4-ka izpuljena – kako naprej?
Živjo!
Včeraj so mi izpulili zob – štirico, ker je bil odmrl, mi je počil do korenine in ga je bilo potrebno izpuliti. Sedaj je zobozdravnik predlagal, da se pobrusita petica in trojka, ter se da keramična “proteza” vseh treh zob, al kako bi temu rekel, kar naj bi me prišlo 700€!?
Sem popoln laik in nimam pojma, ampak pred leti sem bral, da obstaja kar nekaj variant, da se to reši, o cenah nimam nobenih idej…mi lahko kdo svetuje, na koga naj se obrnem, če že plačam relativno visok znesek za en zob, me zanima še drugo mnenje, nenazadnje storitev v prenatrpani koncesijski ordinaciji predvidevam da ni enako kvalitetna, kot pri na primer v privatni ordinaciji, pa cenovno odstopanje niti ni nujno tako veliko, mogoče celo cenejše (pobožne želje?) 🙂
Moj point ni, da je koncesijska storitev nekvalitetna, je pač najkvalitetnejša glede na okoliščine in je človeško, da ni na takem nivoju, kot drugje, kjer imajo čas in denar tako za material, kot izobraževanja…
Hvala za pomoč!
lp,Dejan
Pozdravljen Dejan. Oprosti za pozen odgovor. Danes je praktično nujno, da zobozdravnik pacientu pojasni različne možnosti reševanja brezzobosti. V primeru stanja po odstranitvi enega ličnika, je seveda vrzel možno zapreti z mostičkom. V zasebni ambulanti to stane zanesljivo več kot 700 €. V primeru izdelave mostička je potrebno pobrusiti vsaj dva sosednja zoba, v tvojem primeru torej podočnik in petico. Če sta zoba že poškodovana ali pa pobrušena od prej, potem je to gotovo smislena rešitev, če pa gre za dva zdrava zoba, je to škoda. Danes se manjkajoči zobje vedno bolj nadomeščajo z implantati – ne zato, ker bi bilo to moderno, ampak, ker je postopek učinkovit, varen in predvidljiv. Nobena metoda, sploh, če je vanjo vključena še kirurgija, ni 100 %, vendar je uspešnost implantološkega zdravljenja okrog 95 % po 5 letih in okrog 93 % po 10 letih. Za neuspeh se šteje tudi, če zob na implantatu ni lep, tudi, če deluje. Implantat torej nadomesti zobno korenino, ko pa se zraste s kostjo, se na njemu izdela protetični del – krona.
Cena celotne oskrbe z implantatom (kirurški in protetični del skupaj, kadar niso potrebni dodatni kirurški postopki) je nekje med 1.300 in 1.600 €, odvisno od vrste implantata in od vrste krone. V zadnjem času se veliko govori o temu, da so na jugu in vzhodu cene bistveno nižje, zelo malo pa o temu, da so na severu in zahodu bistveno višje. Na koncu se mora vsak pacient sam odločiti, kako se bo zdravil in kje se bo zdravil, kar je včasih tudi povezano…
Lep pozdrav, David Dovšak