Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija 9mesečnik

9mesečnik

Pozdravljeni,

imam fantka starega skoraj 9 mesecev. Ima atopijski dermatitis, kožni testi so pokazali alergijo na jajce. Rad je gosto hrano, ampak sem sedaj opazila, da dobi malo pikic, ki hitro izginejo po češnjah, špinači in paradižniku, pikice je dobil, ko je to hrano jedel že nekajkrat. Zelo me skrbi, da se bo seznam samo večal in bo alergik za vedno …
Druga stvar, ki me pa zelo panično skrbi pa je možnst srčne napake. Ob rojstvu je imel zlatenico, pil je bolj dolgo in počasi. Nato, ko je zlatencia izginila ponekje 1 mesecu, je pil vdno hitreje, ampak vedno večinoma na 2 uri. Napredoval je zelo lepo, nekje po 1100g v enem mesecu. Zdaj ima nekje 10kilogramov. Skrbi me pa to, ker včasih se malo poti, ko se doji, zdaj sem mu parkrat dala zvečer flaško in je spil le 160ml, pil je nekje 10 minut. Potem se je sicer še dojil. Ne bi pa pomislila na sčrno napako, če ne bi imel njegov bratranec nekaj z zaklopkami pa če ne bi občasno imek moj fantek vijoličnih ustnic oz res temno rdečih … prvič sem to opazila predparimi meseci, samo spodna ustnica na sredini je bil abolj vijolična. Zdaj pa opažam tudi zgornjo ustnico … predvsem, včasih ko leži ali pa ko ga hranim … ko se joče ali kaj ni nikoli vijoličen. Meni pravi pediatrinja, da je zdrav, da v primeru srčmnih težav ne bi zmogel konkretnega joka in tudi zelo moder bi bil … kaj mi svetujete? Rtg prsnega koša je imel enkrat opravljen, tam bi se kaj videlo?

Če se pojavi le nekaj pikic, ki spontano in hitro izzvenijo, zaenkrat samo opazujte in počakajte. ni mogoče zatrditi, ali se bo stanje slabšalo, število alergogenov večalo ali pa bo vse izzvenelo. Odvisno tudi od tega, kakšne gene je dobil otrok, torej kakšna je družinska nagnjenost k alergijam.
Špmembna srčna hiba bi see zelo veerjetno do sedaj že pokazalo z znaki hitrega utrujanja, slabega hranjenja s počivanjem vmes, prepotenjem, bledico med naporom (sesanje npr.). Da bi imel srčno hibo s cianozo (pomodrevanjem), pa je zelo zelo malo verjetno, saj se le-te izkažejo v zgodnjem, dojenčkovem obdobju. če pedaitrinja ne sliši nobenega šuma in je torej avskultatorni izvid nad srcem v redu, po opisanih znakih pa ni sklepati na pomembnejšo srčno hibo, čakate, opazujete, predvsem kakšno bo stanje, ko bo otrok hodil in bil telesno aktiven.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Hvala vam za odgovor. Se mi pa trenutno, da ima otrok zelo veliko energije ko se kotali sem ter tja in hodi v hojici (vem, da me boste mogocr malo pokregali). Bom seveda spremljala, ko bo prav shodil. A bi bilo boljše, da grem samoplačniško na uz srcka? Pa imate idejo zakaj bi se to na ustnici dogajalo? Bi res lahko bila vazokonstrikcija zilic?
Brala sem na forumih, da je ena puncka imela tako veliko luknjo, da ni bil sum niti slisen. Drugače, ko spije flasko, spije v 15 minutah 250ml in je nasploh zelo jesc. Eduno prvi mesec je bil bolj zaspancek. Je pa vsak mesec napredoval po kilo sto ali dvesto. Ker mu se ne dajem am ali kravjega mleka zaradi možnosti alergije na mlečne beljakovine, mu dam zvecer flasko npr keksolino in rizev ali ovseni napitek. Je to ok za dojencka? Sicer ima štiri obroke gh in dojima se zagotovo 3x na dan (ne vem pa koliko spije).

Spoštovani,
po slikah sodeč ni nobenih znakov centralne cianoze.
Res je, da manjši defekt povzroči glasneje slišen šum, večji defekt pa slabše slišen šum. Vendar sta pač anatomija in delovanje srca takšna, da pretakanje krvi po nenormalnih potek povzroči tudi znake. In brez znakov ni suma na bolezen. Če se je otrok do sedaj normalno gibalno razvijal, brez sumljivih znakov za prirojeno srčno hibo, bo najverjetneje tudi naprej tako.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Hvala. Ja, pa ste opazili na sliki čisto malo bolj vijolicen odtenek na spodnji ustnici in modro crtico na sredini? Joj drugih znakov res ni. To da 250popije v 15minutah je ok? Pa včasih je cist nal vlazen od pota na začetku ko zaspi. Ampak ne vedno.

Na sliki in po opisu ni znakov bolezni srca.

Hvala vam. Tud ce ga bi vi pregledali, bi rekli, da.ni znakov za bolezen srca. Sploh pa je dobro napredoval pri dojenju, res da se je dojil na dve uri … Pa zdaj pro devetih mesecih je velik 75 in tezal 9400. Danes zjutraj, ko se je igral, sem spet opazila vijolicne ustnice. Zelo me skrbi. Pediatrinji sem omenila ze cetrtic in pravi, da on izgleda cisto ok, nobenega suma ni slisati. Pa da niti konkretnega joka ne zmorejo taki, ki imajo modre ustnice zaradi srca. Se.enkrat prilagam sliko. A obstaja kje kak samoplacniski kardiolog za otroke? Zelo.me skrbi… Je rekla gin, da modre ustnice in roke so pri starih ljudeh, ce imajo bolezen srca. Slilo pripenjam. Mi lahko odgovorite brez da objavite sliko, da ne bi bil.obraz viden … Prosim.

Na sliki ni videti centralne cianoze.
Za samoplačniški pregled lahko vprašate na Pediatrični kliniki ali v ZDL Enota Center (otroška kardiologija).

New Report

Close