Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Nosečnost in obporodno obdobje 5 min dojenja dovolj???

5 min dojenja dovolj???

Spoštovana Karmen!

Sem prvič mamica in najbrž si lahko predstavljate koliko vprašanj se mi zastavlja iz dneva v dan. Moram priznati,da je ta forum zlata vreden, saj sem našla že veliko odgovorov in sem se lahko pomirila. Nisem pa našla odgovor na moje sledeče vprašanje (razen vašega priporočila naj ne gledamo na uro pri dojenju); moja puža je pri rojstvu na dan roka imela 2760 g, pri dojenju nisva imeli težav, se pravilno pristavljama in tako naprej, tako da sva šli iz bolnice z 2980 grami. Sedaj pri enem mesecu je imela že 4040g. Od približno 6 tedna naprej pa se mi zdi, da imava težave. Glede teže se mi zdi,da vseeno napreduje, le da postane pozno popoldan največkrat “sitna” in noče in noče zaspati do polnoči, enih ali dveh zjutraj. Krči se, se joka, želi biti vedno samo v pokončnem položaju (kot za kupčka) in gleda okrog. S fantom se pri tem izmenjujema, a je toliko ur res ne morema tako držati. Ko jo dama dol se joka. Od joka najbrž vmes kdaj pa kdaj zaspi, vendar nikoli več kot 10 min. In ko je v takem stanju se doji svako uro vendar ne več kot 5 min ali pa še manj. Včasih se tudi na zizi krči, včasih zaspi in takoj ko jo prestavim se začne dret. Pazim na hrano tako, da že skoraj nimam kaj jesti (poskusila sem, da bi bilo z njo kaj bolje, da ne jem nič svežega sadja in zelenjave in podobno pa ni nič bolje). Dopoldne se doji približno na tri do štiri ure. Takrat je tudi od 10 do 20 min. Ponoči se mi ponavadi zbudi dvakrat in takrat je največkrat dolgo 20- 30 min. Vendar pa popoldan na pogosto in 5 min ali pa še manj. Kaj je to? KAj naj naredim? PRosim svetujte mi!!! Moje pediatrinje ne bi prosila za nasvet, ker ko smo bili nazdanje mi je zrecitirala (je že starejša) take stvari o dojenju, za katere dobro vem, da so zastarele in sem bila šokirana. Ona me ni nič vprašala kako se dojiva, sama je imela monolog, da si je treba mleko VEDNO iztiskavat, da je treba piti mleko, da bom imela mleko in tako naprej… Svetujte mi LEPO PROSIM!!!!

Aja, pa še to-dajem ji kapljice proti krčem.

HVALA

Draga Ksenija,
naj bomo prvič mamice ali že izkušeni starši, vedno smo polni vprašanj, dvomov in se sprašujemo, ali delamo prav. Prav je tako, saj smo skrbni starši, le malce več intuicije in samozavesti bi očitno potrebovali. Verjamem, da vam je težko, ko vaša deklica joka, sprašujete se, ali ste dobri starši in kaj lahko naredite, da bi otrok postal zadovoljen, srečen dojenček. Vaša deklica lepo napreduje, raste in se razvija.

Kar opisujete pri vaši hčerki, so lahko tipični znaki kolik. Popoldanska »sitnost«. večerni jok, krčenje, hlastajoče in kratkotrajno dojenje, zadovoljnost na rokah staršev,…

Pravite da najbrž zaspi med jokom? Bojim se, da vas nisem čisto prav razumela… brez zamere, toda ali niste takrat poleg nje, da tega ne veste? Zelo dobro je, da vam partner pomaga in verjamem, da je ta čas za vaju oba zelo stresen in naporen. Razumljivo je, da se razburjen dojenček, ki je prej hudo jokal, ne more lepo, mirno in zadovoljno dojiti. Si predstavljate, da bi vi jokali in kričali celo popoldne (pa čeprav pri nekomu v varnem naročju), nato pa poskušali mirno pojesti večerjo?

Pravite, da pazite na svojo prehrano? Draga Ksenija, doječa mamica naj je vse in vso raznoliko hrano! Znanstvene raziskave so dokazale, da dojenčki nimajo krčev zaradi prehrane, ki jo uživa mati. Izjemoma le v primerih, če je otrok alergičen ali preobčutljiv na določeno živilo, ki ga uživa tudi mati (ponavadi v PREVELIKIH količinah, najpogosteje je to kravje mleko). Posvetujte se z zdravnikom in po njegovih navodilih bi morda lahko uvedli dvotedensko izločevalno dieto brez najpogostejših alergenov. Razlika bo zelo hitro opazna. Pravite, da ne opažate razlike, če se odrečete svežemu sadju in zelenjavi. Tudi če bi šlo za morebitno alergijo, bo razlika opazna šele po nekaj dnevih ali celo tednih diete brez teh živil.

Omejevanje pri prehrani matere ima še en zelo pomemben, a velikokrat zanemarjan vidik: psihični. Mamica, ki se nečemu odreka in žrtvuje za dobro svojega otroka je nezadovoljna, če ni rezultatov pa še nesrečna. Toda le zadovoljne mamice imajo tudi zadovoljne otroke. Toplo vam priporočam v branje članek o kolikah in poskusite ravnati po nasvetih:

Prijazen pozdrav! Karmen Mlinar, svetovalka za dojenje pri La Leche League International <http://www.dojenje.net>

Ksenija,
kar si napisala glede dojenja: čisto enako se dogaja nam. Ponoci se zbudi, pije 15 min intenzivno in lepo pridno spi. Zjutraj prvi obrok lepo pridno poje, dopoldansko malico malo strajka, ampak pije recimo 5 min…pop pa en obrok ful poje, drugace pa bolj malo. Polulanih in pokakanih plenic ima dovolj. Vedno.
Razlika je ta, da zvecer dojencica zaspi okrog 10 ure in spi tudi 5 ali 6 ur skupaj.
Morda je to samo tako obdobje. Pri nas ne vem če so kolike, ker se ne zvija toliko.To se je pred časom.
Nositi jo moram tocno v pokoncnem polozaju. Pri nas pomaga, da se veliko pogovarjamo. Hodimo po stanovanju in se pogovarjamo, pa kaka žlička čaja, pa kak nenaden žvižg jo tudi umiri.
Upam, da bo čimprej minilo!

---------------------------------------------------- Življenje je lepo, zato ga je vredno živeti!

Imamo podobne težave. Naša dojenčica, stara 6t je naenkrat, takorekoč čez noč, zmanjšala količino popitega mleka. Še do pred tremi dnevi je praviloma sesala po tri runde pri enem podoju, z vmesnimi podiranji kupčkov, običajno je tudi zaspala na dojki. Tudi sicer je načeloma jedla in spala. Sedaj pa je naenkrat začela jokati med dojenjem, eno rundo poje, sama spusti dojko, podrema kupčka in potem in je za njo dojenje končano. Če jo želim dalje hraniti začne panično jokati, pordi, se krči. Če jo dvignem je ok. Včasih tudi kaže znake da bi še rada jedla, jo pristavim pa noče in se dere. Kaj je to?
Sicer imam mleka več kot dovolj, v prvem mesecu je pridobila 1150gr. Polulana je nonstop in praviloma tudi pokakana, tudi zdaj ko malo je. Nevem od kod ta nenadna sprememba, ni mi jasno. Mi lahko kdo pomaga?

Pozdravljeni, incha!

Vaš 6t stara deklica se doji bistveno manj časa in med podoji joka. Najprej sem pomislila na morebitne prebavne težave. Kakšne barve in konsistence je njeno blato zdaj, je kaj spremembe pri količini odvajanja?

Dodajate kakšne druge tekočine, je povečala uporabo dude? Se vam zdi morda napeta, se odriva, krivi nazaj? Je kaj drugače, če dojite sede ali leže, kako je ponoči? Poskusite podojiti dlje časa takoj, ko se zbuja, a še ni prebujena, morda za uspavanje, ko se je že delno uspavala z nošenjem, dudo,… Priporočam, da pazite na morebiten ekstenzijski vzorec in jo poskusite umiriti s hendlingom, masažo,… Ekstenzijski vzorec – otrok je napet, se odriva, krivi nazaj, upira:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4187704,4481382#REPLY (2m)
http://med.over.net/forum5/read.php?46,1590779 (forum Pediatrija)
http://med.over.net/forum5/read.php?46,5027042 (Zloženka o handlingu, IVZ)

Dojenje ponudite večkrat, morda bo vredu večkrat po manj, če drugače v tem trenutku ne bo mogla zaradi nekih težav. Še nekaj podobnih situacij – Kratki podoji:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1981992 (3m)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1982052 (3m)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,5068734 (3,5m)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1981991 (4m)

Super napreduje! Spremljajte pleničke, če vas bo skrbelo, tehtajte po tednu ali dveh. Morda je samo bolj učinkovita pri sesanju in ji novi ritem ustreza.

Mojca Vozel, svetovalka za dojenje pri La Leche League International Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188 Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825

Draga Mojca!
Naš sonček ima očitno neka nihanja in mama se še kar ne more navadit, da je to normalno. Vsakič se vstrašim, najbrž se s časom navadiš na to.

Torej, po parih dneh smo skoraj na “normalnem programu”. Hec je, da je bilo blato normalne barve, nič kaj drugače kot sicer, odvajala je normalno, kar me je čudilo, saj sem mislila, da dobi premalo, pa očitno ni. Imela sem občutek, da jo jezi želodček, kot da bi se ji hrana nazaj vračala in da ni mogla zaradi tega več jesti. Pa sva podirali kupčka, kot zmeraj. Ponoči je pa bilo tako kot vedno, težavice so bile čez dan. Spala je normalno, ni se nič kaj prej zbudila kot sicer. Duda in vse ostalo, kot prej, nobenih sprememb, tudi tekočin ji nisem dodajala.

Sicer je tudi praj včasih imela občasno bitke med dojenjem, kratka napetost in oglašanje, vendar je jedla naprej, dostikrat takoj po tem zaspala na dojki. In tudi takrat je največ pojedla v 1. rundi, samo so ji vseeno sledile še dve. Sem ji zdaj štela koliko požirkov naredi v prvi rundi, sem bila presenečena, min 150 brez prestanka, očitno dovolj.

Ekstenzijskega vzorca ni za opazit, le občasno se res zvije, ko se jezi, jo muči trebušček. In če bi opazila, da je tega več, kaj pa potem? Pri posvetovalnici povem ali kako, je to hudo narobe?

Hvala za vse vaše nasvete!

Ja, včasih jih kaj “prime”, da imajo slab dan… Ne skrbite, če je večinoma mirna. Gre sicer za prehodne razvojne vzorce, ki jih rešujemo s hendlingom, masažo, sproščanjem otroka.

Mojca Vozel, svetovalka za dojenje pri La Leche League International Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188 Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825

Pozdravljene,

tudi pri naši 5 tednov stari deklici se pojavljajo enake težave. Ponoči je načelma pridna in se zbudi enkrat lepo popije in zaspi nazaj. Čez dan je popolnoma druga pesem. Cel teden ima tudi zelnkasto blato, vendar mi je sestra pri zdravniku povedala, da je to lahko virus ali pa moje železove tablete.

V glavnem, mala dopoldan večkrat je, kakšen dan nato lepo spi 2 urici vmes, kakšen dan ne spi skoraj nič, oziroma malo po pol urice parkrat. Proti večeru, pa se pričneva dojiti ko zmešani in sicer se dojiva lahko tudi po 3 ure skupaj ali več, seveda s presledki. Včasih je tako popoldan. Sem pa pri njej opazila ekstenzijski vzorec in da se krega, ker mislim, da je zaradi premalo spanja čez dan popolnoma utrujena. Problem je tudi v tem, da imam večje dojke, ena je sploh večja od druge in se na večji sama krega. Kako lahko preprečim, da se ne bo preveč raztegovala?

Ker je imela od rojstva krče, ji dodajam kapljice in jo mažem okrog popka s kremico. Krči so prenehali, vendar se tudi sedaj zvija, kar pripisujem utrujenosti oziroma napenjaju, preden se dobro pokaka. Napreduje dobro, sa je v treh tednih pridobila 900 gramov.

Mi lahko svetujete, kako naj jo lepše dojim, ker ko jo pristavim, se mi obrne na hrbet in tako ostane. Včasih se nato, če je zelo utrujena krega in zvija. Ker sem proti koncu večera že popolnoma utrujena, me zanima, kaj naj še storim, da bodo podoji, sploh večerni krajši.

Mleka, mislim, da imam dovolj, ker sploh, ko jo pristavim ponoči po kakšnik 3-4 urah, mi tudi iz druge dojke mleko teče ven.

Hvala za pomoč in res je forum zakon :).

Pozdravljeni, Sandolina!

Vaša 5t stara punčka ima zeleno blato, sumite ekstenzijski vzorec, ker je podnevi nemirna, zvečer imate maratonsko dojenje.

Zeleno blato je lahko to, kar ste napisali, lahko pa je znak vsakršnih prebavnih težav, kolik, ki s pogosto začno ali okrepijo okoli 6t.

Če deklica podnevi ne spi veliko sama, ampak bolj v naročju, med dojenjem in je dokaj mirna, potem je to vredu, če veliko joka in je z dojenjem ne morete potolažiti, je pa nekaj drugega. Če oddrema, je za dojenčka to čisto primerno. Dojenčki imajo veliko plitkega spanca, malo pa je globokega in trdnega spanja, ko jih lahko zares odložimo in damo spat. Enako velja za dolgo dojenje več ur skupaj zvečer. Lahko je normalno, pač vidimo, da rabi sesanje, da še ni zaspana, da bi trdno zaspala… lahko pa je kakšna težava, če joka, se noče dojiti, pa se tudi ne more umirit, je nervozna, se napenja, se zvija ipd…

Ekstenzijski vzorec ponavadi pride zaradi veliko pokončnega nošenja. Lahko je otrok že od porda morda nekoliko hiperton (povišan mišični tonus). Lahko gre za posledico prebavnih težav, ko otrok hoče biti bolj pokonci, ko se izteguje, ker ima prebavne ali druge težave, ker ima refluks, alergije… Otroka umirjamo, masiramo, razvijemo večkrat, če mu tako ustreza, lahko ga dojimo leže, da ga čim manj držimo (pritisk na telo povzroča več iztegovanja) oz. preizkušamo različne položaje, v katerih bi bil otrok mirnejši. Ukrepamo tudi z izboljšanim hendlingom, kolikor je le mogoče. Je pa to težko včasih, lahko je prava umetnost pravilno držati otroka, ki se kar naprej zvija in odriva. Ekstenzijski vzorec – otrok je napet, se odriva, krivi nazaj, upira:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4187704,4481382#REPLY (2m)
http://med.over.net/forum5/read.php?46,1590779 (forum Pediatrija)
http://med.over.net/forum5/read.php?46,5027042 (Zloženka o handlingu, IVZ)
http://med.over.net/forum5/read.php?11,515970,515970#msg-515970 (izkušnje mamic)

“Problem je tudi v tem, da imam večje dojke, ena je sploh večja od druge in se na večji sama krega. Kako lahko preprečim, da se ne bo preveč raztegovala?”
***Se na večji morda doji tako, da je bolj pod dojko? Morda teža dojke pritiska na spodnjo ustnico in težko zagrabi. Poskusite tako, da je dojka podprta s kakšno plenico, deklica pa naj bo dovolj visoko, da pride ona k dojki. Je leže kaj lažje? Ali tudi “pada” z dojke, cmoka? Poglejte morda še tole. http://med.over.net/forum5/read.php?94,4390802,4396854#msg-4396854 (1t, boli – velike dojke)

Seveda je možno, da se zvija zaradi prebave, preden se npr. pokaka, kot ste napisali. Poskusite lahko še ponuditi eno dojko večkrat, torej da dobi čim več maščobe proti koncu podoja, kajti ta maščoba uravnoteži laktozo in zmanjšuje prebavne težave, mleko postane laže prebavljivo.

Če uživate kofein, teobromin, tein (kava, kofeinske pijače, pravi čaj, čokolada), beli sladkor, veliko kravjega mleka ali izdelkov iz njega, bi bilo morda dobro, če prvoomeneno izločite, sladkor zmanjšate na minimum, kravje mleko pa ponavadi izločamo za 2-3 tedne, kadar se situacija ne izboljšuje in je zeleno blato čedalje bolj prisotno, otrok pa ima vidne težave in veliko joka.

Možno, da bi deklici pomagalo tudi, če bi vi jedli več probiotikov, lahko naravnih, npr. kislo mleko, domača sirotka, kefir, jogurt, kislo zelje,… ali kakovostnih probiotičnih pripravkov, ki se kupijo v trgovini z zdravo hrano ali morda tudi v lekarni, nisem prepričana. Če namreč izboljša prebavo mati, se manj slabo prebavljenih snovi iz materinega črevesja seli v kri in nato v mleko, kjer dela težave otroku. Izogibajte se hrane, ki vas napenja oz. vam po njej ni ugodno. Lahko da to moti tudi deklico.

“Mi lahko svetujete, kako naj jo lepše dojim, ker ko jo pristavim, se mi obrne na hrbet in tako ostane.”
***Če ji tako ustreza, naj bo tako. Sicer pa naj nima pri nogicah kakšne opore, ob katero bi se lahko odrivala. Kot rečeno bi poskusili leže in da jo čim manj držite, malce eksperimentiranja je včasih potrebnega.

“Včasih se nato, če je zelo utrujena krega in zvija. Ker sem proti koncu večera že popolnoma utrujena, me zanima, kaj naj še storim, da bodo podoji, sploh večerni krajši.”
***Uh, tole pa ne znam kaj pametnega napisati. Dojenček pogosto ne zaspi, ker ni zaspan, je pa že utrujen in poln vtisov, tako da potrebuje veliko sesanja za tolažbo in umirjanje, kar včasih res dolgo traja. Ena mamica je povedala, da dojenčka prepusti očku, ko je to mogoče, nato pa uredi in umije najprej sebe. Ko je v pižami in sproščena, previje in umije dojenčka, nato pa se sprosti, bere ali gleda teve, ki ga nastavi na čim tiše, kar med dojenjem, ko je otrok miren. Ko ni miren, se sprehodi po stanovanju in otroka privije tesno k sebi, ga ziba na vzmetnici, pleše… Drugi mamici je pomagalo, da je otroka vedno, ko so se pojavili večerni izbruhi joka, okopala, s tem je prekinila začaran krog. Tretja mamica je dojenčka previla, ko ni mogla več dojiti in je od nenehnga dojenja postajala nervozna, otrok se je brez pleničke sprostil, pomagala je masaža, nato je bil bolj utrujen in je prej zaspal. Poglejte še tukaj, če bo čas.
Večerni »blues« – dolgotrajno večerno dojenje/uspavanje/jok:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1979044
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=208&t=208
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=922&t=922
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4331240 (mnenje mamice)

Ob dobrem napredovanju ni treba sploh skrbeti, da bi bilo kaj narobe s tvorbo mleka, povsem se strinjam, ne glede na iztekanje ali občutek v dojkah.

Mojca Vozel, svetovalka za dojenje pri La Leche League International Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188 Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825

New Report

Close