A je 600 EUR za enega otroka normalno?
ali je normalno da se zahteva – če sešteješ skupaj od obeh staršev 600 eur za enega otroka(imata pa dva)? mama ima 1000 eur – oče pa 1200 eur plače.. Meni se to zdi nenormalnoin pretirano. Prijateljica ima za enega otroka 34o eur in že to se mi zdi veliko.
Koliko plačujejo bivši vam prežvnine za najstnika?
Vsak otrok stane čez jurja, to je dejstvo zračunano že v drugi temi. Zdej koliko pa lahko posamezni starši v času krize in revščine v resnici namenijo otroku/kom glede na prihodke pa je drugo vprašanje. Za življenje potrebuje otrok preko jurja, za preživetje, da približno nekaj vtakne v usta in ne hodi lačen in bos v šolo pa verjetno manj, tudi stanovanjski in drugi standard je pač vprašljiv (del preteklega vlaganja npr)…potrebno je tudi ugotoviti koliko je socilanih transferjev na račun otrok (subvencije vrtca/šole, OD, subvencionirane najmenine,…)
Če pogledamo ta2 starša skupaj zaslužita 2200 evrov in delimo s 4 potem pride 550 na glavo. Glede na dejstvo,da otrok stane bistveno več kot odrasli (ki ima kot zaposlen tudi en obrok v službi zastonj, otrokom jih pa moramo plačevat) – tam nekje do 50% bi rekla, da je 600 evrov stroškov po otroku premalo. Gotovo so kaj pozabili upoštevat. A priajtlejica pa ima toliko stroškov ali toliko preživnine po otroku? Če ima stroškov toliko verjetno nima dobrega rpegleda nad stroški ali je kaj pozabila upoštevat ali pa ima toliko subvencij, da na koncu res znese toliko keša…
Mislim, da se s 600 evri lepo pokrijejo vsi povprečni, običajni stroški.
Imam srednješolca:
Stroški šolske malice in mesečne karte plus vedno je še kaj na šolski položnici (prevoz, ogled, materialni stroški) 100 evrov na mesec. Hrana, kozmetika doma 120 evrov, drobne šolske potrebščine 15 evrov, telefon 10 evrov, treningi plus oprema plus tekme 100 evrov na mesec, bencin (razni prevozi na treninge, tekme, zdravniki in podobno) 30 evrov, šolske potrebščine na začetku porazdeljeno na celo leto cca 10 evrov na mesec, oblačila, čevlji, frizer cirka 50 evrov na mesec in je to že skoraj 450 evrov. Za svoje potrebe ima cirka 50 evrov žepnine, torej lahko zaokrožimo na 500 evrov (oče je ne daje).
Letos dve strokovni ekskurziji s šolo, kar bo prišlo okoli 500 evrov.
Tukaj ni nobene druge športne opreme (kolo, na primer, smuči, rolerji in podobno), nobenih stanovanjskih stroškov in naročnin, ni očal in leč, računalnika, pa še česa. Mislim, da na te stroške nihče ne more reči, da so neko preseravanje, ampak zelo povprečen standard. Otroku nič ne manjka, nima pa popolnoma nobenega luksuza. Športno udejstvovanje pač ne štejem za luksuz, ampak za normalno potrebo motorično izrazito nadarjenega otroka, ki se je na srečo usmeril v poceni šport.
Meni je pa že smešno. Ves čas že kritizira nas “razočarane gospodinje”. Ok, je na nasprotni strani, razumem, čeprav bi mu malo višji nivo pristajal.
Ampak to mu ni dovolj, sedaj kritizira že tudi vse moške, ki pravijo, da očitno niso vse ženske kot me tukaj na forumu (ker smo itak to vse enake) . Žali moške, ki pravijo, da se tudi po ločitvi da bit starš.
Se bere kot tragikomedija.
Ridiculous.
Žal ni normalno, da v Sloveniji za otroka na mesec porabimo 1000, 2000 evrov, ker si tega večina žal ne more privoščiti. Če pa si lahko privoščiš, je to edino sprejemljivo.
Ni normalno, da živijo cele družine v Sloveniji s 500, 600 evri in je žal logično, da otroci v takih družinah pač ne morejo stati prav veliko, pa ne za to, ker bi bilo denarja škoda – ga pač ni.
Meni kot mami treh otrok je normalno, da jim v okviru tega kar zaslužim lahko nudim max, čeprav kdaj zame zmanjka.
Edino kar pa ni normalno, ne logično ne moralno pa je, da nekateri osebki mislijo, da denar, ki ga dajo za otroke dajejo svojim bivšim. Ni normalno, da je staršu škoda denarja za otroka.
Aha, jurčka na otroka na mesec… A ste normalni?
Preden sem se ločil, sem za gospodinjstvo po finančni plati skrbel sam. Pri plači 1400 sem plačal vse položnice, večji del hrane pa ne jaz ne otroka nismo bili za nič prikrajšani. Otroka sta seveda imela tudi izvenšolske dejavnosti…
Na CSD sem pa moral poslušat o zneskih 700€ do 1000€ in v vzdrževanje otroka so npr. všteli še stroške vzdrževanja avtomobila s katerim bivša pelje otroka v šolo pa stanovanje pa gorivo za avto…. Prevoz otroka v šolo se zgodi sproti, ko se gospa pelje v službo in to ji plača firma… Pa smo morali tam nato preveriti logiko… Gospa pač avta nima zaradi otrok, ampak zaradi sebe.
Skratka, preden sva šla v ločitev, sva preračunala stroške in ti niso presegali 450€ pa sva vštela tudi to, da otrok vsako leto dobi nove čevlje, novo bundo npr., kar se realno zgodi na vsake dve leti.
Zanimivo je pa bilo na sodišču, ko je na vprašanje po višji preživnini sodnica bivši povedala, da je blagostanje otrok, posledično tudi odnosi, močno povezano z blagostanjem staršev in da prevelika obremenitev enega izmed staršev ni dobra in zato tudi nezaželjena…
Ok, tista z novimi čevlji vsako leto je malo bosa, razen mogoče, če je otroku že nehala noga rast, pa ne športa,… ker mojim fantom teniske ne zdržijo niti toliko, da bi jih uspela prerast. Pa če ne drugega, dobita zraven tenisk še ene čevlje za zimo, pa kaj lažjega za poleti. Športna obutev (za treninge – ene kopačke in ene teniske za v telovadnico na leto) ni všteta.
Sicer pa, je bilo že rečeno, da so stroški tudi odvisno od otroka.
-če ima alergije na hrano, pride hrana lahko bistveno dražje, kor pri zdravem otroku
-otrok s posebnimi potrebami ima lahko potrebe, ki stanejo veliko
-otrok, ki je na nekem področju zelo uspešen in se redno udeležuje tekmovanj,.. stroške krijejo starši (tudi prevoze, torej avto, bencin,…)
-otrok se šola izven kraja bivanja, živi v DD + prevoz,… ni poceni
– še miljon varjant, ko gredo lahko stroški otroka v višave…
Ok, vidva sta preračunala na 450€.(se strinajm, da je to nek normalen znesek za povprečnega otroka) Če računaš, da je povprečna preživnina 135€ ti je lahko jasno, kdo nosi večje finančno breme. V tem je cel point.
Mogoče se trudijo dvignit povprečno preživnino? Upamo lahko samo, da bodo temu primerno začeli določevt preživnine zaposlenim.
Mene sicer 120€ prispevka nezaposlenega očeta ne zmoti, ker sem videla sodbe, kjer so približno tak prispevek določili brezposelni mami (priznani stroški otroka – otroški dodatki – določena preživnina). Pa bodimo enakopravni.
S tem, da jaz zagovarjam teorijo, da lažje dobi delo-zaposlitev neskrbnik kot skrbnik, ker vrtci in šole nimajo takega urnika kot nekateri delodajalci in zna bit problem za skrbnika varstvo otroka. Neskrbnik lažje tudi zgublja čas s prevozom na delo, torej lahko išče delo na večjem območju.
Naj živi kot hoče. Kar se mene tiče, je zame pomemben samo njegov odnos do otrok. Sem spada tudi preživljanje. Naj dela kar mu paše in kolikor mu paše, dokler otroke pomaga preživljat. Moj odgovor je bil bolj vezan na tvoj komentar o izobrazbi in intelektu.
Sicer sem že napisala, pa to niti ni tako pomembno, glede izvršbe. izvršba na plačo ni možna, ker je nima, na TRR tudi ne, ker ga nima in ne prejema nobenih prejemkov na račun. V rubež premičnin pa ne grem, ker denar dam raje za otroke, kot v stroške izvršbe, ki lahko pridejo večji, kot izkupiček. Zaenkrat se bom zadovoljila s plombo na nepremičnino.
tukaj je všteta hrana, stroški na osebo (v bloku je to recimo ene 60 € na mesec) obutev, frizerji, zdravila, vrtec, šola, počitnice, rd darila (otrokom, njihovim prijateljčkom), rd zabava, kolonije, tečaj/hobi.. en mesec več, drugi manj..ampak je kar prav da se pri otrocih ne špara-če se le da. Logično kajne? Če nimaš pač nimaš. Če imaš pa je bolje da vložiš/daš za otroka kot kak trapast avto, okolico hiše in podobne materialistične kvazi “naj zgleda” vrednote ali ne?
A to vi, moški, za sebe govorite? 🙂
Stroškovnik:
http://prezivnina.si/services/test/#prettyPhoto%5Bservices_gallery%5D/0/
Pa si sami izračunajte……..Popolnoma natančno 🙂
http://www.jpi-sklad.si/aktualno/clanek/posamezno/izplacilo-prezivninskega-sklada-v-marcu/
3.895 v marcu 2015
http://www.mddsz.gov.si/si/uveljavljanje_pravic/statistika/prezivnine/
Zavezanec:
Oče upravičenca 56.818
Mati upravičenca 6.273
Prejemnik:
Mati upravičenca 42.691
Oče upravičenca 3.720
Upravičenec 19.741
Zdaj pa lahko kakšen ekonomist zračuna 🙂
Povprečna preživnina je 131,79. Zmanjka ja, za otroke. Le, da ne tako kot vi interpretirate.
Zanimivo, v 1050 evrih stroškov za mojega otroka ni nobenih frizerjev, nobene kozmetičarke, nobene pedikure, nobenih izletov in počitnic, nobenega tečaja in izobražavanja (no so izvenšolske dejavnosti kot je glasbena šola in treniranje v klubu), nobenega varčevanja za otroka, nobenega nakupa pohištva, ni telefonije, ker stacionarnega telefona nimamo, nobenih stroškovza obiskovanje kulturnih prireditev, nobenih rojstnodnevnih daril in na srečo tudi zdravil in zdravstvenih pripomočkov ne… Opa pa bencin sem tudi pozabila vštet v preživnino!?
Pol se pa en sprašuje al je 600 preveč za otroka!! Če bi jaz upopštevala še vse kar v mojem ni všteto bi gotovo prišlo še par 100E več! Tam nekje jurja in pol je pol strošek mesečni za otroka, če bi vse uračunali kar predvideva zakonodaja in stroškovniki.
@sveželočen: v preživnino so upoštevani stroški za frizerja ZA OTROKA, kot tudi stroški obiska kozmetičarke ZA OTROKA (pojasnilo za “neočete”: nekateri najstniki imajo namreč tako problematično kožo, da jim lahko pomagajo le kozmetični strokovnjaki ali pa celo samoplačniški zdravniki!) “Ja tkole je”…je poudarila, da pri otrocih NE šparamo! Mame si skoz od ust pritrgujemo,da preživimo svoje otroke (jaz frizerja vidim 2x letno, to je pol mankrat kot moj otrok, kozmetičarke ne poznam, manikirke tudi ne, pedikirke pa tudi ne..k tem “strokovnjakom” hodijo samske ženske ter ljubljene od svojih partnerjev, mame samohranilke težko,d a to zmorejo! brw kej je to fitnes???), sam nekateri očetje pa pojma nimate koliko kaj stane. Saj je avtorica poudarila,d a ste moški očitno bolj za materialistične “naj zgleda” vrednote pol pa imamo koronične probleme s preživljanjem otrok. In btw. nima veze kakšna je trgovina ampak kakovost hrane, ki jo je moj otrok, bivši alergik, poje je pa izjemno izjemno pomembna, zato jo kupujem pri neoporečnih pridelovalcih oz. v trgovinah, ki prodajajo zdravo hrano.
Hm. Ja očitno tale tvoj otrok ogromno je ali pa živita v 5000 kvadratov veliki hiši, ki porabi par 100 EUR elektrike mesečno in porabita za ogrevanje kakih 20000 EUR letno.
1050 EUR je sicer nemogoče dosečt, če ne vsebuje nič od tega kar si navedla. Aha, morda mu kupuješ cunje, ki so pregrešno drage in mora biti vedno v “guči”, “dolče gabana”…cunjah….
No, v tejle temi sem še dodala nekaj konkretnih stroškov in spet … nobenega konkretnega odgovora od zagovornikov nizkih preživnin. In res bi si želela formulo, po kateri ima otrok za 200 evrov na mesec popolnoma vse, kar rabi.
http://med.over.net/forum5/read.php?168,10293894
Pravzaprav, ko človek malo bolj natančno naniza stroške, ugotovi, da 600 evrov nanese mimogrede. Ker se mi je zdel mesečni znesek 50 evrov za oblačila in frizerja nekam visok, sem ga šla celo razčlenit tako okvirno po kosih oblačil in pogostosti frizerja, pa je pravzaprav premalo.
V bistvu je izhodiščno vprašanje, ali je 600 evrov za otroka normalno, v pripeti temi pa je govora o astronomskih preživninah, pri čemer avtor vprašanja izhaja iz stroškov 120 evrov vrtec, 50 evrov hrana in vsake tri mesece nekaj za obleči. Pomeni, da mu je astronomska preživnina vse, kar je nad 100 evrov.
Torej na kaj od tega se nanaša tvoja pripomba? Na stroške ali astronomsko preživnino? To, da poravnavam ostanek stroškov, namreč vem. To, da preživnina v večini primerov ne pokriva vseh stroškov, tudi.