37. teden – izcedek
Spoštovani g. Pušenjak,
vem, da je bilo o takšnih in drugačnih izcedkih v nosečnosti že veliko napisanega, a vseeno se obračam na vas kot strokovnjaka.
Sem v 37. tednu nosečnosti in že precej časa (kak mesec) opažam bel izcedek, ki je relativno obilen (kak dan malo manj, kak dan več). Me ne srbi, me ne peče, skratka popolnoma nobenih ekstra dejavnikov. Je pa zoprno, ker je precej časa pač ‘moker’ občutek. Moja ginekologinja mi je predpisala Canesten kremo in vaginalete. Le-te sem uporabila, a stanja ni izboljšalo. Kremo sem uporabila le parkrat, a zdi se mi, da je nepotrebna, ker mislim, da nimam glivic, da bi morala s terapijo nadaljevati. Izcedek je bel oz. bledo rumen in nima zelo motečega vonja, je pa specifičen.
Skratka, kaj menite, da pomeni ta izcedek? Ali je kaj nevaren, glede na to, da imam kmalu rok poroda?
Prosim vas za vaš nasvet in se najlepše zahvaljujem.
Spoštovani,
po pošti je težko ocenjevati izcedke, če Canesten ne pomaga nič pa zelo verjetno res ne gre za glive kvasovke. Če ni mogoče nič drugega, poskusite z nožničnim antiseptikom, npr. Floraginom, Vitagin-C, Multiginom ali s kapsulamo Gynophylus. Nožnične infekcije večinoma ne ogrožajo nosečnosti, vsaj neposredno in tako pozno v nosečnosti ne.
možno je, da se začenja maternični vrat krajšati in odpirati. Žal bi le pregled povedal kaj več, pa četudi bi se začel porod, to pri tem trajanju nosečnosti za otroka ni več noben problem.
Sama sem imela skozi drugo nosečnost non stop izcedke, ki so kak dan izzveneli, kak dan so bili prisotni. Izcedek je bil vedno brez vonja, belo prozoren, nič me ni srbelo, tudi sedaj me ne, moja G pa mi skozi celo nosečnost predpisuje vaginalete (Canesten, Gyno daktarin ipd). Niti enkrat ni vzela brisa in pogledala pod mikroskopom. Jemala sem jih vse do prejšnjega tedna, ko sem zopet dobila za eno terapijo Gyno daktarina, katerega sem drugi dan pozabila vstavit, potem pa zaradi drugih skrbi glede nosečnosti čisto pozabila vstavljati te vaginalete.
Danes ob sprejemu v P LJ so me zdravniki in sestre spraševale, če mi je moja G za moj obilen izcedek sploh kaj predpisala. Ko sem jim pojasnila, da je in da sem sama pozabila vstavljati, sem jih poslušala od vseh, kako si predstavljam, da bi v teh tednih (36.teden) porodila otroka v tako okolje v nožnici….
Zakaj torej toliko različnih mnenj od strokovnjakov?
Spoštovani,
žal ne vem, na kaj se nanašajo kritike zdravnikov (ali vseh, sicer ne vem kdo “vse” bi lahko to bil, saj niste bili na tržnici, da bi vas “vsi” videli!), na obloge, na izcedek, na vaš odnos do vstavljanja svečk ali še kaj četrtega. Včasih tudi vstavljanje svečk samo po sebi ni dovolj, ampak bi bilo potrebno nožnico kdaj tudi mehansko očistiti oblog. V nekaj dneh se namreč stanje ne spremeni tako zelo. Sicer pa glivice otroku med porodom nič ne škodijo, le vneto tkivo nožnice se pogosteje pretrga in ga je težje oskrbeti.