8mesecnik, dihanje dihanje…:)
Spoštovani,
sem mamica treh otrok. Najmlajša je bila rojena 5 tednov prezgodaj (nizek hemoglobin, dobila transfuzijo, drugače vse ok) in je zdaj stara 8m. Razvoj poteka normalno. Zelo rada jé, še posebej gosto hrano, odlično spi, sama zaspi, veliko se smeji, redko joka.
Meni se je že v porodnišnici zdelo, da otrok zelo hitro diha, vendar so mi zagotovili, da je to normalno. Ko sem se na to navadila, me je pri 2m starosti prijateljica specializantka splošne opozorila na njeno hitro dihanje. Naslednji dan je imela pregled pri 2m in pediatrinja je rekla, da tako pač dojenčki dihajo. Prvič je prehladno zbolela pri 3,5m; smo dali calpol, vročina padla, vse ok. Naslednjič je zbolela (kašelj) pri 4,5m. In takrat se je začelo težko, hitro dihanje, sat bila najnižja 92. Dobivala je ventolin, kasneje še flixtotide (2vpiha na dan). Stanje se je vedno izboljsalo (enkrat trajalo 12dni) in vedno spet poslabsalo čez par dni. Smo povečali flixtotide na 2×2 vpiha na dan in je potem en mesec bilo ok. Ko smo ga začeli zmanjševati na spet 2vpiha na dan, je ponovno zbolela. To se dogaja zdaj od petka zvečer. Mokro kašlja. Vse skupaj je trikrat ob različnih dnevih bruhnila ob kašljanju po hrani. Vročino je imela en dan (sob pop do nedelje pop). Saturacija ok. Pljuča kar čista (partner je zdravnik splošne). Gosto hrano jé normalno, mleka noče preveč. Je dobre volje, sicer bolj sitna kot običajno, malo težje zaspi. Problem nastane pri dihanju, ki je kljub ventolinih izredno hitro in plitvo že od petka zvečer, vendar brez očitnih znakov težkega dihanja (malo je vidno dihanje s trebusckom).
Nisem panik, ampak se mi to ne zdi več ok:) tudi parter nima ideje zakaj. A imate vi idejo, kaj je s tem dihanjem? Kaj lahko naredimo? Flixtotide smo povečali nazaj na 2×2 vpiha na dan. Kako naj doziramo zdravila? Zdravnica vedno reče dajajte inhalacije.
Najlepša hvala za odgovor že vnaprej! Pa seveda se opravičujem za dolg zapis…
Ps. Cepljena je po programu in še za pnevmokoka. Starejši hčerki zdaj nista zboleli za prehladom (da bi mlajšo okužili), je pa srednja imela črevesne težave, brez prehladnih obolenj. Razen malo kašljanja (je tudi na flixtotide, ki smo ga zmanjševali). Tudi najstarejša je imela te težave, vendar jih je letos zgleda da prerasla (ena mini epizoda januarja z ventolinon, je pa že od lani brez flixotida).
Hvala vam, lep pozdrav
Ventolin in Flixotide sta zdravili za astmo in ju uvedemo le pri otroku, kjer gre za utemeljen sum na astmo oz. naredimo bronhodilatatorni poskus. Dajanje kortikosteroidov kar tako ni v redu, otrok dobiva KS brez potrebe.
Ker pišete o hitrem dihanju, je to potrebno opredeliti. Torej frekvenca dihanja med spanjem in v mirovanju v času, ko nima povišane temperature.
Seveda se pri povišani temperaturi zviša tudi frekvenca dihanja, tudi 5 vdihov na minuto več pri temp. do 38,5°C. Pomembno je tudi ali to dihanje opazite le pri okužbah ali tudi v času, ko je otrok povsem zdrav. In kaj se sliši nad pljuči. Vsekakor je bolje, da otroka pregleda pediater pulmolog in izključi kakšna pomembna stanja.
Če otrok ne odgovori na Ventolin, (odgovor je: dihanje normalno, ni več obstrukcije, ni znakov težkega dihanja), potem Ventolin pri tem otroku ni potreben. Kašelj sam je sicer pri otrocih lahko tudi znak astme, vendar ne pri 8 mesečniku. >Bolj verjetno gre za prebolevanje okužbe dihal, tega kašlja ne zdravimo z Ventolinom (razen pri otroku z astmo, kjer virusne okužbe dihal poslabšajo astmo).
Najlepša hvala za odgovor!
Stvar se je nadaljevala tako da je deklica v torek dobila visoko vročino in ni nič pila, zato je pristala v bolnici. Vročino so ji takoj zbili, dali so ji infuzijo. Ker je dihala hitro (med spanjem in ko je budna okoli 60), so ji seveda uvedli inhalacije ventolina in flixtotide 3vpihe na 8ur.
Imela je rahlo povišane levkocite in pordelo žrelo. Naslednjii dan je bila odpuscena. Za dihanje so rekli, da ni z naporom, le malo s trebusckom. Ventolin naj dajemo še 6dni na 4 in potem na 6ur, flixtotide pa še dva tedna 3×3 vpihe, potem 2×2, do pulmolog pregleda.
Diagnoza je bila najprej obstruktivni bronhitis, nato so spremenili v bronhiolitis. Ona še vedno pospešeno diha, okoli 60, tudi v spanju. A naj dajemo še zdravila? Danes grem po NAP za pulmologa. Skrbi me, kaj se lahko zgodi zaradi dihanja, ker to traja že osem dni. Saturacija vedno ok.
Hvala vam!
Bronhiolitis je virusna okužba, ki prizadene spodnja dihala in traja kakšen teden, kašelj in prizadetost dihal (preobzivnost) pa tudi nekaj tedov po preboleli bolezni. Poslabšanje s potrebo po dodanem kisiku pričakujemo nekako do 5. dne bolezni, potem gre na bolje.
Bronhiolitisa ne zdravimo ne s kortikosteroidi ne z Ventolinom, lahko pa opravimo bronhodilatatorni poskus. Torej damo Ventolin in opazujemo učinek. Otrok, ki mu Ventolin pomaga, je izboljšan v 20 minutah. Če odgovora ni, Ventolina ne dajemo.
Po prebolelem bronhioliotisu otrok kašlja, čisti dihalne poti še teden, dva ali dlje. Če nima znakov težkega dihanja (ugrezanje jamice pod vratom, ugrezanje medrebrnih prostorov, plapolanje nosnih kril, stokanje ali piskanje, otežen izdih, dihanje močno s trebuhom), gre na bolj in ga samo še sledimo.