8 mesečni dojenček – kaj mu skuhati???
Pozdravljeni starši,
obračam se na vas, da mi pomagati s svojimi izkušnjami pri prehrani dojenčka.
Doma imam 8 mesecev starega dojenčka. Njegova rojstna teža je bila 2,400 kg. Sedaj jih ima 6,650 kg. Zdravnica mi je rekla, da naj mu začnem ponujati gosto hrano že pri 4,5 mesecih, ker je bolj droben. Z možem sva jo ubogala. Lepo je jedel zelenjavo (krompir, cvetačo, korenje, brokoli,…). Kasneje mi svetovala naj preidem še na sadje. No, od kar je probal to, zelenjave več ne mara. Od sadja je samo marelice, gozdni sadeži (frutek), slive, kaki, hruške, jabolka s piškotom ter čokolino. Ne mara mesa, jajc(rumenjak), polente, riža, jogurta oz. kakršen koli okus, ki ni sladek. Zdravnici hodiva na 2 tedna, da preverjamo težo. Skoz je na spodnji meji. Ta mesec je šel pod njo. Ni niti ene stvari, ki bi jo jedel z veseljem. Usta nikoli na široke od odpre. Zato naredim kašice tako vodene, da mi nekako uspe dati samo konico žlico v usta in potem mu nekaj steče notri. In še takrat mora eden plesati pred njim oz. nekaj početi, da ga zamoti.
Zdravnica mi pravi, da naj vztrajam. Sprašujem se do kdaj. Vsak dan mu kuham zelenjavno juhico in vsak dan me zavrača (zavrača me že več kot 2,5 meseca). Če kaj preveč silim v njega se pa začne dreti in potem smo za 1 uro zaključili z hranjenjem. Poskusila sem hrano tudi malo osoliti, če bi bilo kaj boljše – pa ni. Naredila sem pire krompir in smetano za kuhanje. Posrka samo smetano iz žlice.
Ima kakšen nasvet? Kaj mu naj še probam narediti? Več kot 4 obroke ne spravim v njega (100 g na obrok). Sama vidim kako mi je zadnji mesec bolj suh, pa mu ne znam pomagati 🙁
Kaj pa, če bi poskusila pripravit mesno zelenjavno kašo s kakšno bolj sladko zelenjavo – npr. hokaido, muškatna buča, sladki krompir, koruza… Naša je imela (oz. ima še) zelo rada, če sem ji tako naredila kašo, zaven sem lahko dodala kakšno bolj “grenko” zelenjavo- brokoli, cvetačo, pa obvezno košček piščančjega mesa. Soliti sem začela pri 10 mesecih in od takrat še raje usta odpira. Če mu vsak dan skuhaš zelenjavno juhico in jo zavrača, potem mu je ene 2 tedna ne ponudi. Ponudiš mu lahko tudi kak košček kruha. Aha, pa na začetka sem pri obeh mojih polento naredila tako, da sem jo zmiksala skupaj z omako, sicer je nista marala jesti. Probaj še kak nov okus, nrp. ajdova kaša z oranžno lečo in krompirjem, če ti bo zavrnil, lahko narediš bolj tekočo in malo pretlačiš oz. zmiksaš. Pa še to – če kako krajše obdobje zavrača hrano, lahko to počne tudi zaradi zobkov.
Naša bo sedaj stara 1 leto pa imam težave, ker se je madam naveličala določene hrane. Sedaj bi najraje kar vsak dan jedla makarone z bolonjeze omako, vmes pa kruh. Celo sadja se je naveličala, razen kakšn o kupljeno z jagodo in borovnicami še spravim vanjo…
Aha, pa si morda prebrala knjigo “Moj otrok noče jesti”? Jaz je sicer ne poznam, je pa kolegici, ki ji mali do 9. meseca sploh ni hotel jesti GH zelo pomagala.
Pire mu vedno naredim na maslu, ker tudi sebi delam na takšen način. Midva z možem ga obožujeva. On pa obrača glavo levo in desno. Bom pa jutri naredila špinačo in krompir.
Na buče je alergičen 🙁 Bom pa poskusila z ajdovo kašo. Zanima me, kdaj ste začela dajati stročnice dojenčku. Jaz sem zdravnico vprašala glede koruze in me je skoraj napadla, da kakšna mama sem, da bi stročnice ponujala njemu, da znajo delati še odraslim probleme.
Zobki so druge tudi problem, sedaj mu raste že 4 in ga kar matra.
Hokaido, te zelenjave pa sploh ne poznam. Grem ta vikend v večjo nabavo in bom še to vzela. Imate mogoče kakšen nasvet kaj lahko naredim z njo oz. kaj naj še skuham zraven.
Kruh mu dajem. Več ga je na kavču, po tleh, v njegovem trebuščku ga ni pa skoraj nič 🙁 Slab jedec je.
Knjigo sem pa že rezervirala v knjižnici. Upam, da mi bo pomagala
Vidim, da se trudiš. In prav je tako. Drugega pametnega nasveta tukaj ni, kot samo “probavati in probavati”. Jaz sem našim zmiksala vse, kar sva midva za mizo jedla. Tudi makaronflajš, pa sem ga z juho zalila, da je bila “kaša”.
In se nisem obremenjevala pri 8 mesecih, kako je slano ali ni slano. Važno je, da otrok JE.
Ne spomnim se več, ampak bil je še zelo majhen. Ko naj ne bi smel pojesti čevapčiča. Pa se je na pikniku stegnil po tistem čevapu in ga je pojedel. Evo, nič mu ni bilo hudega.
Če bi se jaz “by-the-book” držala vseh teh prehranjevalnih nasvetov, se mi ne bi nobeden “poredil”.
Jaz ti predlagam sledeče: jesti mu daj tisto kar skuhaš za vaju z možem! Ne kuhaj mu posebej. Jaz sem mojemu sinu začela s 5m dajati kašice. Najprej zelenjavne nato sadje in je naneslo zdaj tako da ima rajši zelenjavo kot sadje. Sedaj je samo tisto, kar jeva midva. Tudi naš je bolj pri drobcenih -star je točno eno leto in ima 9kg. Poje dosti, samo vse pokuri ker je hitro shodil. Pa mu nič ne manjka. Poskusi biti čimbolj sproščena ko ga hraniš. Jaz ga vedno usedem za mizo, dam zraven eno knjigico in potem listava in pojeva, se pogovarjava, oponašava živali itd… Dobro sem se ga naučila zamotiti, in posledično s tem je začel tudi konkretno jesti. Če se vmes naveliča, ga pustim malo samega, pridem nazaj, zamenjam knjigico, in jeva naprej. Vztrajaj, boš videla, vse se da. Starejši ko bo, lažje bo….ne obupaj!
Nimam pametnega nasveta…
Lahko pa ti povem, da se je tudi moja rodila med lažjimi, že v trebuhu je odstopala za 3 tedne, itd… No… do 1 leta smo imeli podobne težave kot vi, če ne večje, saj moja ni niti mleka pila dovolj, kaj šele goste hrane.. šele tu je bila veselica z njo. Pa seveda smo dali vse žive preiskave skozi, gasroskopijo, ph-metrijo, kontrola na 1,5 mesec na pediatriji.. Dali so nam nek mlečni napitek, ki nadomesti obrok. Od GH je pojedla le sadno kašico in neko kašico od Hippa s špinačo, bljak bljak, čeprav sem ji doma pripravljala vse sorte , tudi sol, maslo sem hitro uvedla..sam da bi jedla. Ampak bila je pa zdrava, žilava, navihana, odličen imunski sistem.. Njej očitno ni manjkalo nič…
Da skrajšam… Od 12 meseca preobrat.. Začela je jesti. Ne kot ostali ampak vsaj toliko, da se nisem sekirala… Verjetno ima tu prste vmes odhod v vrtec.
Upam, da bo tudi s tvojim podobno.
pri moji punčki je bilo tako da sem pri 5,5 mesecih začela z uvajanjem goste hrane in se mučila cela 2 meseca, ker ni hotela za kosilo nič, mogoče žličko dve. večerjo pa je pohamsala, ker je bila z mojim mlekom narejena.
no, sem vztrajala in je res – z danes na jutri je začela na polno jesti. zdaj je čisto vse, kar ji dam, in to zelo veliko – tudi več kot 200 g za kosilo je že pojedla.
vso srečo