6. infek.bolezen v zgodnji nosečnosti
Pozdravljeni
Hčerka je prebolela 6. infekcijsko bolezen. Tisti čas sem bila v 1. mesecu nosečnosti. Ne spomnim se, da bi sama imela kakšne bolezenske znake. Zanima me:
1. Kakšni so znaki bolezni pri odraslih?
2. Če sem slučajno bila res okužena, kako lahko ta bolezen vpliva na mojega še nerojenega otroka? Sedaj sem namreč v 33. tednu nosečnosti. UZ je OK. A so nepravilnosti na plodu vidne z UZ?
Hvala, lp
Spoštovana,
šesto bolezen (strokovno imenovano Exanthema subitum = nenadni izpuščaj) povzročajo človeški herpes virusi iz razreda 6 (HHV-6). Pri otrocih (večinoma prebolijo to otroško bolezen še pred 2. letom starosti) povzročajo nenadno visoko vročino (preko 39 stopinj C), ki pade po 2-4 dneh. In ravno, ko se zdi otrok boljši (skoraj zdrav), se pojavi nesrbeč rdeč izpuščaj – sprva po trupu, potem še na vratu in okončinah, od koder ozgine nazadnje – po pribl. 2 dneh.
Odrasli zbolijo izjemoma (saj jih večina preboli to bolezen v zgodnjem otroštvu, zato jih ščitijo protitelesa) – in pri njih bolezen res lahko poteka skoraj neopazno, le z izpuščajem.
Sveža okužba s HHV-6 (torej prvič v življenju) bi v nosečnosti lahko ogrozila nosečnico in plod zaradi njene visoke vročine, sam virus po doslej znanih podatkih ne dela nepravilnosti ali bolezni pri plodu. Da bi prišlo do oškodbe zarodka (v prvih tednih po zanositvi), je še manj verjetno, saj v tem času velja pravilo “vse ali nič” – če je zarodek bolan ali ima okvare, bo prišlo do splava. Če preživi, bo zdrav. Da pa bi prišlo do poškodb zarodka ob tem, ko nosečnica ne bi imela nikakršnih znakov bolezni, pa itak ni verjetno.
Torej odmislite te skrbi in se veselite naslednjih tednov.
Lep pozdrav,