Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Prosti čas Gradimo, opremljamo in urejamo dom a imate uporabno dovoljenje za hišo?

a imate uporabno dovoljenje za hišo?

Po zakonu je tako, da bi ti morala na upravno enoto, ki je izdala gradbeno dovoljenje, poslati vlogo za uporabno dovoljenje (katere sestavni del je tudi geodetski elaborat) in ko bi UE izdala uporabno dovoljenje, bi sama UE poslala elaborat na ZK za vpis. Torej načeloma je EN elaborat za oboje, ali drugače – sigurno je elaborat za uporabno dovoljenje primeren tudi za vpis v ZK, očitno pa ni nujno obratno 🙁

Tudi pri meni je bilo tako, da sem najprej rihtala ZK, torej je elaborat bil že tam, k sreči pa sem prej naredila kopijo in ko sem dala vlogo za uporabno dovoljenje, sem priložila kopijo elaborata in napisala, da je original že vložen na ZK s strani Geodetske uprave. Težav ni bilo nobenih. Kaj vama je geometer naredil za ZK, ne vem. Pri meni je za majhno hiško in majhno parcelo zaračunal cca 100.000 sit pred 3 leti.

Mojca,

cena bo tudi zdaj približno enaka. Sva pa naredila elaborat za vpis v ZK in če se prav spomnim sva eno kopijo celo dobila za naju.
Sva pa to dala narest Domplanu v Kranju in kar oni naprej pošljejo za vpis v ZK.

No, vsekakor se moram pozanimat, če lahko uporabiva to tudi za oporabno dovoljenje. Hvala.

Sem šla preverit – po 150. členu res lahko gradbeni inšpektor z odločbo prepove uporabo objekta, ki se uporablja brez uporabnega dovoljenja. Po 146. členu pa je možna pritožba zoper odločbo v 8 dneh, vendar pritožba ne zadrži njene izvršitve. Žal.

Mojca, ti vse o tem veš, zato prosim za mnenje:

Hišo smo zidali na črno v lastni režiji. Nismo imeli nadzornika. Vselili smo se konec leta 2000 (nedokončano: fasada, ograje ipd). Nakar smo tam nekje leta 2003 opravili legalizacijo – torej pridobili gradbeno dovoljenje.Sestavni del teh papirjev so tudi pregledi za strojne inštalacije, nosilne konstrukcije ipd…
Pravkar so geodeti okoli hiše merili neko spremembo trase občinske ceste (kolovoz), pa so istočasno izmerili še moj objekt (hišo) – rekli so, da bo vse skupaj šlo za vris v ZK.

Kaj pa zdaj??

A bodo oni dali vrisat v ZK? Ali bo kak elaborat??
A moram jaz dat vlogo na UE za uporabno dovoljenje.

Zgoraj pišeš, da citiram “hiše, zgrajene in naseljene med 1.1.1968 in 31.12.2002: potrebujejo gradbeno dovoljenje, uporabno dovoljenje pa pridobijo avtomatsko po zakonu, ko so vpisane v zemljiško knjigo “

če prav razumem, sodim jaz med te?? kako naj dokažem, da sem vseljena pred 2002? Kako dobim uporabno dovoljenje po uradni dolžnosti (nimam izjav nadzornika in izjav projektanta). Koliko je sploh strošek pridobitve uporabnega dovoljenja, če imaš elaborat (predvidevam, da bo geodetsko podjetje napravilo elaborat).

hvala za odgovor

Jao, jao, pa res jao, jao :))) Nisem zverzirana za nelegalne gradnje, tako da iz tega nimam niti znanja niti izkušenj. Vidim pa dve možnosti, pa ne vem, katera je prava:

Če se kot dan začetka gradnje objekta šteje dan izdaje gradbenega dovoljenja, potem ti najbrž ni pomoči in boš morala vse potrebne izjave dobiti. Projektanta najbrž imaš, saj nisi gradila na pamet?? Pokliči ga in običajno ni problema z izjavo, da ne rečem, da imajo ponavadi tudi nadzornika v svoji “skupini”. Načeloma to ne stane nič, ker bi moral biti projektantski nadzor v ceni projektiranja. Rabiš pa izjavo tistega projektanta, ki je izdelal projekt, na podlagi katerega si dobila GD in je v GD napisan. Če projektant ne more zrihtati nadzornika – hmm, morda koga poznaš, ki ima pogoje za opravljanje takih del? Ne smem ti svetovati goljufanja :))

Če pa se šteje dejanski datum vselitve, potem pa poskušam tolmačiti 4. odstavek 197. člena ZGO, ki pravi:

(4) Na zahtevo lastnika objekta iz prvega odstavka tega člena (to si recimo ti) oziroma etažnega lastnika stanovanja oziroma poslovnega prostora ter lastnika objekta iz tretjega odstavka tega člena lahko pristojni upravni organ za gradbene zadeve izda potrdilo, da ima takšen objekt uporabno dovoljenje po samem zakonu, če so takšni zahtevi priložena dokazila, iz katerih izhaja, da so izpolnjeni pogoji, ki jih določajo določbe prvega oziroma drugega odstavka tega člena. Za takšna dokazila se lahko poleg potrdil in drugih listin, ki jih izdajajo pristojni državni organi, organi lokalnih skupnosti in nosilci javnih pooblastil, štejejo tudi izjave izvedencev, prič in ogledi objektov iz prvega odstavka tega člena oziroma prostorov v njih, v skladu s predpisi, ki urejajo splošni upravni postopek.
(5) Potrdila iz prejšnjega odstavka izdaja krajevno pristojna upravna enota, razen če gre za objekt državnega pomena. Za objekte državnega pomena izdaja potrdila iz prejšnjega odstavka ministrstvo, pristojno za prostorske in gradbene zadeve.

Torej nekako vidim luknjo, da lahko uveljavljaš vselitev objekta leta 2000 preko izjav prič, ogleda objekta, itd., GD imaš, torej še evidentiranje v ZK in imaš uporabno dovoljenje.

Glede tega, ali bodo geodeti, ki merijo za cesto, naredili tudi potrebne izmere in pravilen elaborat za tvojo hišo, ti pa težko rečem.

Mojca,

gradili smo “na pamet”. Torej ob sami gradnji ni bilo niti idejnih načrtov, razen tistih, ki smo jih sami doma “izdelali”. Se pač moj okoliš na to dobro spozna.
Nknadno smo dobili projektanta, ki je izdelal proj.dokumentacijo in gradbeno dovoljenje.

Bomo videli, kaj bo s temi geodetskimi meritvami, potem pa grem na UE vprašat kako in kaj??

Točno tako. Tam bodo najbolj vedeli. Pa srečno!

Jao jao, ste prijavili novo prebivališče? V nekem popolnoma drugem primeru vem, da je datum prijave (v osmih dneh po zakonu) odigral bistveno vlogo.

Danes sem govorila s svojim projektantom glede tega in je vse skupaj ozačil za popolno neumnost.
Za stanovanjsko hišo uporabnostno dovoljenje ni potrebno. Če ga nekdo želi imeti zanj zaprosi in ga pridobi brez ogleda, inšpekcije hiše. Tako pravi on in sklepa, da mora biti nekaj drugega, verjetno gradnja na črno. Tako pravi on in mislim, da se na stvari spozna saj je v stroki zelo aktiven.

oj,moj primer je pe mel drugačen,z možem imava hišo,ki bo zdaj z prizidkom postal dvojček,tega bova ločila in z parcelacijo bova parcelo dejansko ločila na dve parceli,gradbeno imava,samo če želiva ločiti rabiva,da nam geodet tole loči,pol pa nam naredi elaborat in vpis v zemljiško.tole nas pride cc 1200 eu,pol pa morava še na UE zaprositi za lokacijsko oz.po novem za namembnost zemljišča ,s tem pa lahko pol vpišemo v zemljiško.tako nekako sem tole razumela,zdaj bova videla kako bo šlo,vsekakor so to postopki,ki se vlečejo,g.d.pol leta,pol parcelacija upajmo cc 1m,in ta tanova lokacijska še kao 3m.groza,pol pa urejaj te stvari.

zdaj pa eno vprašanje,ker imamo in g.d. izdano aprila(kolk sploh velja g.d.?) in projektanta,ki nam bo nadzorni in je označeno kot prizidek ali moramo tud vlagat za uporabno ali je ta “za namembnost” tole?mal sem zakomplicirala.

pozdravljeni mene pa sedaj nekaj zanima in sicer:

Živim v hiši zgrajeni leta 1985,pa ne vem točno če ima gradbeno dovoljenje?

New Report

Close