Najdi forum

???

Lep pozdrav

Imam eno vprasanje,zanima me,kaj je sedaj s to poplavo nasvetov o kombiniranju zivil.Primer,da se laneno seme ne sme mesat z sadjem,,da olivnega olja ni dobro mesat z žiti,razumem da se ne je krompirja in mesa ali kruha zraven…danes je ze vsak “strokovnjak” na podrocju prehrane.Prebere knjigo in revijo jana in misli,da je to vrhunec njegovega znanja,ce mi lahko svetujete o teh kombinacijh zivil? Hvala

V dobi poplave informacij, pa naj bo na podorčju prehranjevanja ali katerem drugem, je dobro ohranjati predvsem kritičnost. Če ne morete oceniti same informacije, poskusite ocenite vsaj reference avtorja.

Glede prehranjevanja in kombinacije živil, ki se jih lahko ali ne sme uživati skupaj, pa lahko zapišem le, da večina teh informacija izhaja iz alternativnih vej. Iz fiziološkega stališča ne poznam niti zadržkov, da se skupaj ne uživa meso in krompir ipd. Iz vidika prebave, bi bilo morda bolje le, če bi sadje, ki sicer zelo hitro zapusti želodec, zaužili na začetku obroka oz. samostojna, poznamo pa tudi nekaj kombinacij, ki pripomorejo k izboljšanju posameznih hranil in na to opozorimo, kadar je to problem (npr. železo). Pri običajni prehrani vam torej ne morem svetovati nobenega kompliciranja glede kombiniranja. Uravnotežen obrok sestavljajo vsa makrohranila, pestrost živil pa tudi večino mikrohranil.

Anita Kos, dipl.dietet.

New Report

Close