Šesta otroška bolezen-mečava
Pozdravljeni,
moja hčerka je dobila 6 otroško bolezen. Stara je 6 mesecev in en teden. Potek je bil najprej 2 dni dokaj visoke vročine (tudi do 39,5), kar sem po potrebi zbijala s svečkami. Seveda je bila malo nejevoljna in bolj utrujena od vrocine ampak vseen dokaj igriva, jedla je normalno, plenice polulane. Le kakec ke bil malo bolj tekoc (uvajamo gh tako da je ze bolj trd, sedaj je bil spet mal bolj kot takrat ko je bila 100% dojena).
3. dan ji je vrocina zacela padati, se je pa pojavil en simptom ki je mene zelo presenetil in prestrasil- malenkost izbocena velika mecava. Mecavo ima se razmeroma zelo odprto in opazila sem da se je malenkost izbocila. Na njenem obnasanju sicer ni bilo (nevroloskih) sprememb v motoriki ipd… Zvecer tisti dan je zacela dobivati tudi znacilne izpuscaje po telesu. Pediater je tako takoj zakljucil da gre za 6. otrosko bolezen. Rekel je da je ta pojav z mecavo znan in da se vcasih pojavi pri dojenckih, kar sem nasla tudi v literaturi omenjeno. Vseeno pa me malo skrbi, ali ma lahko kaksne posledice zaradi tega? ali je imela vnetje mozganov oz kaj takega? mene je to zelo prestrasilo. Ali vam je ta simptom znan? jaz sem vedno mislila da so te 5 in 6 bolezni samo vrocina in potem par pikic.
4. dan je sicer ta mecava sla ze skoraj cisto v normalno stanje, izpuscajcki so seveda prisotni.
Lp
Opazovanje velike mečave ima pomen le kot dodaten znak – torej pri “izbočeni” NAJPREJ znaki “centralnega” draženja (vreščeč jok, bruhanje, odklanjanje hrane, prekomerna zaspanost ali razdražljivost ipd), ki kažejo na povečan znotrajlobanjski tlak. Kot izoliran znak (zlasti če gre za “malenkost izbočeno”) ne pomeni prav ničesar.
Tudi zato, ker se mečava lahko zdi bolj napeta samo zaradi joka, zaradi položaja (bolni dojenčki so manj pokonci, v ležečem stanju je pritisk v glavi vedno višji), tudi ob zvečani telesni temperaturi.
Torej ste lahko povsem brez skrbi, zanesljivo ni bilo kakšnega vnetja možganov, še zlasti ne takšnega, ki bi pustilo posledice.
Lep pozdrav!
Najlepša hvala za odgovor. Malo sem pomirjena a mi po parih dneh to še vedno ne gre in ne gre iz glave. Ali bi se morebitni menegitis videl na krvi in urinu?
Tisti dan ko je bila mecava izbocena (izbocena je bila v vseh polozajih in tudi doktor je ocenil da gre za nekoliko izboceno mecavo) so ji vzeli kri in urin, pokazalo je:
K-lkci (6,3- meja 6,6-15,6)
K-ht (0,312- meja0,315-0,405),
Eozinofilci (0,01- meja 0,05-0,8).
Monociti (13,1%- meja2-12%),
Eozinofilci (0,2%-meja 0,5%-5%),
U-Levkociti (1-meja 0),
Eritrociti 3 (meja do 3).
Ostalo je bilo v mejah.
Prebrala sem da ta virus spada med viruse herpesa. Herpesi kolikor vem lahko zakasnelo povzrocijo kaksne hude nevroloske bolezni (mielitis ipd..). Ali to pomeni da so bili njeni mozgani in hrbtenjava “okuzena” in da lahko kadarkoli izbruhne to in povzroci kaksno hudo okvaro (ker hepresi se zbujajo?)
Upam da zastopite vprasanje in se opravicujem za tole, ampak simptom mi je bil res grozen in me je zelo strah da bo imela posledice ker se jo okuzila tako majhna (6 mesecov, ponavadi te bolezni pridejo malo kasneje?)
Lp
Vsi navedeni izvidi so povsem v mejah normalnega.
Meningitis je hud ZAPLET okužbe, ki se kaže z zelo jasnimi, alarmantnimi znaki, nikoli ne poteka “prikrito”. In če ni meningoencefalitisa, če otrok nima bolezni imunske pomanjljivosti (kar bi že zdavnaj vedeli…), sploh ni možnosti za vse, kar omenjate. (No, tudi “izbočena velika mečava” je “zrasla na vašem zelniku” – torej bolj produkt vaše panike, ne pa realno opažanje, znak – zdravnik je sicer temu pritrdil, ker ste jo tolikokrat omenili; poleg tega izbočenost praviloma nima velikega pomena, tudi ob vnetjih osrednjega žiuvčevja ne!)
Bodite veseli, da je ena od otroških nalezljivih bolezni odkljukana. Na spisku jih bo namreč še kar nekaj.
Srečno!