Nobena dieta zame ni tako uspešna kot gibanje – tek, kolesarjenje, plavanje, intenzivno delo v vinogradu (če ga imaš) – to je najboljše za ohranjanje telesne teže. Vsaka dieta (tudi če sem samo eno uro tešča zjutraj zaradi odvzema krvi) pri meni povzroči glavobole, utrujenost in neustavljiv apetit. Ne, hvala! Sploh pa ne ločevalnih diet, prosim! Lahko pa si jutri privoščite dan brez mesa, kar pa velja za vsak petek do vključno velikega petka.
Ločevalna dieta deluje izključno zato, ker v telo vneseš manj kot porabiš. Samo ločevanje pri tem nima kaj dosti. Če se malce poglobiš v zadevo in uporabiš osnovnošolsko znanje kemije in biologije, je pa ta dieta itak ne logična.
Naj naštejem samo dve v nebo vpijoči:
– ločevanje med škrobnimi jedmi in jedmi z ogljikovimi hidrati – to je bolj ali manj eno in isto
– telo potrebuje vsak dan vse hranilne snovi
Ker gre za dieto z rednimi in stalnimi obroki, ki so vnaprej načrtovani in kalorično niso visoki, je seveda rezultat hitro opazen.
Hitro pa ga tudi izničiš, če po dieti zaideš nazaj na stara pota.
Če pa po dieti še naprej upoštevaš pravila zdrave prehrane, se pravi, večje število obrokov, več zelenjave, več polnozrnatih izdelkov, redni obroki … Potem se pa ne zrediš nazaj. Ampak, če že takoj začneš s tem, potem ločevalne diete sploh ne rabiš. Sicer traja malce dlje, da so vidni rezulati, ampak na koncu si na istem. Pot do tja je v drugem primeru sicer daljša, ampak bolj zdrava.
Podobno velja za Montignacovo dieto. Uživanje živil z nizkim glikemičnim indeksom nam pomaga samo v toliko, da ne pride do prevelikega nihanja glukoze v krvi in zato občutek sitosti traja dlje, se pravi, da pojemo manj. Poleg tega ima večina živil z nizkim glikemičnim indeksom tudi nižjo energetsko vrednost. In zato shujšamo, ker spet vnesemo manj kot porabimo. Kar je tudi edini način, da izgubljamo težo.
jaz pa menim, da so tele sodobne slovenske shujšanke (tiste znane mislim), večinoma operiranih želodcev. seveda, se potem človek lažje in uspešneje zdravo prehranjuje. edini, ki je to priznal je bivši “tito” – ivo godnič. popravite me, če se zelo moti ali sem celo katero užalila. če se celo življenje boriš s težo, potem je izredno težko, če je sploh možno, obdržati primerno težo ali biti celo modno shiran. če že tole temo preberem, vidim, kako težko je obdržati težo, ko si enkrat shujšal. naše dive pa so čedalje bolj vitke.
saj ni težava shujšati kot shujšati, problem so lakota in lačne oči, ki jih težko zadovoljiš. pa še marsikaj drugega. sicer se ne strinjam z zgoraj napisanim, da telo vsak dan rabi olivca in kurja prsa, ker menim, da se da z dobro enoločnico in kosom graham kruha čisto dobro oskrbeti telo. strinjam pa se, da je gibanje osnova dobrega počutja in lepega telesa.
Moj mož naredi to dieto ponavadi meseca januarja, da zbije zimsko pridobljene kulograme. Ločevalno dieto se drži samo 30 dni do prvega vodnega dne in zaključi. Rezultat-10kg. Nazaj dobi spet meseca decembra ker so takrat same fešte in obilico dobre hrane in pijače. Enkrat sva hujšala skupaj in jaz sem izgubila 5 kg on pa 10.
Zakaj pa enostavno sedaj ne začneš z Montijem? Jaz občudujem vse, ki se držite take stroge diete ko je ta 90 dnevna. Hkrati se pa sprašujem, če nimate nobenega življenja? Kako potem jeste v službi? Kako, če vas kdo povabi na roj. dan, piknik…
Ni čudno, da vas toliko obupa in se potem kile vrnejo kjer so bile, ko končate z dieto, saj ločevat celo življenje ne gre.
Jaz sem z Montijem pred leti brez problemov izgubil 15 kg. Letos čez zimo se jih je par nabralo, pa sem jih spet pokuril v enem mesecu. Kilogram na teden. Brez problemov in stradanja.
Tipični primer hujšanja z ločevalno je moja tete, ki se vedno odpravi hujšat s to ločevalno. Res nekaj kg shujša, a ko konča, se začne prehranjevat po starih navadah in kile so spet tu + kakšna zraven.
Pri Montiju pa ti pride v navado, da vržeš v košaro polnozrnatne špagete in ne bele. Ker ste gospodinje, ne bi smele imeti težav pri nabavi zdrave prehrane.
Hm, roky, da ti odgovorim: preprosto zato, ker je premalo stroga, preveč variacij, vsega… predvsem pa zato, ker sem v 90% že prej jedla tako, pa se ni nikjer poznalo. V bistvu sem kljub dokaj strogi prehrani, teku, pod kontrolo zdravnice ostajala na istih številkah.
Režim sam pri 90 dnevni dieti mi je ravno pravšnji. Rojstni dnevi niso problematični, če greš na piknik, si, če je potrebno vrineš vmes kak vitaminski dan in potem lahko ješ čevapčiče in zelenjavo. Če greš na torto, se prilagodiš, da pride to tisti dan, ko je torta. Saj ravno vsega pa tudi na rojstnih dnevih ni treba pož….