja v želodcu.Da ima manj stranskih učinkov, to ne vem, lahko da je bolje za želodec, drugo ostane verjetno isto kot pri MTX.Če bi več počivala, bi se bolečina še bolj umirila. Sicer pa sem bila pred kratkim tudi v zdravilišču in so na vsakem koraku svetovali gibanje, gibanje in še enkrat gibanje. To pa seveda vem tudi sama, saj se po gibanju tudi sama bolje počutim.

lp,

Pozdravljena!
No, me veseli, da je že nekdo, ki jemlje injekcije Methotraksata. Kdo ti je predpisal injekcije in zakaj se je odločil ti predpisati tako terapijo? Si imela hude težave, ali je bil kak drug razlog? So ti mogoče razložili kakšna je razlika v ceni?
Ali jemlješ tudi Medrol? Ugotavljam, da malokatera jemlje Medrol, ne vem pa zakaj ga nekomu predpišejo, drugemu pa ne.
če kaj več veš, sporoči, saj vse rade prebiramo in menjamo izkušnje in težave. Jaz sicer odhajam kar za nekaj časa na morje, bom pa z veseljem prebrala, ko pridem domov.
Lep pozdrav! DMaxa

Pozdrav tudi tebi.
Injekcije mi je predpisala revmatologinja na Petra Držaja. Seveda zaradi popuščanja MTX, ali novega zagona RA, niti sama ne vem, bolečine pa so bile hude, predvsem zapestje desne roke, kazalca in rame (v službi predvsem delo z računalnikom) ter stopal.Je pa Metoject le povečana doza MTX, najvišja možna v obliki tablet je 8×2,5mg=20mg, jaz pa dobivam zdaj injekcije 25mg. Zraven jemljem še Arcoxia (NSAR) proti bolečinam in seveda Folacin po Metojectu.Zdravnica mi je rekla, da je to “dobro” zdravilo. Do Medrola zaenkrat še nisem prišla, vem pa, da eni jemljejo tudi tega poleg MTX. Upam, da mi tudi nikoli ne bo treba, ker naredi veliko škode v črevesju.Kar se cene tiče stane 1 injekcija 25,53 € (seveda ne na moje stroške), ne vem pa koliko tablete.Mislim pa, da je Ra pač taka bolezen, da ko ti eno zdravilo ne prime več, ti pač dodajo drugega ali pa se odločijo za povsem druge vrste zdravil,npr. biološka, čeprav baje tudi teh ne sprejmejo vsi dobro, po drugi strani pa je slišati, da tudi tukaj še ni preteklo dovolj časa, da bi se pokazali vsi stranski učinki.
No zdaj tudi jaz odhajam v tople kraje, upam, da ta dež ne bo za mano prišel.

lp,m

Pozdravljeni,

po zadnjem posvetovanju po mailu z revmatologom, ki nadomešča mojo zdravnico, mi je le ta povedal, da MTX injekcije trenutno predpisujejo pacientom, ki slabo prenašajo tablete (bolečine v trebuhu, bruhanje, itd..). Tako, da zgleda, da gre spet za neke omejitve, kar se mi ne zdi najbolj fer. MTX ima že tako veliko stranskih učinkov (sicer sama trenutno še nima nobenih težav), lahko bi nam jih predpisali kljub temu, če navedenih težav še nimamo, da se vsaj izognemo uničevanju prebavil.
Moje mnenje 🙂
lp,M

Sem se preveč hvalila, da mi po injekcijah MTX ni slabo. Že 2 meseca trpim slabosti in bruhanje. Tako, da bo verjetno treba zamenjati zdravilo. Dajem si jih zvečer, da bi vsaj del slabosti prespala, a nič ne pomaga. Naslednji dan mi je še cel dan slabo, boljše je šele proti večeru. Pozdrav!

Sama sem sedaj na Metoject-u 15mg – 1x tedensko dobrih šest mesecev, pa moram povedat da je razlika napram tabletam MTX 100:1. Nimam nobenih težav, nobenih slabosti, nobenih bolečin ne čutim v sklepih, skratka kot da ni nič. Tudi Folacin vzanem dan po Metojectu. Meni daje injekcije teta, ki je medicinska sestra (ker sama še nisem dovolj pogumna :-)) ).
Upam da te slabost čim prej mine.

Siv zimski pozdrav, M.

Moje so 25 mg, zato verjetno tudi slabost. Včasih mi rata, da si injekcijo dam zelo dobro pa potem tudi slabost ni tako velika. Po izkušnjah sodeč sem si jo nekajkrat mogoče dala premalo v podkožje (trebuh ali stegno). Kam ti jih pa daje teta? Siv pozdrav pa res, že celo zimo nobenega sonca. Začela sem jemati tudi Lyprinol. Povem, če res kaj pomaga. Je še premalo časa, da bi zagotovo vedela.

lp

Injekcije mi daje v trebuh, v predel levo in desno (izmenično) malo pod popkom, Včasih je čisto neboleče, včasih pa prav čutim kako teče v telo :-(((
Za Lyprinol pa kar poročaj, sem slišala da bi naj bil dober. Drugih zdravil trenutno ne jemljem, saj za to ni potrebe.

Snežni pozdrav, M.

Lep pozdrav.Tudi jaz sem začela jemat metoject 15 mg..Včeraj sem bila pri revmatologu in sem se po premisleku le odločila za injekcije.Prej sem jemala MTX 5tbl.1x tedensko.Zelo mi je bilo slabo ponoči in še cel naslednji dan.Revmatolog mi je rekel da mi po injekcijah ne bo,bomo videli.
Ker se je moj artritis poslabšal in imam trenutno hude bolečine v gležnju,so mi včeraj dali tudi injekcijo Depo Medrola.Proti bolečinam jemjlem tudi naprosin po potrebi.
Revmatolog me je poslal tudi na ultrazvok,na katerega moram čakat 2 meseca.
Me veseli da sem našla tole temo da lahko preberem izkušnje ostalih ki imajo isto bolezen.
Sama sem aktivna aerobičarka,zato se dosti gibam.
Predlani sem bila tudi v zdravilišču,ki mi je zelo pomagalo.
Želim vam lep gorenjski pozdrav…
N.

Lep pozdrav.Nič ne pišete :/.
Jaz sem si včeraj prvič doma dala injekcijo,ne vem kaj sem naredila narobe,zdej imam podpludbo:(
Slabo mi zaenkat še ni nič,bolečine v nogi enkrat so drugič jih ni.Občasno vzamen naposin ki mi zaenkrat še pomaga.
Imam pa eno vprašanje za vas ki si že dalj časa dajete injekcije.
V revmatološki ambulanti sem dobila rumen košek z rdečim pokrovom v katerega naj dajem uporabljene igle.
Zanima me kam dam ta košek ko je 1x napolnjen?Tega mi niso povedali…
Če kdo kaj ve nja mi prosim pove.
Najlepša hvala.
Lep zimski zasneženi pozdrav!

Meni je zdravnica dala metotraxat tablete, da zmanjšam Medrol. Po tabletah mi je bilo strašno slabo. Zdaj smo zamenjali z inekcijam in po dolgem času sem našla recept, da mi je občasno samo malo slabo. Ne dam si je več zvečer, temveč zjutraj in 2 dni ne zaužijem ničesar kar vsebuje konzervans. Za piti si skuham kompotek, jem pa same naravne stvari. Preje sem spila samo eden sok – kupljeni in slabost je tu. Zdaj je veliko bolje. POIZKUSI!
lp Miša

Res že dolgo nisem bila na forumu.Ker ne vem kaj bi vam povedala. Enkrat je ok, pa potem spet isto. Tudi sklepi me spet bolijo-zelo. Po nekajtedenskem jemanji Lyprinola je bilo bolje, potem se mi je zdelo to ful drago, sem dobila iz Avstrije nekaj cenejšega, naj bi bilo isto, zdaj jemljem to, vendar še ne morem reči, da mi manj pomaga, ker sem bila v tem obdobju v povečanem stresu in večji fizični obremenjenosti.Stres je moj največji sovražnik. Zategne mi mišice in zakrči telo in potem so bolečine tu.
Kar se tiče podplutbe po injekciji, bi rekla, da si naletela na žilo, ker če si prav zapičiš, ne bi smelo biti nobene krvi ko iglo ven potegneš.Daj si jo tja, kjer imaš več maščobe.
Meni niso dali nobenga koška, prvič slišim, bi pa mogoče bilo dobro vprašati v lekarni.Jaz s tem naredim še zaenkrat kar po domače, čepav se res sprašujem, kako bi bilo prav. Uporabljeno iglo dam nazaj v platični ovoj in v škatlo, da se kak smetar ne bi napičil, če bi jih pa kje jemali, bi jih pa z veseljem nesla tja.
mš, tvoj recept bom pa preizkusila, konzervansi so itak strup, to sem videla že pri svoji hčeri, ki je imela v otroštvu več hudih alergij.Drugače sem si pa tudi jaz včasih dala zvečer injekcijo in sem opazila, da je veliko bolje, da daš zjutraj. ne vem kakšno povezavo bi to imelo, ampak verjetno zato, ker je želodec še prazen.
lep velikonočni pozdrav

Lp.Lepo da ste se oglasile.
Jaz sem si včeraj že spet dala inejkcijo in celo noč sem imela hudo slabost,ki se nadaljuje še danes.Bolečin nimam.
Kakšno zdravilo je pa Lyprinol?Jaz sem že čist obupana,po MTX mi je bilo slabo a zdej mi bo pa še po injekcijah….Ne vem no…
No v glavnem lepo se imejte,čimmanj slabosti in bolečin vam želim.
Lp.N.

New Report

Close