3 urno dojenje
Draga Karmen, prišel je čas ko tudi jaz rabim tvojo pomoč. In sicer sem mamica 2 tedna staremu sinčku, ki se je do danes dojil vse v mejah normale, cca na tri ure po približno 45 minut, čeprav se mi je to zdelo veliko, je danes dosegel rekord 3 ure non- stop, razen cca 6 kupčkov in enega previjanja. Mleka imam dovolj, saj ko sem vmes stiskala bradavici je kar špricnilo ven, resda je malce bolj len in ga moram malce drezati pod bradico ampak te tri ure mi res ne gredo v glavo, kaj bi to lahko bilo???? Nima ne dude( je sploh ne zna uporabljati, sem kar srečna) in tudi flaške nima.
Prosim pomagaj, če le znaš, saj ne vem kako bo, če mi bo po tri ure spal in tri ure dojil!?
V naprej se ti zahvaljujem
Katarina
Draga Katarina,
s sinkom se oba učita dojenja. Kljub temu, da je vaš dojenček že vspostavil nek ritem in red, bodo še večkrat prišli dnevi, ko bo prav “vse podrto” in drugače. Glede na pozno nočno uro vašega vprašanja, predvidevam, da je vaš dojenček oddojil triurni maraton v pozno popoldanskem ali večernem času. Večerne ali popoldanske težave najprej pripisujemo predvsem dejstvu, da smo tudi mamice takrat že utrujene. Še posebej, če imate tudi še stareje otroke ali zelo naporen dan za seboj… Takrat smo mamice utrujene, nerazpoložene, hormon “sreče” oksitocin, ki sproža hormon prolaktin, ki ima dejavno vlogo pri dojenju ne navre tako, kakor bi si me želele. In posledice so tu. Poskusite omejiti svoje večerne dejavnosti, naj bo to miren in prijeten čas. Mnoge mamice zato najprej uspavajo starejšega otroka, da se lahko nato v miru posvetijo mlajšemu. Poskusite lahko tudi z gnezdenjem, plesom, kengurujčkanjem ali skupno večerno kopeljo, naj bo to prijeten in miren čas. Mnoge mamice to tako uspava, da zaspijo skupaj z dojenčkom.
Druga možnost je ta, da ima vaš dojenček t.i. “poskok v rasti”, kar se kaže na njegovi povečani potrebi po sesanju. Dan ali dva pogostejšega dojenja sta ponavadi dovolj, da se ponudba mleka prilagodi povečanemu povpraševanju.
Tretja možnost je ta, da dojenček enostavno išče vašo bližino in vaše naročje (po domače povedano – se carta). To pa vsi dojenčki močno potrebujejo, saj veste – dojenje ni samo akt hranjenja.
Če se bodo težave nadaljevale, prosim pokličite katero od svetovalk, da se podrobneje pogovorita!