3000 eur plače
Pomembna je razlika, ki ti ostane. Torej ne živi ravno razkošno.
Nekateri menda še z večjo cifro ne zmorejo: primer. Nekateri bi še s 3000 EUR ostanka jokali in bili v pufih. Ni pravila.
Ne vem, zakaj bi visina dohodka kaj dosti povedala o nadutosti nekoga. 🙂
Sicer pa, ceprav vecina shaja z nekoliko nizjimi dohodki, 2500 mesecno, ob npr. kreditu in stroskih precej povprecnega 2-sobnega stanovanja v LJ in kreditu za spet precej povprecnega Golfa, ne omogoca nekega razkosja celo samskemu cloveku, ki ob tem del place nameni npr. za dodatno pokojninsko varcevanje. Ni revez. To gotovo. Ampak govoriti o bogastvu je pa ze mal smesno.
Sicer pa, ceprav vecina shaja z nekoliko nizjimi dohodki, 2500 mesecno, ob npr. kreditu in stroskih precej povprecnega 2-sobnega stanovanja v LJ in kreditu za spet precej povprecnega Golfa, ne omogoca nekega razkosja celo samskemu cloveku, ki ob tem del place nameni npr. za dodatno pokojninsko varcevanje. Ni revez. To gotovo. Ampak govoriti o bogastvu je pa ze mal smesno.[/quote]
Če ti uspe skuriti 2500 EUR mesečno, živiš verjetno čez svoje zmožnosti. V mislih imam kredit za stanovanje, kredit za avto (ki sta kao povprečna) in kaj vem kaj vse. Predpostavljam, da je zelo povprečno.
Sicer pa, ceprav vecina shaja z nekoliko nizjimi dohodki, 2500 mesecno, ob npr. kreditu in stroskih precej povprecnega 2-sobnega stanovanja v LJ in kreditu za spet precej povprecnega Golfa, ne omogoca nekega razkosja celo samskemu cloveku, ki ob tem del place nameni npr. za dodatno pokojninsko varcevanje. Ni revez. To gotovo. Ampak govoriti o bogastvu je pa ze mal smesno.[/quote]
“..večina shaja z nekoliko nizjimi dohodki, 2500 mesečno…” ? Večina? Je v teh 2500 mišljen en dohodek ali skupek dohodkov dveh v enem gospodinjstvu? Močno dvomim, da ima večina Slovencev 2500 EUR plače…
“..večina shaja z nekoliko nizjimi dohodki, 2500 mesečno…” ? Večina? Je v teh 2500 mišljen en dohodek ali skupek dohodkov dveh v enem gospodinjstvu? Močno dvomim, da ima večina Slovencev 2500 EUR plače…[/quote]
Moj primer je za samostojno gospodinjstvo se relativno mladega cloveka, ki npr. vraca kredit za avto in 2-sobno stanovanje v LJ, plus nameni nekaj malega za dodatno pokojninsko. Kot receno, ni revez. Vseeno pa mu po vseh kreditih, poloznicah, hrani, bencinu, ostane kvecjemu 500 evrov za “bogatasko” “razsipnistvo” na izlete, oblacila, restavracije, nakup telefona, racunalnika, zimskih gum in seveda varcevanje, ker le kaj bo ta nas “bogatas”, ce jutri zgubi sluzbo? Kdo bo vracal kredite? Za bogatasa bi se pa ze spodobilo, da si lahko privosci sefu reci f.ck off, a ne? Ampak ta nas bogatas mora biti precej bolj pohlevna ovcica, ker se vedno zivi, kot vsi ostali revezi, od place do place. Razen, seveda, ce mu ni stanovanje nekdo senkal. Potem pa se ze lakse dise in tudi konkretneje spara za “f.uck off” varijanto, a ne? 🙂
Če ti uspe skuriti 2500 EUR mesečno, živiš verjetno čez svoje zmožnosti. V mislih imam kredit za stanovanje, kredit za avto (ki sta kao povprečna) in kaj vem kaj vse. Predpostavljam, da je zelo povprečno.[/quote]
A bo kdo rekel, da je npr. 150.000 vredno 2-sobno stanovanje + $15.000 za vso opremo v LJ bogatasko? 🙂
Ali da je 20.000 avto bogataski? 🙂
Pa je LJ polna taksnih stanovanj in avtov. Bi rekel, da je ze po definiciji precej povprecno. 🙂
Ni bogastvo ne stanovanje in ne avto za toliko denarja. Če si ga seveda lahko privoščiš. Kredit je pa kredit. Danes ga lahko še plačuješ, jutri pa morda ne več. 2500 EUR odhodkov na mesec? Vsak naj presodi sam, če to ni rahlo tvegano.
Meni avtomobil na kredit ali leasing ne predstavlja nadpovprečnosti, prej znak prevelikih želja.
Če torej povzamem: stanovanja so samo v Ljubljani in avtomobili so samo novi (takšni za 20.000 ali več) ?
Tocno to sem zelel povedati.
Nas junak s celih 2500 place se mora do ubera zakreditirati za vecji del zivljenja, pa si se vedno le s tezavo privoscil sila povprecno ljubljansko kletko in avto. In ta “luksuz” je za mnoge ze merilo bogatasa.
In kot si ze sam nakazal, bolj realno je, da si nas “bogatas” ob tako izdatnih dohodkih kupi le enosobno stanovanje na periferiji, obisk salonov za nove avtomobile pa prepusti pravim bogatasom. Res je hud ta “bogatas”, a ne? lol
Ni se mu treba. Kdo pravi, da si mora kupiti ljubljansko kletko na kredit? Kletko kupi, kdor si jo lahko privošči. Če pa nekdo tega ne razume in se zapufa preveč, bo verjetno pozneje dobil račun za svoje prevelike želje. Popolnoma enako je z avtomobilom. Kdo pravi, da je treba kupiti avto za 20.000 EUR in več? Ga resnično potrebuje ali je to samo podaljšek nečesa in sredstvo postavljanja pred “sosedi”?
Še 1x: Ali obstaja samo Ljubljana in novi avtomobili?
Lahko bi si kupil avto za 20.000 EUR+, pa mi še na misel ne pride. Čisto dobro lahko služijo starejši avtomobili za veliko manj denarja.
Sploh pa nečimrnost skušaš prikriti s floskulami o bogataših z 20.000 EUR vrednim avtom brez pufa.
Ni se mu treba. Kdo pravi, da si mora kupiti ljubljansko kletko na kredit? Kletko kupi, kdor si jo lahko privošči. Če pa nekdo tega ne razume in se zapufa preveč, bo verjetno pozneje dobil račun za svoje prevelike želje. Popolnoma enako je z avtomobilom. Kdo pravi, da je treba kupiti avto za 20.000 EUR in več? Ga resnično potrebuje ali je to samo podaljšek nečesa in sredstvo postavljanja pred “sosedi”?
Še 1x: Ali obstaja samo Ljubljana in novi avtomobili?
Lahko bi si kupil avto za 20.000 EUR+, pa mi še na misel ne pride. Čisto dobro lahko služijo starejši avtomobili za veliko manj denarja.
Sploh pa nečimrnost skušaš prikriti s floskulami o bogataših z 20.000 EUR vrednim avtom brez pufa.[/quote]
Ne pisem o sebi. Le na primeru.zelim orisati, kako skromne limite ima tak clovek, in kako komicno je, da se lahko komu zdi bogatas. 🙂
Sedaj, kar se omenjanja LJ tice, vsi vemo, da je to ali ono npr. ceneje v Lendavi, ampak vemo pa tudi to, da so visje place dosti bolj pogost pojav v npr. LJ. Torej, da, v Celju bo nas junak utegnil za nijanso bolje ziveti. 🙂
In, logicno, ni mu treba kupiti stanovanja. Lahko si ga tudi najame. Tudi avto (najemnina = leasing) In cisto prav je tako, ce mu ustreza. In, spet se strinjam, lahko vozi tudi 10 let starega golfa. Ampak kako bomo potem govoriti o bogatasu? Mimogrede, omenjeni avto bi moral ze po mojem prejsnjem “predlogu” ta hipoteticni “bogatas” kar dolgo vrsto let vozit, da bi mu obrok znesel, tako da ne bil bil ravno dolgo sofer novega.
Pravzaprav, jaz sem le nakazal kako sila povprecen _standard_ je pravzaprav _skrajni_ domet takega junaka. Realnost pa je, da vecina takih “bogatasev” zivi skromneje, varcneje, in s casom nekaj privarcuje. Ampak, tudi ce smo pri privarcevanem, a bo nekdo s po 10 letih privarcevanih 100.000 ze bogatas? lol
@Primer;
krneki pišeš in nakladaš. Kot ljudje, ki vedo vse o vsem, pa tega še blizu niso videli. Stanovanje za 150K+ se (preverjeno) da privarčevati z manjšimi prihodki mesečno kot jih navajaš. In to pred “penzijo” in brez pufa. Samo treba je biti vztrajen in potrpežljiv.
To pa je za “hočemvsetakoj” generacijo znanstvena fantastika.
@krentam, ker me ze zalezujes 🙂
S tem, da se da za taksno stanovanje privarcevati tudi z manjsimi dohodki, nisi nic novega povedal. Sem ze sam napisal, da se marsikaj da. Ampak s tem se nisi BOGATAS, kapis?
Kdo govori o bogatasih? Sem kje omenil bogatase? To je tvoja ideja. Kar ni na mestu, je tvoje jamranje in teoretiziranje o 2500 EUR.
He he he… pred kratkim smo imeli uporabnico, ki je trdila, da z jurčkom živi luksuzno. :)[/quote]
Na zacetku teme je postavljeno vprasanje, je clovek s tem dohodkom bogat ali premozen. Repliciral sem, da ni ne ne ne drugo. FYI, Anglescina pozna dva izraza, ‘rich’ (oseba z visokim dohodkom) in ‘wealthy’ (oseba z velikim premozenjem).
Tvoj problem je, ce mojo repliko dozivljas kot jamranje in teoretiziranje. Kot ze povedano, ne pisem o sebi. Pa tudi teoretiziram ne. Dobro poznam en kup ljudi v tej ligi.
Kdo govori o bogatasih? Sem kje omenil bogatase? To je tvoja ideja. Kar ni na mestu, je tvoje jamranje in teoretiziranje o 2500 EUR.
He he he… pred kratkim smo imeli uporabnico, ki je trdila, da z jurčkom živi luksuzno. :)[/quote]
Na zacetku teme je postavljeno vprasanje, je clovek s tem dohodkom bogat ali premozen. Repliciral sem, da ni ne ne ne drugo. FYI, Anglescina pozna dva izraza, ‘rich’ (oseba z visokim dohodkom) in ‘wealthy’ (oseba z velikim premozenjem).
Tvoj problem je, ce mojo repliko dozivljas kot jamranje in teoretiziranje. Kot ze povedano, ne pisem o sebi. Pa tudi teoretiziram ne. Dobro poznam en kup ljudi v tej ligi.[/quote]
Ja, tvoje pisanje sem razumel kot eno samo veliko jamranje. Kako smo mi ubogi, vse je drago,… ipd. Oprosti, če narobe razumel.
Na začetku teme ni bilo nikoli razjasnjeno, ali je naveden znesek potrebno oklestiti še z raznimi davki, prispevki, takšnimi ali drugačnimi stroški. Zato pa sem napisal, da je edina relavantna razlika, ki ostane.