No tako – post se je začel in zaenkrat kar uspešno.
Ker doma nimam skušnjave (Nutele) me tudi ne mika in je (zaenkrat) sploh ne pogrešam – Novo spoznanje zame:lahko živim tudi brez nje!!!!!!
Baje pravijo, da je najtežji 3 dan (in to je danes) za vse stvari (odrekanja, telovadba,…). Ampak tudi, če bo kriza nimam doma nič Nutele tako, da tudi če bi hotela je ne morem pojesti!! Res je bila ta ideja, da pospravim vse zaloge odlična!!!!!
Kaj pa ve? Kako se držite svojega posta?
Zaenkrat sem še karakter. In nameravam to tudi ostati, kljub nezmanjšanim zalogam čokolade. Me pa moja hči precej preizkuša (sicer ne ve za moj postni sklep). Vsak dan prinese kremšnite in zagrebške rezine domov (moja družina ima očitno v tem obdobju napad na sladko), ampak jaz se ne dam. Prav junaško se upiram pregreham v hladilniku in jih podtaknem enkrat enemu, drugič drugemu.
Pa ostale, kako vam gre?
Super smo, pet dni je že za nami, še 35. Meni do zdaj še ni bilo težko. Zdaj med postom je prav drugače. Ker ponavadi ko je kakšna čokolada doma, tako dolgo razmišljam ali bi al ne bi, dokler je ne pojem. Zdaj pa ko je post pa si mislim, itak da je ne bom, če sem si že zadala to, pa sploh ne razmišljam o tem. Sem pa zamenjala sladkarije z medom, dobra alternativa sladkarijam, saj je še bolj sladek :).
Zanima pa me, če je komu od vas uspelo povsem odstraniti sladkarije iz prehrane, če kdo sploh ne je sladkarije, ne zato ker mu niso dobre, ampak ker ima tako močno voljo? Potrebujem en zgled, da se to da 🙂
Lonna,
No jaz sem si zadala, da ne bom jedla Nutele in je nisem in me tudi ne mika – začuda!!!! Ampak čisto brez pa nisem: obliznem kako žličko, ko pečem pecivo (ravno zdaj imajo vsi RD) in pospravim tudi kako čokoladno rozino ali arašid (ampak res ne več kot 3 ali 4) – ampak bistvo, da se še vedno držim svoje zapovedi, da ne bom jedla Nutele – bravo jaz!!!
Moj letošnji sklep je enak kot lani:
– nič alkohola (se pridružujem akciji Karitasa, sam zame to ni odrekanje, ker tudi sicer skoraj nikoli ne pijem),
– nič sladkarij (ta je mal huda, ma bo),
– čim manj slabe volje in negativnosti (ta je najhujša!).
Lani sem zdržala (mislim) 21 dni popolnoma brez sladkarij, vmes le en muffin, potem pa do potice nič. Tudi letos mi uspeva, nobene krize. Le tisto z optimizmom mi rado spodleti (ja, recesija :))
Lonna,
ja, se da živeti tudi brez sladkarij. Pred tremi leti sem bila prava čokoholičarka, in sem postopoma nižala sladkarije do nivoja, ko v celem tednu pojem vrstico čokolade. Pa še to ne vsak teden in čisto nič ne pogrešam. Verjetno se čez čas tudi okus človeku spremeni, včasih bi se raje odrekla mesu in rižu za eno Milko, zdaj pa ne morem pojesti več kot vrstico čokolade. Me kar “zalopne” – na enak način kot npr. pomfri ali dunajski. Ne, da mi ne bi bilo dobro, ampak ne neki točki se mi enostavno upre. No, hvalaBogu 🙂 Sem kar dolgo potrebovala, da sem prišla do te točke…
Kaj pa jeste med postom?
včeraj sem poslušala tega Marjana Videnška, ki ima voden 42 dnevni post.Sam pri njem se nič ne sme jesti, pač pa samo piti zelenjavno sadne sokove .Pa klistiranje in velik telovadbe.
Mene je imelo, da bi začela, sam tisti klistirji pa mi ne dišijo preveč, spomonja na bolnice.
Drgač pa je bilo velik povedanega , da pravi post dela čudeže in pa predvsem kolk smo ljudje zapackani od te junk hrane, res, kot kante za smeti smo.
Kako vam gre?kaj pa jeste ali samo pijete?
Hana!
Naš post ni takšne vrste, kot ga opisuješ. Gre pač čisto preprosto za nek določen sklep v postnem času, da se odpovemo kakšni malenkosti pri hrani, za katero velja, da jo imamo sicer radi, a bi bilo dobro, da bi se ji odpovedali (npr. sladkarije, čokolada, nutela,…) ali pa za sklep, da bomo v tem času kakšno dejavnost redno izvajali (npr. kolesarjenje, študij,…). To so pravzaprav bolj postne zaobljube kot pa tisti pravi post, tako da ni panike. Lahko se nam pa tudi ti pridružiš.
Tud jaz se vam pridružujem in sicer s sklepom,da se bom letos 40 dni odrekla mesu in sladkarijam,Pa ne glih iz verskih razlogov.Sem se pridružla mojemu očetu,ki se zdaj že 4.leto posti in je njegovo počutje potem veliko boljše,pa še nekaj kg nabranih čez zimo se oklesti.Torej od srede mi gre dobro,kako bo pa za naprej se pa še kaj javim.Vse skupaj je zame velik izziv,da preizkusim svoj karakter.
Ojla,
Ja tudi jaz sebe ne prepoznam več. Res, da sem ta vikend grešila s čokolado, vendar je bilo to kot zdravilo (trebušna gripa) vsega skupaj 2 rebri. Sicer pa nimam tiste želje, da bi nekaj sladkega, ker sem omejila OH. Drugače pa škatla piškotov ni bila varna pred mano, vsaj dokler je bil v njej še kakšen piškot. Sedaj je v omari kar nekaj paketov, pa kar naj bodo, me ne gane sploh. Važna sem pa kot pav, da me ne premamijo.
Vaga kaže – 15 kg od septembra 08, vsak daj jo imam raje, čeprav sem šele na pol.
Ne dajmo se punce!
Veliko sončka
D
Vztrajam brez težav ( kar sem rekla pač drži). Okoli mene mrgoli sladkarij ( otrok, pa mami rada peče….), pa se ne dam. Sej če iskremo premislite, KAJ VAS PA RES GANE? Jaz trenutno ne najdem ene sladkarije za katero bi rekla da je vredna greha. Rada imam riževo čokolado, pa mlečni sladoled, kako torto…. Ne vem pa kaj imam fulllllll rada. Da bi pojedla kot prvo stvar po postu.
Zaenkrat se držim samo sladkarijm, aktivna sem že itak, pa pijem res redno po 2 l ali več. To je to iz moje strani.
Verjetno bolj malo pišemo, ker nam gre tako dobro :). Tale post je kar presenetljiv, ko sem si hotela sama kar naenkrat zadati cilj brez sladkarij, mi ni uspelo. Zdaj pa ko je post skoraj ne pomislim na sladkarije. In kmalu bo dva tedna od začetka me pa še vztrajamo, odlično. Sicer jaz malo več pojem kot ponavadi, npr. pri kosilu še kos kruha z medom, vendar je to veliko boljše kot cela čokolada. Moj prvi cilj je ukiniti sladkarije, potem pa bo sledilo zmanjšanje obrokov.
Ravno sem gledala poročila in slišala, da je kar polovica prebivalcev Slovenije predebelih. Prav grozno, tretina prebivalcev je alkoholikov, tisti ki pa to niso se pa prenajedajo, povsod polno zasvojenosti. Ni čudno da je tako težko spremeniti prehranjevalne navade, če skoraj vsi okoli nas preveč jedo. Mogoče pa je to ena motivacija več, da spremenimo navade, da s svojo prehrano in rekreacijo vplivamo na druge in tako še drugi začnejo bolj misliti na svoje zdravje in se zamislijo nad svojimi navadami.
Anina, hvala, je lepo slišati, da te čokoladno obdobje tudi mine :).
Hojla!
Nekje na sredini smo. Ne vem, kako je pri ostalih (po prejšnjih postih sodeč vam gre odlično), jaz se še vedno dobro držim. Niti pikice čokolade še nisem pojedla. In zanimivo, me niti ne mika. Sicer sem zadevo kasneje razširila tudi na ostale sladkarije, pa me tudi te (še) ne mikajo. Na tehtnici je do sedaj nekje -2kg, s čimer sem zadovoljna, skratka ni razloga, da ne bi vztrajala še naprej.
Pa lep, sončen dan vsem!
Tudi jaz se vam pridružujem. Ve ste mi sploh dale idejo. Odpovedala sem se čokoladi in kasneje vsem sladkarijam. Omara polna sladkarij me ne gane več, včasih je bila to prva stvar, ko sem zjutraj vstala. Ko sem začela post, sem nekajkrat samo povohala čokolado in to je bilo to. V soboto sem bila na obisku v bolnici, pa sem pojedla nekaj piškotkov in sem dobila kazem. Desna stran čeljusti se mi je menda premaknila in še sedaj komaj jem.
Vse se da, če se le hoče in tale forum daje človeku novo energijo, da nadaljuje začeto.
Aja, mislim da so kile šle dol cca.2kg.
Pozdravljene,
jaz se tudi držim svojih obljub, 23 dni brez vseh sladkarij, alkohola. Ja, malce slabe volje pa je bilo, stresa tudi na žalost precej, nisem se držala petih obrokov na dan in sem proti svoji volji shujšala 2,5 kg. Me je čisto šokiralo, čeprav sem že slišala opazke, če spet hujšam.
Do lanske jeseni sem na šok vedno odgovorila s pretirano uporabo sladkarij (čokoladna tolažba), zadnje čase pa mi želodec enostavno zablokira in ne spravim niti grižljaja vase.
Ampak optimizem me še kar gor drži!